تینو – علی الله سلیمی: سردار سرلشکر حاج قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تاریخ 9 آبان 1396 از پایان سیطره داعش بر سرزمین های اسلامی مقام معظم رهبری و فرماندهی معظم کل قوا خبر داد. روزی بزرگ و فراموش نشدنی برای محور مقاومت و سرزمین های اسلامی که نوید پیروزی جبهه حق را می داد. به پاس رشادت های جهانی شهید سرلشکر حاج قاسم سلیمانی، این روز فراموش نشدنی 9 آبان در تقویم رسمی کشور به نام روز قهرمان ملی نامگذاری شده است. امسال همزمان با روز قهرمان ملی و در مراسمی با عنوان «قهرمان»، نظرات رهبری درباره سه کتاب «مجید بربری»، «بیست سال و سه روز» و «هواتو دارم» ارائه می شود. آشکار کرد. این مراسم با هدف تجلیل از اقدامات مرتبط با قهرمانان مقاومت به طور همزمان در 31 فرمانداری کشور برگزار می شود. به همین مناسبت با سمانه خاکبازان نویسنده کتاب «بیست سال و سه روز» که از زندگی شهید مدافع حرم سید مصطفی الموسوی نوشته به گفت و گو نشستیم.
- با موضوع کتاب «بیست سال و سه روز»؛ چطور با شهید مدافع حرم آقای مصطفی الموسوی آشنا شدید و چطور تصمیم گرفتید کتابی درباره زندگی این شهید بنویسید؟
از طریق انتشارات روایت فتح با شهید بزرگوار آشنا شدم. شخصیت و شخصیت شهید بزرگوار آنقدر جذاب و جالب بود که تصمیم گرفتم زندگی نامه ایشان را بنویسم.
- زندگی و شخصیت شهید سید مصطفی موسوی چه ویژگی هایی دارد که احساس کردید می تواند مورد توجه عموم و نسل های جدید باشد؟
اول از همه جوانی اش بود. قابل توجه بود که جوانی دهه هفتادی که آرزوهایش آنقدر بلند بود که آسمان را می شکافت، تصمیم گرفت در راهی قدم بگذارد که ممکن است در عالی ترین شکلش به اسارت و شهادت ختم شود. سپس این طرز تفکر و نوع نگاه آنها به مسائل پیرامونشان بود. با توجه به سن کمی که داشت بسیار اهل مطالعه بود و مطالعه و نوع بینشی که از طریق این مطالعات به دست آورد چیزی بود که می توانست برای هر نوجوانی خاص و تاثیرگذار باشد. سید مصطفی جوانی بود مثل همه جوانها، همنوع امروزی و بلندپروازی. او یک نوازنده بود. قلیان مسافرتی گاهی سینما. اما در کنارش نماز اول وقت را ترک نمی کرد. روزه نگرفته بود. دیدن یک پسر جوان امروزی می تواند برای نسل فعلی بسیار جذاب باشد و با او بیشتر آشنا شوند و قطعا تاثیر بیشتری خواهد داشت.
- به نظر شما نگارش زندگی نامه شهدای مدافع حرم تا چه اندازه می تواند به غنای ادبیات ماندگار کمک کند؟
زندگی این عزیزان یکی از ارکان مهم ادبیات پایدار است. زندگی شهدای سرافراز، مدافعان حرم و شهدای دفاع مقدس برای ما سرمایه ای معنوی سرشار از روحیه مجاهدت، مقاومت، توانایی، خودباوری، توکل به خدا و تلاش است. ارزشها و فضیلتها زیربنای ادبیات پایدار هستند، اما بیان آنها این ادبیات را غنیتر میکند و میتواند بخشی از تاریخ کشورمان را نیز ثبت کند.
- محتوا و پیام نهفته در «بیست سال و سه روز» برای خوانندگان ادبی امروز چه معنایی می تواند داشته باشد؟
اولین قول را می توان این گونه گفت: «هیچ مانعی برای برآورده شدن خواسته های شما وجود ندارد». برای آقا مصطفی محدودیت و بی معنا نبود. تلاش مستمر او برای رسیدن به خواسته هایش ستودنی بود. در این روزگار که جوانان گاه از رسیدن به آرزوها ناامید و گاه مضطرب می شوند، نگاه سید مصطفی به حل مسئله و تلاش او می تواند الگویی برای جوانان امروز باشد. اصل دیگر «امید و توکل بر خدا» است که مکمل اصل اول است. هیچ چیز برای سید مصطفی آسان نبود. او برای رسیدن به آرزوی خلبان شدنش به دلایل پزشکی در ارتش پذیرفته نشد. اما او ناامید نشد. او را دنبال کرد تا وارد بادکنک شد. اما دوباره برای خلبان شدن مجبور شد دوره های بسیار سختی را بگذراند. او برای رسیدن به این آرزو دو سال زحمت کشید. دو سال تحصیل، قبولی در امتحانات سخت و آموزش طاقت فرسا، علاوه بر مدرسه و کار. چون می خواست و باور داشت که می تواند. برای رفتن به سوریه به دلیل سن کم و تنها پسرش موانع زیادی پیش روی او قرار گرفت، اما سید مصطفی با اعتماد به نفس خود همه موانع را شکست. سید مصطفی نشان داد که «نمی توانم» و «نمی توانم» معنایی ندارد.
