تینو – عطر بندابی: هر ساله تعداد زیادی از کودکان در جهان بر اثر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن یا بیماری های عفونی جان خود را از دست می دهند. اگرچه بسیاری از کشورها با گسترش واکسیناسیون کودکان و بهبود دسترسی به آب و غذای سالم این بیماری ها را کاملاً از بین برده اند، اما هنوز کشورهایی هستند که به دلیل پوشش ناکافی واکسیناسیون در دوران کودکی یا عدم دسترسی به آب آشامیدنی ایمن از مرگ، شیوع بالایی دارند. به خصوص در بین کودکان.
در ایران طی 45 سال گذشته بسیاری از بیماری های مهم عفونی و واگیر به طور کامل ریشه کن شده اند و بسیاری از بیماری ها به طور قابل توجهی کنترل شده و در مرحله ریشه کنی قرار دارند. برخی از بیماری ها نیز از طریق برنامه های هدفمند چند ساله کنترل می شوند. مانند هپاتیت C که طبق اعلام وزارت بهداشت تا سال 1410 به طور کامل برطرف می شود.
واکسیناسیون مؤثرترین مداخله بهداشتی شناخته شده برای بهبود سلامت کودکان است. بین سالهای 2000 تا 2016، واکسیناسیون سرخک از مرگ 20 میلیون کودک در سراسر جهان جلوگیری کرد. در ایران، واکسیناسیون یکی از قدیمی ترین مداخلات بهداشتی برای کنترل بیماری ها بود. اولین واکسنی که در کشور تزریق شد واکسن آبله بود که قدمت آن به حدود 195 سال پیش بازمی گردد. یعنی سال 1208 خورشیدی در زمان قاجار.
ریشه کنی و کنترل بیماری در ایران
در ایران همه کودکان در حال حاضر علیه دیفتری، سیاه سرفه، کزاز نوزادی، فلج اطفال، سرخک، سرخجه، اوریون، سل و هپاتیت C واکسینه می شوند و سرخک، سرخجه مادرزادی و کزاز نوزادی در مرحله حذف هستند. این کشور بیش از 20 سال است که عاری از موارد بومی فلج اطفال بوده و دیفتری، کزاز و سیاه سرفه کنترل شده است.
کنترل و از بین بردن این بیماری ها کار ساده ای نیست و بسیاری از کشورها همچنان از آن رنج می برند. به عنوان مثال، برخی از کشورهای همسایه مانند افغانستان و پاکستان هنوز از فلج اطفال رنج می برند. حذف و ریشه کنی سرخک و سرخجه در کشور چند سال پیش توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شد. موفقیت های ایران در کنترل و حتی از بین بردن بسیاری از بیماری ها در شرایطی است که به گفته سازمان های بین المللی، تعداد زیادی از کودکان در جهان بر اثر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن از جمله سیاه سرفه، سرخک، کزاز و اسهال ویروسی جان خود را از دست می دهند. هپاتیت B و پنومونی می میرند.
ریشه کنی و کنترل بیماری در ایران به سه دسته تقسیم می شود. بیماری هایی که کاملاً ریشه کن شده اند، بیماری هایی که کنترل شده اند و بیماری هایی که در آینده ای نه چندان دور از بین خواهند رفت.
بیماری هایی که ریشه کن شده اند
فلج اطفال، سرخک، سرخجه، آبله، کزاز دوران کودکی و دیفتری بیماری هایی هستند که به طور کامل در کشور ریشه کن شده اند. دکتر آمیتیس رمضانی متخصص عفونی و گرمسیری و دبیر انجمن متخصصین عفونی ایران وی در این خصوص به تینو گفت: این بیماری ها یا به طور کامل برطرف شده اند یا در مرحله رفع هستند و مورد جدیدی از آنها نداریم. به عنوان مثال، اگر دیفتری به صورت موردی در کشور مشاهده شود، معمولاً وارداتی و از کشورهای همسایه است که پوشش واکسیناسیون مناسبی ندارند، اما برای ما بومی نیست. واکسیناسیون این بیماری ها قبل از انقلاب انجام می شد، اما در 45 سال گذشته پوشش آن گسترش یافته و رایگان و در تمامی مراکز بهداشتی درمانی موجود است.
