به گزارش تینو، برای من و اصالتاً اهل روستای ارینگه در جاده جلوس هستم، وقتی نام محرم و آهنگر به میان می آید، شادی آهنگر و آهنگر کوچه باغ های روستایمان می آید. ذهن ضرب سینه موزون، آهنگ های مدرن و مداحی در قالب ترانه های کهن و حماسی.
آغاز عزاداری
عزاداری از حسینیه رنجه که میدان روستاست آغاز می شود. اهالی روستا با صدای یا حسینی از بلندگوی حسینی به مراسم ترحیم دعوت می شوند. همه اهالی روستا در میدان الحسینیه جمع می شوند و با مداح و برغلام از روستا به عزاداری می پردازند. سپس سینه های زنان به روستاهای همجوار می رود.
آیین های عزاداری
مردان روستا در جلو، خواننده در وسط و زنان پشت سر آنها هستند. سینههای زنان از باغها و دشتها و کوهها میگذرد تا به روستای همسایه میرسند. سینه های زنان روستای همجوار به استقبال عزاداران روستای ایرینگا می آیند و با اهتزاز پرچم خود و سر دادن شعار «خوش آمدید به عزاداران شاه دین، خوش آمدید به عزاداران شاه دین» به استقبال مردم روستای ایرینگا می آیند. نذر داران اغلب در مقابل عزاداران قربانی می کنند. سپس مردم روستای همجوار به اهالی روستای ارنگه می پیوندند و همگی به روستای همجوار می روند و این روال ادامه دارد تا آخرین روستا که روستای غراب است و مقصد همه امامزاده به نام امامزاده حسین در روستای قراب در کنار یکی از قدیمی ترین چنارهای ایران که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مداحی ها و حماسی ها
در تمام طول راه، عزاداران سالار شهیدان به رهبری مداح و پیرقلم روستا، حماسه وار بر سینه و دم می زدند. من حسینم، پیشوای آزادگان من بر فراز آسمان برافراشته است. یا اگر دین خدا مرا بکشد، این من دم شمشیر تو هستم پیکان، باغ دین از ثمره خون من شکوفا می شود، من حسین علی، ولی مؤمنان هستم.
یا «ای زن، فاطمه اینگونه تو را خطاب می کند، بهترین زینت زن حجاب است» و هزاران آهنگ دیگر که هرکدام از آن ها مجازاتی بر سینه زنان دارد و به عزاداران یادآوری می کند که عزاداری فقط کتک زدن و گریه کردن است، این گونه نیست. برای ادامه مسلک حسینی لازم است. دیندار و آزاده باشد و از عفت و تواضع برخوردار باشد.
پایان عزاداری
وقتی همه عزاداران از روستاهای ارنجا تا گوراب مانند روستای گی، روستای ابهرک و غیره در امامزاده جمع می شوند، فاجعه ذکر می شود و سپس به راهنمایی دهیاران دهکده سینه زنی بلند می شود. در پایان از اهالی روستا در مسجد روستای قراب پذیرایی شد. این مراسم معمولا در روز تاسوعا برگزار می شود و در روز عاشورا مسیر برعکس می شود و شروع عزاداری از روستای غراب و پایان آن در روستای ارنجه و مردم ارنج این بار آخرین میزبان عزاداران هستند.
اگر می خواهید در چنین فضایی حال و هوای عزاداری را تجربه کنید، روستای ارینجی در 15 کیلومتری جاده چالوس قرار دارد. شاید بیشتر اوقات نام ارینچی را در مکان های معروفی مانند هفت چشمی، منبر 750 ساله یا سنگ های باستانی آرامگاه آن شنیده باشید، اما این بار آهنگر زیبای آن را به شما معرفی کردیم.
hamshahrionline به نقل از تینو