- توضیحی در مورد سیره و شخصیت شهید جناب مصطفی الموسوی.
جوان انقلابی، جوانی پرتلاش و با بصیرت است. او در مورد مسائل فکر می کند و چیزی را به راحتی نمی پذیرد یا رد نمی کند. او به دنبال حل مشکلات است و معتقد است که با قدرت ایمان و تلاش می تواند هر غیرممکنی را ممکن کند. این نوع عقیده و اعتقاد دقیقاً نظر آقا مصطفی است. او فکر نمی کرد که سید مصطفی تحلیل و تحلیل نداشته باشد. او گوش می داد، بررسی می کرد، سپس آن را می پذیرفت یا رد می کرد. در دنیایی که رسانه ها سعی در القای مفاهیم و اصل وقایع دارند، این نوع نگاه سید مصطفی در نشان دادن ماهیت و زندگی جوانان انقلابی بسیار موثر است. از سوی دیگر جوان انقلابی هویت ملی خود را به خوبی می شناسد و هدفش ساختن ایرانی قدرتمند است. کاری که سید مصطفی می خواست انجام دهد. نبوغ او و به کارگیری این نبوغ در طراحی کشتی نمونه ای از اعتقاد سید مصطفی است. علاوه بر این، جوان انقلابی می داند که هویت او نه تنها یک هویت منطقه ای، بلکه یک هویت ملی است. ملت مسلمان، این ملت مرز سرزمینی ندارد و هر جا که از تاج گل مساجدش صدای اذان سر می زند، وطن اوست. پس اسلام اگر جایی در خطر است، خودش وظیفه دارد آنجا باشد. مبارزه و دفاع از حریم اسلام. رفتن آقا مصطفی به سوریه و اصرار ایشان برای رفتن نشان دهنده نگاه انقلابی ایشان است. برای یک مرد جوان، هیچ بیانی مؤثرتر از ارائه یک مثال عینی نیست. زندگی سید مصطفی نمونه ای از این ضرب المثل معروف در عرصه رمان نویسی است که می گوید «نگو، نشان بده». جوان انقلابی که رفتار و گفتار و عملکردش نشان داد که عمل انقلابی و کار انقلابی چه معنایی دارد. برای من معلم بود و می توانم بگویم زندگی اش خیلی تاثیرگذار است. چه برای جوانان انقلابی و چه برای جوانان دیگر.
- شرایط کنونی و همچنین نگاه ادبیات مقاومت را با توجه به شرایط کنونی منطقه و موقعیت محور مقاومت چگونه ارزیابی می کنید؟
جایگاه والایی در دنیای امروز و با توجه به جنگ اسرائیل و محور مقاومت، این نوع ادبیات از جایگاه ویژه ای برخوردار است. زیرا این نوع ادبیات بیانگر ارزش ها و اتفاقاتی است که گاه به دلیل تسلط رسانه های بیگانه مورد سانسور قرار می گیرد و یا کاملاً با ماهیت اتفاق افتاده و یا اهمیت آن به حداقل می رسد. این ادبیات به بیان داستان واقعی وقایع و بازگویی ارزشها و اقدامات در زمان وقوع کمک میکند. از سوی دیگر ادبیات پایداری فریب دشمن را از بین میبرد، زیرا دشمن سعی میکند خود را برتر نشان دهد و نشان دهد که مقابله با او غیرممکن است و به شکست منجر میشود. اما در این ادبیات با ارائه وقایع اصلی و عملکرد جبهه حق نیز مشخص می شود که طرف پیروز میدان کجاست و زبان دشمن نیز آشکار می شود.
- در روزهای آینده همزمان با روز قهرمان ملی در مراسمی با عنوان «قهرمان» از تفسیر حضرت آقا بر کتاب «بیست سال و سه روز» و دو کتاب دیگر رونمایی خواهد شد. به نظر شما این دو موضوع موافق است; اهمیت مناسبت روز قهرمان ملی و مراسم رونمایی از کتاب شما که با موضوع زندگی یک شهید مدافع حرم نوشته شده است چیست و آیا می تواند تاثیرگذار باشد؟
برای من این همزمانی ابتدا معنا و پیام را بیان می کرد، معنای خود قهرمان که حول محور بازنمایی شهدای مدافع حرم می چرخد. بیان ضمنی آن برای من این بود که قهرمانان امروز ایران عزیزانی هستند که معتقدند اسلام مرز نمی شناسد و برای حفظ حریم خود تا مرز شهادت پیش خواهد رفت. اما پیام با توجه به آنچه در نامه سردار شهید سلیمانی عزیز به مقام معظم رهبری مبنی بر اتمام کار داعش آمده بود، پیامی دریافت کردم که کار اسرائیل نیز مانند کار داعش به پایان رسیده است و به زودی شاهد تحقق سخنان ایشان خواهیم بود. شهید سید حسن نصرالله که حتما میمیریم. در مجموع توجه مقام معظم رهبری به کتاب بیست سال و سه روز و دیگر کتاب های این حوزه در واقع مایه دلگرمی نویسندگان و سایر دست اندرکاران این حوزه است. باعث افتخار بنده بود که محبت خدا شامل این اثر شد و حضرتش بر این کتاب افتاد. امیدوارم یک قدم کوچک رو به جلو درست برداشته باشم.