به گزارش تینو، دولت ژاپن اخیراً از شیوع بیماری کشنده ای به نام «باکتری های گوشت خوار» که به «سندرم شوک سمی استرپتوکوک (STSS)» نیز معروف است، در این کشور خبر داده است. این بیماری 30 درصد احتمال مرگ دارد و می تواند فرد مبتلا را در مدت زمان کوتاهی و در عرض 48 ساعت از بین ببرد.
بر اساس اطلاعات موجود، در نیمه اول سال جاری (2024) 977 نفر مبتلا به سندرم شوک سمی استرپتوکوک (STSS) تشخیص داده شده اند که بالاترین میزان شیوع از سال 1999 است، در حالی که سال گذشته این آمار شامل 941 بیمار بود.
کشنده، اما جدید نیست
بر اساس گزارش موسسه ملی بیماری های عفونی، این عفونت باکتریایی تاکنون 77 نفر را کشته است.
در حالی که شیوع این بیماری نگرانی هایی را ایجاد می کند، باید توجه داشت که شیوع آن پدیده جدیدی نیست. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، چندین کشور اروپایی نیز در اواخر سال 2022 و همزمان با کاهش محدودیت های اعمال شده بر کووید-19، شاهد افزایش موارد جدی این بیماری بودند.
باکتری های گوشت خوار عمدتا کودکان زیر 10 سال را تحت تاثیر قرار می دهند، اما بر اساس آمار، از جولای 2023، موارد عفونت در افراد زیر 50 سال نیز افزایش یافته است.
ماهیت “باکتری های گوشتخوار” چیست؟
باکتری های گوشت خوار یا STSS یک عفونت باکتریایی نادر است که توسط باکتری استرپتوکوک گروه A ایجاد می شود. این یک بیماری جدی است و زمانی رخ میدهد که باکتریها به جریان خون و بافتهای عمقی حمله کرده و منجر به علائم و عوارض مختلفی میشوند. این باکتری ها سمومی تولید می کنند که باعث ایجاد “واکنش بیش التهابی” در بدن و همچنین نکروز سریع بافت، شوک و درد شدید عضلانی می شود.
علائم این بیماری چیست؟
استرپتوکوک گروه A (GAS) عامل گلودرد استرپتوکوکی در کودکان است و می تواند منجر به عوارض جدی مانند بدن درد و نارسایی اندام در بزرگسالان شود. در بسیاری از موارد به خصوص در افراد بالای 50 سال منجر به مرگ می شود. بیشتر مرگ و میرها در عرض دو روز پس از ظهور اولین علائم رخ می دهد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC)، اولین علائم STSS عبارتند از: تب و لرز، درد عضلانی، حالت تهوع و استفراغ.
پس از شروع علائم اولیه، معمولاً حدود 24 تا 48 ساعت، فشار خون فرد مبتلا به شدت کاهش می یابد. در این حالت وضعیت بیمار بسیار وخیم و خطرناک بوده و منجر به عوارضی مانند: افت فشار خون، تورم، نارسایی اندام ها، افزایش ضربان قلب (تاکی کاردی)، تنفس سریع و کم عمق (تاکی پنه) می شود.
چه کسانی بیشتر در برابر عفونت آسیب پذیر هستند؟
طبق گفته CDC، افرادی که زخم های باز روی بدن خود دارند، مانند افرادی که اخیرا تحت عمل جراحی یا عفونت ویروسی قرار گرفته اند، بیشتر در معرض ابتلا به STSS هستند.
تشخیص و درمان
طبق گفته CDC، هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص STSS وجود ندارد، اما متخصصان و پزشکان می توانند بیماری را از طریق آزمایش خون (برای تشخیص استرپتوکوک های گروه A) و آزمایش های عملکرد اندام ها تشخیص دهند.
این تشخیص زمانی تایید می شود که فرد دارای فشار خون پایین و علائم نارسایی دو یا چند اندام مانند مشکلات کلیوی یا کبدی باشد.
بیماران مبتلا به این بیماری باید برای کنترل علائم و سایر اقدامات درمانی در بیمارستان بستری و تحت مراقبت قرار گیرند.
داروی تجویز شده برای این بیماری عفونی آنتی بیوتیک است. برخی از تزریقات داخل وریدی نیز برای درمان شوک وارده به بدن و ترمیم نارسایی اندام مورد نیاز است. درمان های دیگر نیز با توجه به علائم هر فرد متفاوت است. به عنوان مثال، بسیاری از افراد برای برداشتن بافت آسیب دیده نیاز به جراحی دارند.
درمان سریع نقش مهمی در افزایش شانس بهبودی و کاهش خطر عوارض جدی یا مرگ دارد.
چگونه از باکتری های گوشت خوار جلوگیری کنیم؟
توجه به این نکته ضروری است که افراد ممکن است بیش از یک بار به باکتری های گوشت خوار مبتلا شوند. در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از عفونت های استرپتوکوک گروه A وجود ندارد. با این حال می توان اقداماتی را برای پیشگیری از این بیماری انجام داد. مشمول:
دست های خود را اغلب با آب و صابون بشویید.
هنگام سرفه و عطسه دهان خود را بپوشانید.
ابزار و وسایل را پس از استفاده توسط فرد بیمار بشویید.
وسایل شخصی مانند حوله یا لباس را با کسی که مشکوک به علائم است، به ویژه گلودرد استرپتوکوکی، به اشتراک نگذارید.
از زخم ها [قدیمی و تازه] از پوست خود به درستی مراقبت کنید و در صورت مشاهده علائم عفونت به پزشک مراجعه کنید. این به جلوگیری از گسترش هر گونه عفونت باکتریایی احتمالی که می تواند منجر به STSS شود کمک می کند.
hamshahrionline به نقل از تینو