زائران اربعین مراقب گرما و گرمازدگی باشند | چطور در مسیر پیاده‌روی آمبولانس خبر کنیم؟

تبلیغات بنری


تینو – عطر بندابی: سفر اربعین یکی از شگفت‌انگیزترین سفرهایی است که بسیاری از عاشقان امام حسین (ع) انجام داده‌اند و سالانه میلیون‌ها نفر با پای پیاده به زیارت آن حضرت می‌روند. اما در هر سفری باید نکات لازم مرتبط با سلامتی را نیز بدانیم تا بتوانیم از سفر خود نهایت استفاده را ببریم و بیمار و ضعیف نشویم.

یکی از بزرگ‌ترین خطراتی که زائران پیاده اربعین را تهدید می‌کند و باعث می‌شود عده‌ای از آنها برای مداوا در بیمارستان‌ها بستری شوند یا حتی به مرزهای ایران بازگردند و سفر را متوقف کنند، «خطر گرمازدگی» است. زیرا اولاً تابستان است و ثانیاً دمای هوا در محدوده منتهی به آستانه های بالایی است که گاه از 50 درجه سانتیگراد نیز فراتر می رود. بنابراین اگر توصیه های لازم در مورد نحوه سفر به شهرهای فوق العاده گرم را ندانیم، احتمال گرمازدگی، کما و حتی مرگ بسیار زیاد است.

نوشیدن آب خالی فایده ای ندارد

گرمازدگی زمانی رخ می دهد که اگر فردی برای مدت طولانی در معرض دمای بسیار بالا قرار گیرد، دمای مرکزی بدن از 40 درجه سانتیگراد فراتر رفته و تعریق فرد متوقف می شود.

دکتر سعید مهرسروش کارشناس اورژانس و معاون آموزشی و پژوهشی اورژانس تهران در گفتگو با تینو وی خاطرنشان می کند: در خصوص گرمازدگی، پیشگیری در درجه اول اهمیت دارد و نکته بعدی اقدامات پس از گرمازدگی است.

مهرساروش مهم ترین نکاتی را که هر زائری برای جلوگیری از آفتاب زدگی باید بداند و بعد از آفتاب زدگی ذکر می کند، می گوید: زائران اربعین باید در طول مسیر پیاده روی از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنند، در صورت امکان از چتر و اگر می توانند از گشاد و سبک استفاده کنند. لباس رنگی لباس های نخی بپوشید، مایعات فراوان بخورید و ترجیحا مایعاتی بنوشید که حاوی الکترولیت هستند. مثلا آب با شکر اضافه شده با کمی نمک یا شیر و غیره. چرا که آب خالی در پرتو گرمای شدید جاده اربعین نمی تواند از آفتاب زدگی جلوگیری کند.

می گوید: تعریق نوعی مکانیسم دفاعی است. زمانی که بدن زیاد عرق می کند مقدار زیادی سدیم از بدن خارج می شود و با مصرف مایعاتی که حاوی الکترولیت هستند می توان سدیم از دست رفته را دوباره جایگزین کرد. از آنجایی که آب ساده حاوی سدیم نیست، نمی تواند از گرمازدگی جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید؛

گرمازدگی 4 مرحله دارد

به گفته متخصصان اورژانس گرمازدگی دارای 4 مرحله است که شامل گرمازدگی، گرمازدگی، گرمازدگی و آفتاب زدگی است که آخرین و خطرناک ترین مرحله گرمازدگی است.

مهرسروش این مراحل را توضیح می دهد و می گوید: گرمازدگی یا اسپاسم عضلانی اغلب در ورزشکاران رخ می دهد و نیازی به مداخلات اورژانسی و پزشکی نیست. در این مرحله فرد علائمی مانند سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، تشنگی و سردرد را احساس می کند. در صورت گرمازدگی، بدن شروع به عرق کردن می کند. در این مرحله بدن از تمام مکانیسم های دفاعی خود برای حفظ دمای بدن خود استفاده می کند. اگر فردی برای مدت طولانی در معرض دمای بسیار بالا قرار گیرد و از همه مکانیسم‌های دفاعی استفاده کند، معمولاً تعریق بدن متوقف می‌شود و دمای مرکزی بدن از 40 درجه بیشتر می‌شود، این حالت گرمازدگی محسوب می‌شود و نیاز به مداخلات پزشکی و فوریت‌های پزشکی دارد مرگ

