روایتگری دوگانه غرب در ماجرای اوکراین و فلسطین

تبلیغات بنری


گروه دیپلماسی – تینو: جنگ اسرائیل با غزه ماهیت و هدف واقعی رسانه های غربی را آشکار کرد. این جمله آغازین یادداشت ویدیا کریشنان، روزنامه نگار محقق در الجزیره است. کریشنان که مکرراً در مورد عدالت اجتماعی می نویسد، ادامه می دهد: «اگر رسانه های غربی را برای دیدن و شنیدن تصاویر و داستان های دلخراش جنگ غزه دنبال کرده اید، حتماً از شروع تهاجم اسرائیل به فلسطین محاصره شده سرخورده شده اید. یکی از سریع‌ترین عملیات‌های پاکسازی قومی در جهان است که در تاریخ، رسانه‌های غربی بارها ادعاهای بی‌اساس اسرائیل را منتشر کرده‌اند، داستانی مغرضانه را بیان کرده‌اند، جنایات علیه فلسطینیان را به‌طور گزینشی پنهان کرده‌اند و نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل را توجیه کرده‌اند.

البته این اولین بار نیست که رسانه های غربی به تعصب و استفاده از معیارهای دوگانه در روایت های خبری متهم می شوند. این انتقادات در چند دهه گذشته بارها مطرح شده است، اما جنگ امروز غزه این رویکرد را برجسته‌تر و واضح‌تر کرده است. .

گزارش مرکز مانیتورینگ رسانه ها از پوشش خبری جنگ غزه

  • رسانه های غربی اسرائیلی ها را ۱۱ برابر بیشتر از فلسطینی ها قربانی حملات می دانند
  • اکثر شبکه های تلویزیونی غربی 5 به 1 به نفع حق مشروع اسرائیل برای دفاع از خود (در برابر حق فلسطینی ها برای مبارزه با اشغالگران) گفتند.
  • در پخش تلویزیونی، دیدگاه‌های رژیم صهیونیستی تقریباً سه برابر بیشتر از دیدگاه‌های فلسطینی ذکر می‌شود (این درصد در اخبار آنلاین تقریباً دو برابر بیشتر بود).
  • 76 درصد از مقالات آنلاین به تحولات غزه به عنوان «جنگ بین اسرائیل و حماس» اشاره می‌کنند، در حالی که تنها 24 درصد از این مقالات به «فلسطین/فلسطین» اشاره می‌کنند.
  • از 7 اکتبر 2023، چندین چهره برجسته رسانه ای، از جمله سردبیران ارشد و روزنامه نگاران، اسلام هراسی را با هدف تضعیف آرمان فلسطین و/یا حامیان فلسطینی تحریک کرده اند.
  • برخی رسانه ها و مفسران تلاش کرده اند جنگ غزه را جنگی بین مسلمانان و یهودیان معرفی کنند

منبع: مرکز مانیتورینگ رسانه (CfMM)

(مارس 2024 / مارس 1403 ق.)

نمونه هایی از تعصبات رسانه ای

  • روسیه به دلیل حمله به اوکراین و استفاده از عباراتی مانند «تجاوز» و «حمله ناعادلانه» در مقابل محکومیت عملیات ضداشغالی برای هجوم به الاقصی توسط حماس و تروریستی خواندن آن محکوم شده است.
  • حمایت همه جانبه از پناهندگان اوکراینی و برجسته کردن رنج آنها به جای انکار و کوچک شمردن رنج پناهندگان
  • برجسته کردن وضعیت اسفبار پناهندگان اوکراینی در عین نادیده گرفتن شرایط غیرقابل تحمل پناهندگان فلسطینی، از جمله گرسنگی عمدی در غزه.
  • تمرکز بر روایت‌های فردی و تراژدی‌های شخصی غیرنظامیان اوکراینی در جنگ با روسیه علیه غیرانسانی‌سازی فلسطینیان.
  • کاهش تعداد تلفات فلسطینی به تعداد انگشت شماری
  • خواندن خشونت روسیه در اوکراین به عنوان جهانی متمدن در برابر عادی سازی جنایات اسرائیل در غزه (بخوانید خاورمیانه) تکان دهنده است.
  • عدم ذکر زمینه های تاریخی و چندین دهه ظلم و ستم صهیونیست ها به عنوان زمینه های جنگ غزه، در عوض تمرکز بر تاریخ اوکراین و متهم کردن روسیه به تلاش برای احیای امپراتوری روسیه.
  • معرفی متجاوز و شیطان سازی فلسطینیان در مقابل ظلم و ستم اوکراینی ها به عنوان ملتی متجاوز

