شهروندی آنلاین – ماجد الجباری: غارها پدیده های مرموز، منابع آب و شناسنامه زمین هستند. بیش از 10000 غار در ایران وجود دارد که از این تعداد تنها 2300 حفره کشف و ثبت شده است و بسیاری از آنها هنوز ناشناخته هستند. از میان غارهای کشور ۱۳ غار برای گردشگری استفاده می شود. اما در بین این غارها تنها 3 غار درآمدزایی می کنند و بقیه فقط با بودجه سایر نهادها ضرر و زیان خود را جبران می کنند.
غارها علاوه بر اهمیت زمین شناسی، تاریخی و باستانی و همچنین ارزش زیستگاهی، دارای ارزش های گردشگری منحصر به فردی هستند. این در حالی است که بسیاری از غارهای خیره کننده و منحصر به فرد کشور به طور غیر رسمی مورد هجوم بازدیدکنندگان قرار گرفته و به دلیل عدم نظارت محیط بانان آسیب های قابل توجهی دیده است. به گونه ای که حتی برخی از اسرار، نشانه ها و اسناد تاریخی و باستانی موجود در آنها از بین رفته است (مانند آنچه در غار زال هستگان رخ داده است) و بسیاری از سنگ نگاره های باستانی موجود در غارها توسط جویندگان و جویندگان غیرمجاز گنج از بین رفته است. با این حال غارشناسان می گویند: ثبت ملی و حفاظت از غارها به عنوان با ارزش ترین پدیده های روی زمین، علاوه بر حفاظت از آنها، بازدید گردشگران و غارنوردان را نیز منظم می کند و از تخریب غارها جلوگیری می کند.
ردپای انسان نئاندرتال در غارهای ایران
عضو انجمن غارها و غارهای ایران وی در این خصوص گفت: با توجه به گستردگی و پیشینه تاریخی ایران، تعداد زیادی از غارهای ایران باستانی بوده و در هزاران سال گذشته محل سکونت بوده اند.
جواد نظام دوست در گفتگو با شهروندی آنلاین او اضافه کرد:“ غارهای کرفتو، قوری قلعه و قلعه کرد اطلاعات تاریخی و پیش از تاریخ خوبی در اختیار ما قرار می دهند. تا جایی که به سن سکونت به بیش از 450 هزار سال رسیدند و آثاری از زندگی نئاندرتال در آنها یافت شد. چندین اثر از جمله دندان های خرس کوادور، معاصر خرس های یخی، در غار لی بین در سودکوه کشف شد که نشان می دهد امکان زندگی در این غار برای بیش از 450 هزار سال وجود داشته است.
تصویری از کشف یک غار عجیب در سطح ماه آیا انسان ها می توانند در آن زندگی کنند؟
راهنمای سفر به غار یخی مراد; بهترین زمان برای بازدید از غار یخی مورات چه تجهیزاتی را با خود ببریم؟
غار آویشو; طولانی ترین غار آبی گیلان
این غارشناس گفت: از میان غارهای کشف شده، 13 غار از طریق سیستم های دولتی، خصوصی یا خصوصی تبدیل به غارهای توریستی شده اند و از سوی استان ها به بخش خصوصی یا عوامل شخصی و تعاونی های محلی اختصاص داده شده است سه غار در کشور تعیین شده است و می تواند هزینه های خود را تامین کند، بقیه به دلیل تبدیل شدن به غارهای توریستی از بین رفتند و لامپ ها و لامپ ها در آن تعبیه شد که فقط برای دولت و مجریان پروژه هزینه شد. حقوق کارگران خود را پرداخت نکنند.
hamshahrionline به نقل از تینو