دکتر رمضانی میگوید: «متاسفانه همهگیری کرونا در برنامههای ما برای رفع کامل بیماریهایی که در دستور کار بود، خللی ایجاد کرد، اگر این همهگیری رخ نمیداد، اکنون گواهینامه بینالمللی رفع یا ریشهکنی آن را میگرفتیم در دوران کرونا، مادران میترسیدند و فرزندان خود را برای واکسیناسیون نمیآوردند، اکنون در تلاش هستیم تا کودکانی را که در اوج ابتلا به ویروس کرونا برای واکسیناسیون نرفتهاند شناسایی و واکسینه کنیم. حرکت به سمت حذف کامل سرخک
بیماری های کنترل شده
سل، مالاریا، وبا، بیماری های انگلی، حصبه، سیاه سرفه، هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت E بیماری هایی هستند که هنوز در کشور ما برطرف نشده اما در سال های گذشته کنترل شده اند.
دبیر جامعه متخصصان عفونی ایران می گوید: قبلاً به برخی از این بیماری ها با شیوع بسیار بالا در کشور مبتلا بودیم اما اکنون همه کاهش یافته و تحت کنترل هستند و آمار آنها قابل قبول است. به عنوان مثال، هپاتیت A در موارد داخل کشور ظاهر می شود یا وبا اگر موردی دیده شود که منبع اصلی و کانون آن خارج از کشور است و ناشی از ارتباطات و ترافیکی است که در مرز اتفاق می افتد.
دکتر رمضانی درباره انتقال این بیماری ها توضیح می دهد: برخی از این بیماری ها مانند هپاتیت A یا عفونت های انگلی از طریق آب و غذای آلوده به ویژه آب آشامیدنی آلوده منتقل می شود. این بیماری ها زمانی رخ می دهند که آب آشامیدنی تصفیه نشده باشد یا مردم به آب آشامیدنی سالم دسترسی نداشته باشند. بسیاری از شهرها و روستاهای کشور قبلاً فقط به آب چاه دسترسی داشتند، اما از زمان افزایش دسترسی به آب آشامیدنی سالم، بروز بسیاری از بیماریهای عفونی ناشی از آب و غذا کاهش یافته است.
وی اضافه می کند: یک سری بیماری های دیگر هم هستند که بیماری های خونی هستند یعنی از طریق خون آلوده و تزریقات آلوده منتقل می شوند. افزایش آزمایش در کشور و همچنین پوشش گسترده و رایگان واکسیناسیون کشوری از جمله دلایل کاهش این بیماری ها در ایران است.
افراد آلوده به این ویروس در حال حاضر بیمار هستند
این متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری توضیحات جالب و مهمی در مورد هپاتیت B ارائه می کند و می گوید: موارد هپاتیت B که هم اکنون در کشور داریم جدید نیست و تعداد آنها بسیار کم است. این افراد قبل از شروع طرح واکسیناسیون سراسری مبتلا شده بودند و اکنون تحت درمان دارویی هستند. هپاتیت B قابل درمان نیست و فقط با داروهای جدید می توانیم آن را کنترل کنیم. البته گاهی از کنترل خارج می شود و منجر به سیروز می شود. بهترین راه در حال حاضر پیشگیری و واکسیناسیون است. واکسن هپاتیت B باعث شده تا دیگر موارد جدیدی از این بیماری نداشته باشیم.
به گفته دکتر رمضانی، قبل از شروع واکسیناسیون هپاتیت B در کشور، این بیماری بسیار شایع بود. این بیماری از طریق خون آلوده منتقل می شود و زوجین می توانند آن را به یکدیگر منتقل کنند. به عنوان مثال، اگر پرستاری هنگام خونگیری اشتباه کند و یک سوزن آلوده به دستش بیفتد، ممکن است او نیز مبتلا شود. واکسیناسیون این مشکلات را به طور کامل حل کرده و دیگر مورد جدیدی از هپاتیت B در کشور نداریم.
وی ادامه می دهد: با توجه به بیماری مالاریا، ایجاد مراکز بهداشتی درمانی در روستاها پس از انقلاب، راه اندازی و گسترش مراکز بهداشتی درمانی، تشخیص سریع مالاریا و درمان فوری بیماران از جمله دلایلی بود که به افزایش دسترسی به این بیماری کمک کرد. خطاب به همه مردم کشور، به مراکز بهداشتی و درمانی و کنترل این بیماری کنترل مالاریا در ایران علیرغم مشکلاتی که با آن روبهرو بوده، به موفقیتهای بزرگی دست یافته است و انتظار داریم تا سال آینده بتوانیم گواهی رفع این بیماری را دریافت کنیم. 1404.
به گفته این متخصص عفونی، اقدامات خوبی در کشور برای مقابله با سل انجام شده است. به عنوان مثال تشخیص و درمان رایگان شده است، شناسایی بیماران افزایش یافته است، دسترسی مردم به مراکز بهداشتی و درمانی بیشتر شده است و این کمک می کند که بیماران بیایند، تحت نظر و درمان شوند. کرونا همه این موارد را مختل کرد. قبل از کرونا پوشش معلولان خیلی بهتر بود. البته اکنون مشکلات ناشی از همه گیری کرونا اصلاح و عادی شده و تلاش می کنیم به اهدافی که برای این بیماری در نظر گرفته ایم برسیم.
ادامه مطلب؛
بیماری هایی که باید از بین بروند
هپاتیت C بیماری است که هنوز واکسنی برای آن پیدا نشده است و در حال حاضر از طریق درمان دارویی کنترل می شود اما با توجه به اهداف وزارت بهداشت تلاش بر این است تا سال 1410 به طور کامل در کشور برطرف شود. رمضانی می گوید: این بیماری از طریق خون منتقل می شود و واکسنی برای آن وجود ندارد. اما درمان های خاصی برای آن وجود دارد که می تواند یک درمان کامل باشد و به رفع آن کمک کند. به این ترتیب این بیماری از بین می رود.
دبیر انجمن متخصصان عفونی ایران می افزاید: البته قوه قضائیه حرف سنگینی است. چون رسیدن به مرحله رفع بیماری سال ها طول می کشد، گواهی حذف باید بین المللی و مورد تایید سازمان های بین المللی باشد. اما کشور ما متعهد شده است تا سال 1410 هپاتیت C را از بین ببرد.
جذام در چه مرحله ای کنترل می شود؟
دکتر رمضانی درباره جذام می گوید: موارد ابتلا به جذام در کشور کاهش چشمگیری داشته است. البته قبل از انقلاب مراکزی برای مبارزه با این بیماری ایجاد شد. نمی توانیم بگوییم که چنین بیماری هایی از بین رفته اند. از آنجایی که این بیماری ها توسط ناقلین منتقل می شوند، کنترل بیماری هایی که ناقل دارند بسیار دشوار است. کنترل بیماری هایی که فقط در انسان باید کنترل شوند بسیار ساده تر از بیماری هایی هستند که توسط حیوانات یا پشه ها منتقل می شوند. البته ما در مورد مالاریا که از طریق پشه منتقل می شود موفقیت های زیادی داشته ایم.
مقایسه ایران با اروپا و کشورهای همسایه
آیا بیماری هایی وجود دارند که در ایران ریشه کن شده اند و هنوز از کشورهای اروپایی رنج می برند؟ دکتر رمضانی می گوید: نه در این حد. ما باید خودمان را با کشورهای همسایه مقایسه کنیم. در مقایسه با همسایگان ما، بسیاری از بیماری های واگیردار در کشور ما کنترل شده است، اما کشورهای همسایه می توانند ما را دچار مشکل کنند. مثلاً سرخک الان در کشور ما کنترل شده است، اما وقتی این بیماری در عراق شیوع پیدا می کند و پوشش واکسیناسیون در این کشور خوب نیست، طبیعتاً مؤثر است. سفر، مراسم مذهبی، پرواز و… در موارد ابتلا موثر است. یا مثلاً فلج اطفال در کشور ما تقریباً از بین رفته است، اما زمانی که پناهندگان از کشور همسایه که پوشش واکسیناسیون خوبی ندارد وارد کشور ما می شوند، ممکن است موارد ابتلا ادامه پیدا کند.
دبیر انجمن متخصصان عفونی ایران ادامه می دهد: البته برای اینکه برنامه ریشه کنی سرخک خود را مختل نکنیم، معمولا پناهندگانی را که وارد کشور می شوند واکسینه می کنیم که البته نمی توان همه آنها را واکسینه کرد. . آنها. این باعث اختلال در سیستم واکسیناسیون در کشور ما می شود، با وجود همه هزینه هایی که ما صرف می کنیم.
دکتر رمضانی می گوید: اگر بخواهیم خودمان را با کشورهای همسایه مقایسه کنیم، از نظر پوشش واکسیناسیون، مبارزه با بهداشت آب و غذا و مبارزه با عفونت های انگلی از اکثر آنها مانند افغانستان، پاکستان و عراق بسیار جلوتر هستیم. اما برخی از کشورها مانند امارات و ترکیه از نظر واکسیناسیون در وضعیت خوبی قرار دارند و نباید آنها را نادیده گرفت.
hamshahrionline به نقل از تینو