شهروندی آنلاین: پنجاه سال پیش گزارشی در شماره روز یکشنبه 22 اردیبهشت 1353 روزنامه اندنگ منتشر شد که به معضل نان خوری 300 دلال در مقابل 120 سینمای تهران پرداخت. خبرنگار اول توضیح داد: تنها عیب بازار سیاه این نیست که قیمت کالاها نسبت به بازارهای دیگر گرانتر است. بلکه با گسترش بازار سیاه مردم عملاً نشان می دهند که حقوق یکدیگر را رعایت نمی کنند. او می نویسد: «چرا وقتی جمع کثیری از مردم در یک صف طولانی در سینما می ایستند، عده ای به خود اجازه می دهند از واسطه ها بلیت بخرند و به قیمتی گرانتر از قیمت واقعی و به هر شکلی برای خود بنشینند. “
چاقوهای دلال فیلم
در ادامه این گزارش آمده است: در گذشته از دلالان روبروی ورزشگاه امجدیه که کارشان همیشه رونق ندارد و گاه و بیگاه است، در 120 سینمای تهران حدود 300 دلال در بازار سیاه حضور دارند کار دلالان بلیت سینما نیز مشخص است و حق هر فرد یا گروهی است که فقط در حوزه خود فعالیت می کند و وارد حوزه دیگران نمی شود، البته گاهی چنین تداخلی پیش می آید، اما موضوع خالی از اشکال نیست کار منجر به رقابت و قرعه کشی می شود، اما این صحنه ها معمولاً به دلیل احترام کمتر دیده می شود معامله گران به حقوق یکدیگر احترام می گذارند و دلیل حفظ این حقوق و عدم تعدی به حریم خصوصی دیگران، مهم ترین دستاوردی است که معامله گران به دست می آورند.
اما بازار معامله گران ارز چه زمانی بود؟ در این گزارش به این سوال پاسخ داده شده است: «هر دلال در زمانهایی که فیلمهای بلاکباستر نمایش داده میشود، بهطور متوسط بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ ریال درآمد دارد، اما متأسفانه، اینجاست که دلالها درآمد نسبتاً زیادی خود را به شیوههای نامناسب خرج میکنند سوء مصرف مواد مخدر یکی از محبوب ترین سرگرمی های جوانانی است که در بازار سیاه کار می کنند، جدای از این، هر گروه از واسطه ها یک رئیس دارند که باید درصدی از درآمد خود را به او بپردازند. کارفرمایان موظف به حفاظت از منطقه فعالیت زیردستان در برابر نیش و نفوذ خارجی هستند.
معامله گران در سینما می خوابند
با وجود درآمد خوب، بر اساس این گزارش، دلالان از وضعیت مالی خوبی برخوردار نبودند: «بعضی از دلال ها با وجود درآمد خوب، اغلب جای خواب ندارند و اغلب پیش می آید که در آخر وقت بیدار بنشینند. شب.» فیلمی در سینما و بعد از رفتن تماشاگران به دلیل دور بودن از چشم ماموران زیر صندلی ها می نشینند و بعد از اینکه حضور دیگران به آنها آرامش می دهد شب را روی صندلی های سینما یا جای دیگر می گذرانند.
در این گزارش می خوانیم عباس فاروز، مدیر سینما امپراتوری (مستقل فعلی) یک شب در حین بازگشت به خانه اش، به دلیل ممانعت از فعالیت کسبه، مورد حمله و مجروحیت کسبه قرار گرفت. به گفته وی، عده ای مدیر سابق سینما را با تاکسی به بیرون شهر بردند و او را تا سر حد مرگ کتک زدند تا دیگر مانع کارشان نشود.
دست پلیس در برخورد با بازرگانان خالی است
سرهنگ الانصاری رئیس روابط عمومی نیروی انتظامی درباره دستگیری این افراد گفت: در حال دستگیری آنها به جرم ولگردی هستیم و پس از 24 ساعت به هیأت داوری معرفی می شوند اما به مجازات مضاعف. و خوب.» آنها به کار اول خود بر می گردند.» او پیشنهاد کرد: «اگر حکم 3 ماه اردوی کار باشد، شاید در این مدت بتوانند حرفه ای را یاد بگیرند.
تاجر چاگالیپادام
حسین یکی از دلالان جلوی سینما امپایر گفت: من خواندن و نوشتن بلد نیستم و هیچ کاری ندارم. بادام می فروختم که به اتهام خرید غیرقانونی توسط اتاق سندیکاها دستگیر شدم و جریمه ای پرداخت کردم و سرمایه ام را از دست دادم. اما این کار جریمه زیادی ندارد و در عین حال سرمایه را هدر نمی دهد.»
نمایی از صف مقابل سینمای امپراتوری/ استقلال در همان سال ها
hamshahrionline به نقل از تینو