دلایل استانداردهای دوگانه در رسانه های غربی

  • منافع سیاسی و ژئوپلیتیکی: رسانه های غربی اغلب نسبت به منافع و سیاست های کشورهای غربی تعصب دارند. در نتیجه نگاه مثبت تری به متحدان غربی مانند رژیم صهیونیستی دارند
  • عوامل ایدئولوژیک و فرهنگی: مواضع ایدئولوژیک و سوگیری های فرهنگی می تواند بر نحوه پوشش اخبار موضوعات مرتبط با جهان عرب و اسلام تأثیر بگذارد.
  • محدودیت‌های صنعت رسانه: فشارهای تجاری، مالکیت شرکتی و محدودیت‌های سیاسی می‌توانند بر نحوه پوشش موضوعات بحث‌برانگیز تأثیر بگذارند.
  • قدرت لابی ها و گروه های ذینفع: گروه های طرفدار رژیم صهیونیستی به ویژه در کشورهای غربی تأثیر گسترده ای بر نحوه پوشش اخبار موضوعات مرتبط با رژیم صهیونیستی دارند.
  • سوگیری های ذهنی: سوگیری های ذهنی، از جمله دیدگاه استعماری رایج در رسانه های غربی، نقش مهمی در نحوه پوشش اخبار تحولات دارد.

روایت دوگانه غرب در داستان اوکراین و فلسطین

تاریخ سوگیری رسانه های غربی نسبت به فلسطینی ها

در سال 2014 جنگی بین اسرائیل و شبه نظامیان فلسطینی در نوار غزه در گرفت که به جنگ 51 روزه معروف است. در این جنگ بیش از 2000 غیرنظامی فلسطینی به شهادت رسیدند و تلفات نظامیان اشغالگر اسرائیل به حدود 70 نفر رسید. با این حال، رسانه های غربی به طور گسترده از عملیات نظامی اسرائیل در این جنگ دفاع کردند و کمتر به تلفات غیرنظامیان فلسطینی توجه کردند که باعث خشم افکار عمومی جهان شد.

روایت دوگانه غرب در داستان اوکراین و فلسطین

حمایت از آمریکا به نام آزادی برای کسانی که از توقف جنگ در اوکراین و تحریم روسیه حمایت می کنند

برچسب ضد یهودی آمریکایی برای کسانی که از پایان جنگ در غزه حمایت می کنند و خواستار تحریم اسرائیل هستند.

روایت دوگانه غرب در داستان اوکراین و فلسطین

گزارش گاردین، 15 نوامبر 2023: ارتش اسرائیل اعلام کرد که برای انجام عملیات علیه حماس وارد بیمارستان الشفاء شده است.

گزارش گاردین 8 ژوئیه 2024: هیچ کلمه ای نمی تواند وحشت بمب گذاری در بیمارستان کودکان کیف را توصیف کند.

روایت دوگانه غرب در داستان اوکراین و فلسطین

2 روش مختلف بی بی سی

عنوان اول: روسیه 5 نفر را در مرکز اوکراین کشت

عنوان دوم: حمله هوایی به مدرسه ای در غزه که 16 کشته برجای گذاشت (بدون ذکر نام اسرائیل)

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *