به گزارش تینو، تسخیر سفارت آمریکا در تهران موسوم به تسخیر لانه جاسوسی، ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در تهران توسط دانشجویانی است که به پیروی از خط امام در 22 آبان 1358 معروف هستند. و یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین رویدادهای تاریخ انقلاب اسلامی به شمار می رود که زمینه ساز رویدادهای بعدی در تداوم این حرکت انقلابی است. امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، اقدام دانشجویان در تسخیر سفارت آمریکا را انقلاب دوم و پس از انقلاب اول توصیف کردند. حضرت آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران علت نامگذاری امام خمینی (ره) به این نام را خنثی کردن توطئه دشمن ذکر کردند. در ادامه به بررسی سه کتاب قابل توجه درباره این رویداد می پردازیم.
کتاب «یوم الله» با عنوان «مروری بر علل و خاطرات نخستین روزهای تسخیر لانه جاسوسی آمریکا» نوشته دکتر سید محمد هاشم پور یزدان پرست، ویراستاری و تصحیح حسین نصرالله زنجانی، کتابی است. کتاب خاطرات وقایع و وقایع روزهای اول دستگیری لانه جاسوسی آمریکا که نویسنده از نزدیک شاهد آن بوده و آن را ثبت کرده است. یزدان پرست در آن زمان در عرصه روابط عمومی و تبلیغ دانشجویان مسلمانی که توانستند بر لانه جاسوسی غلبه کنند، پا به پای امام خمینی(ره) بود. در این کتاب اعتقاد بر این است که پس از تسخیر سفارت آمریکا، دانشجویان با برنامه ریزی زیاد کار کردند و به راه خود ادامه دادند. این کتاب توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
کتاب «انقلاب دوم» با عنوان: تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، اقدامات و پیامدهای آن، تألیف احمدرضا شاه علی، به این واقعه در سال 58 می پردازد و توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است. این کتاب در چهار فصل تنظیم شده است و با توجه به فضای سیاسی و اجتماعی که ایران در ماههای اول پیروزی انقلاب شاهد آن بود، به زمینهها، مواضع و واکنشها به اشغال سفارت آمریکا در تهران میپردازد. در فصل اول از علت اشغال سفارت و تاریخچه آن صحبت می کند و از منظر حقوقی به این موضوع می نگرد. در فصل دوم به مواضع افراد و گروه ها در جریان تصرف لانه جاسوسی پرداخته شد. تأثیرات درونی و پیامدهای اشغال لانه، موضوع مهم دیگری است که دغدغه اصلی نویسنده در فصل سوم است. در فصل چهارم نیز به آثار و پیامدهای خارجی اشغال سفارت آمریکا پرداخته شد.
- روابط ایران و آمریکا
کتاب «روابط ایران و آمریکا از پیروزی انقلاب اسلامی تا تسخیر لانه جاسوسی» نوشته حسن خداوردی که به ماجرای تسخیر لانه جاسوسی و زمینه آن می پردازد، توسط سازمان نظام اسلامی منتشر شد. انتشارات، مرکز اسناد انقلاب. این اثر در فصل اول با تبیین مبانی نظری سیاست خارجی به تشریح اجزای اصلی ساختارهای روابط بین الملل می پردازد. نویسنده در فصول بعدی به بررسی روابط ایران و آمریکا در چهار مقطع زمانی می پردازد. فصل دوم: روابط ایران و آمریکا پس از جنگ جهانی دوم، فصل سوم: روابط در جریان تغییرات انقلاب، فصل چهارم: روابط ایران و آمریکا در دولت موقت و فصل پنجم: بحران گروگانگیری و تأثیر آن بر روابط ایران و آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است. . همچنین در فصل ششم، نویسنده به مواضع امام خمینی در مورد روابط ایران و آمریکا پرداخته است.