زائران اربعین مراقب گرما و آفتاب گرفتن باشند چگونه به آمبولانس در راه اطلاع دهیم؟

با علائم گرمازدگی آشنا شوید

یک معلم اورژانس در مورد علائم گرمازدگی توضیح می دهد: در گرمازدگی دمای مرکزی بدن از 40 درجه بیشتر می شود، فرد دچار سردرد، حالت تهوع، ضعف و بی حالی می شود و اگر زمان بگذرد و احساس کند، پوست خشک و گرم می شود و درمان نمی شود، توانایی فرد در قورت دادن کاهش می یابد و قورت دادن می تواند باعث کاهش سطح هوشیاری، تشنج و حتی مرگ شود.

بعد از آفتاب زدگی چه کنیم؟

اما اگر زائری در راه دچار آفتاب‌زدگی شود چه باید بکند یا اطرافیان برای او چه کنند؟ مهرسروش می گوید: در صورت مشاهده فردی با علائمی که در بالا ذکر کردم او را به سایه منتقل کنیم تا در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد، لباس هایش را در بیاوریم، آب با دمای 10 تا 15 درجه روی بدن بیمار اسپری کنیم. بدن بیمار را شروع به تهویه کنید تا زمانی که دمای بدن بیمار کاهش یابد، اگر بیمار هنوز هوشیار است و توانایی بلعیدن مایعات را دارد، به او مایعات بدهید نمی تواند قورت دهد، به او مایعات ندهید. زیرا احتمال خفگی وجود دارد.

این کارشناس اورژانس می گوید: پس از انجام این کارها، بهتر است فرد را به نزدیک ترین تیم پزشکی در جاده اربعین ببرند تا مداخلات پزشکی روی او انجام دهند و دمای بدنش را در سریع ترین زمان ممکن پایین بیاورند تا بتواند. احساس بهتری دارم.

این افراد باید بیشتر مراقب خود باشند

به گفته این کارشناس اورژانس، گروه های خاص مانند افراد زیر 5 سال، افراد بالای 65 سال، مبتلایان به بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشار خون و همچنین افراد مبتلا به بیماری های کلیوی بیشتر در معرض سکته مغزی هستند زودتر از آفتاب زدگی و باید بیشتر مراقبت شود.

چگونه با آمبولانس تماس بگیریم؟

اما چگونه می توان با اورژانس تماس گرفت یا با آمبولانس در مسیر پیاده روی در دهه چهل تماس گرفت تا بیمار گرمازدگی در سریع ترین زمان ممکن درمان و درمان شود و به کما نرود و فوت نکند؟

دکتر بابک یکتاپرست مدیر روابط عمومی سازمان اورژانس کشور به تینو گفت: این طرف مرز و زائران اربعین مراقب گرما و آفتاب گرفتن باشند چگونه به آمبولانس در راه اطلاع دهیم؟در هر نقطه از کشور اگر فردی دچار گرمازدگی یا هر مشکل دیگری شد، می تواند با شماره اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرد تا آمبولانس برای او ارسال شود و خدمات لازم را به او ارائه دهند. اما در آن سوی مرز کشورمان و در طول مسیر پیاده روی، اورژانس به دلیل قوانین سخت گیرانه کشور عراق، اجازه ورود به اورژانس را ندارند و فقط کارکنان جمعیت هلال احمر و بسیج جامعه پزشکی حضور دارند و می توانند خدمات ارائه دهند.

یکتاپرست می گوید: در مسیرهای پیاده روی کاروان های پزشکی زیادی وجود دارد که خدمات لازم را به بیماران ارائه می کنند، آمبولانس های هلال احمر مستقر هستند و آمبولانس های عراقی نیز حضور دارند. بنابراین اگر زائری دچار گرمازدگی شود معمولاً ناامید نمی شود و بچه های هلال احمر، بسیج جامعه پزشکی و سایرین کمک های لازم را انجام می دهند تا زائر احساس بهتری داشته باشد و به سفر خود ادامه دهد.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *