زخم عمیق بر پیکر تالاب‌ها | تالاب‌ها کانون انتشار گرد و غبار شده‌اند + اینفوگرافیک

تبلیغات بنری


شهروندی آنلاین – مجید جباری: 45 تالاب ایران که نقش مهمی در تنوع زیستی کشور دارند به کانون انتشار گرد و غبار تبدیل شده اند. علاوه بر این، برخی از این تالاب ها در حال انجام فرآیند خشک شدن هستند و در آینده نزدیک به طور کامل خشک خواهند شد. به گفته مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست، یک میلیون و 490 هزار هکتار از تالاب های کشور به کانون ریزگردها تبدیل شده و یا در خطر خشک شدن هستند. خشک شدن تالاب ها پیامدهای مخربی مانند کاهش تنوع زیستی، افزایش ریزگردها، تخریب زیستگاه ها، اختلال در معیشت جوامع محلی و در نهایت مهاجرت سرزمینی به همراه دارد.

برخی از تالاب ها فراموش شده اند

کارشناس مدیریت اکوسیستم تالاب ها با اشاره به عوامل خشک شدن تالاب های ایران گفت: در حال حاضر بیش از 70 درصد تالاب های این کشور با مشکل دسترسی و توزیع حقوق بشر و کمبود منابع آبی مواجه هستند. البته می توان آن را محدود کرد و در فصول بارندگی محدودیت های سهمیه ای برای تالاب ها در نظر گرفت که بسیار کمتر از حداقل نیاز آنها و برای برخی اراضی است. تا مدتها القاب «اطلاب پرشان»، «کفتر»، «گاو خونین»، «بختگان»، «خامون»، «انزلی»، «گامیشان» را دریافت نکردند.

علی ارواحی در ادامه گفت: خشکسالی در زمین های باتلاقی یکی از عوامل ریزگردها در کشور است. «سیستان و بلوچستان مصداق بارز این موضوع است که به دلیل عدم توزیع حق رودخانه هیرمند با خشکسالی مواجه شده است.

وی افزود: یکی از کارکردهای مهم تالاب ها تغذیه آب های زیرزمینی، ذخیره آب در هنگام سیل و میزبانی تنوع زیستی گیاهان و جانوران است و همچنین کاهش اثرات تغییرات اقلیمی و تنظیم آب و هوای منطقه را می توان از دیگر مزایای آن نام برد. از این موهبت خدادادی که مطمئناً بر بیابان زایی تأثیر خواهد گذاشت پیدا نشده است و به مرور زمان شاهد کاهش سطح آب زیرزمینی هستیم.

احیای 6 تالاب در اولویت است

معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست درباره وضعیت تالاب ها گفت: 45 تالاب در جمهوری به کانون ریزگردها تبدیل شده اند و لازم است برای احیای این پهنه های آبی برنامه ریزی های لازم انجام شود. به همین منظور برنامه احیای دریاچه ارومیه و تالاب های هامون، خورالعظیم، گاوخانی، میونکالا و شادگون تهیه شده و به زودی اجرا می شود. »

احمدرضا لاهیجان زاده افزود: تخلیه رودخانه های منتهی به تالاب ها، جلوگیری از استفاده از منابع آبی تالاب و رایزنی با وزارت نیرو برای اطمینان از حق تقدم از جمله اقدامات لازم برای احیای تالاب ها در ماه های آینده است. وی افزود: استفاده از آب و استفاده بهینه از منابع آب های زیرزمینی و سطحی در کنار افزایش بهره وری آب در کشاورزی نیز از راهکارهایی است که برای احیای تالاب ها برای خنثی سازی اثرات خشکسالی و حفاظت از محیط زیست در دوره های کاهش بارندگی باید اجرا شود.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری hamshahrionline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *