تینو – عطر بندابی: در سال های اخیر تب جراحی های پلاستیک تا حدودی غیر متعارف در دنیا از جمله ایران بالا گرفته است که نگران کننده شده است. تغییر شکل گوش به گوش حیوانات، دو تکه کردن زبان، کاشت جواهرات در چشم و تغییر رنگ دائمی چشم از جمله این جراحی هاست که طرفداران کمی دارد.
از میان این جراحیها، تغییر رنگ دائمی چشم در ایران به حدی رسیده است که امسال وزارت بهداشت وارد عمل شد و ممنوعیت این جراحی را برای اهداف زیبایی اعلام کرد. اما این ممنوعیت عطش متقاضیان و ذینفعان را سیراب نکرد و برخی از کلینیک ها با وجود غیرقانونی بودن آن همچنان این کار را انجام می دهند. تعدادی از کلینیک ها نیز در کشورهای عربی خلیج فارس از جمله عمان این کار را انجام می دهند تا از دردسرهای قانون کشورمان رهایی یافته و سود بیشتری کسب کنند.
تغییر رنگ چشم در ایران طرفداران زیادی پیدا کرده است و از نظر مراجعین و چشم پزشکیان یک عمل بسیار پرهزینه است و عوارض و آسیب های زیادی دارد که حتی می تواند منجر به پیوند قرنیه شود.
فقط این افراد اجازه فعالیت دارند
اگرچه تغییر رنگ چشم اخیرا مرسوم شده است، اما روش جدیدی نیست و سالهاست که در دنیا و ایران رایج است. روش های رایج پس از آشکار شدن عوارض و خطاهای مربوطه منسوخ شد و البته در این روش ها رنگ چشم برای همیشه تغییر نمی کرد. اما در روش های جدیدی که رایج شده است رنگ چشم برای همیشه تغییر می کند و عوارض زیادی دارد.
به گفته متخصصان، احتمال ابتلا به عفونت چشم، کراتیت، آب مروارید، کاهش بینایی و حتی پیوند قرنیه از عوارض تغییر رنگ چشم در افراد سالم است. بنابراین هنوز هیچ پشتوانه علمی قوی برای انجام این روش بر روی افراد دارای چشم سالم وجود ندارد.
در حال حاضر این روش فقط برای افرادی توصیه می شود که رنگ چشمشان به دلیل ضربه، التهاب یا عفونت تغییر کرده است، یک چشمشان رنگ طبیعی و چشم دیگرشان سفید است و یا یک یا هر دو چشمشان به دلیل برخی عوامل ژنتیکی رنگ غیر طبیعی دارند. و بیماری های مادرزادی
دکتر فرهاد نجات، جراح، چشم پزشک و عضو انجمن جراحان چشم اتحادیه اروپا وی در گفت وگو با تینو اظهار داشت: این عوارضی که الان می دانیم در کوتاه مدت است و در بلندمدت معلوم نیست چه اتفاقات دیگری برای چشم ها می افتد.
این جراح چشم در مورد مشکلات روش های رایج می گوید: روش های فعلی دو مشکل دارند. اول اینکه خطرات و عوارضی برای چشم ایجاد می کند و مشکل دوم غیر قابل برگشت بودن آن است. متأسفانه مراجعه کننده ای بود که به دلیل نارضایتی از رنگ چشم خود دست به خودکشی زد و همچنان در حال مصرف داروهای روانپزشکی بود. دلیلش هم این است که این زن 27 ساله رنگ سبز روشن را برای چشمانش انتخاب کرد و بعد از یک سال برای حذف این رنگ همه جا رفت اما فقط توانست آن را روشن کند.
دکتر نجات می گوید: مشکل این است که بسیاری از افراد به مرور زمان به دلیل تنوع از این رنگ خسته می شوند. اما الان یا خسته شده اند یا متاثر و متاثر از حرف های همسر و دوستان و دیگران که می گویند رنگ قبلی بهتر بود، رنگ چشم شما زیباتر بود. که منجر به بازگشت فرد به رنگ چشم قبلی خود می شود. اما متاسفانه دیگر امکان پذیر نیست. در پزشکی روش های جراحی زیادی داریم که در صورت عدم رضایت بیمار قابل تغییر است اما در عمل های تغییر رنگ چشم دیگر راه برگشتی وجود ندارد.
دکتر نجات به عنوان یک جراح چشم درباره عوارض جراحی تغییر رنگ چشم می گوید: تمام مطالعات حیوانی و انسانی که روی روش های فعلی تغییر رنگ چشم انجام می شود کوتاه مدت است و نمی دانیم چه اتفاقی برای چشم می افتد. قرنیه و شبکیه این افراد بعد از 5 سال. ما نمی دانیم اگر این افراد در معرض شوک قرار گیرند چه بلایی سرشان می آید. به عنوان مثال، اگر پشت فرمان بنشینیم و تصادف کنیم و کیسه هوا باز شود و به چشم برخورد کند، ماده رنگی وارد چشم شده و می تواند برای چشم کاملاً سمی باشد.
پیامد دیگر این است که اسکن عنبیه غیرفعال است. در این زمینه دکتر نجات می گوید: الان برای کنترل پاسپورت و موارد دیگر کاری به اثر انگشت ندارند و عنبیه فرد را معاینه می کنند. اگر قبلا چشم هایتان را رنگ کرده اید و به دبی سفر کرده اید، این بار قطعا در آنجا با مشکل مواجه خواهید شد. زیرا آنها هویت قبلی شما را دارند.
این جراح چشم به پیامد مهم تری از این عمل اشاره می کند و می گوید: مهمترین عیب این است که فرد در سن 20 سالگی تحت عمل جراحی تغییر رنگ چشم قرار می گیرد اما در 40 سالگی به دیابت یا فشار خون مبتلا می شود. برای کنترل بیماری در این افراد باید هر 6 ماه یکبار قطره در چشم آنها ریخته، مردمک چشم آنها را باز کرده و داخل چشم را پشت دستگاه معاینه ببینیم. برای کسانی که چشم هایشان را رنگ می کنند آن قسمت دیگر طبیعی نیست و وقتی در تاریکی هستند مردمک چشمشان گشاد نمی شود و داخل چشمشان دیده و معاینه نمی شود. در واقع چک آپ منظم بیماری های مختلف مانند قند خون، فشار خون، روماتیسم و هر بیماری دیگری که می تواند شبکیه چشم را درگیر کند در این افراد به طور کامل مختل می شود. متأسفانه مشتریان از این موارد مطلع نیستند و از آنها نیز بی اطلاع هستند.
دکتر نجات ادامه می دهد: این افراد در حین جراحی آب مروارید با مشکل مواجه خواهند شد. در این روش مردمک را گشاد می کنیم تا بتوانیم لنز طبیعی را برداریم و لنز مصنوعی را در چشم کاشت. در این مورد نیز این رنگ دید دوچشمی ما را مخفی می کند. چون این رنگ ثابت است کم و زیاد نمی شود و به ما اجازه نمی دهد قسمت های عمقی کره چشم را ببینیم.
یک مشتری از ایران در خاک عمان عمل می کند!/اعداد عجیب تغییر رنگ چشم
با وجود تمام این عوارض، بسیاری از کلینیک ها اصرار دارند که این روش را انجام دهند و درآمد خوبی کسب کنند. حتی برخی هزینه ها را به دلار دریافت می کنند. یکی از این کلینیک ها وابسته به یکی از معروف ترین مراکز چشم پزشکی و جراحی تهران به شهری آنلاین می گوید: از آنجایی که این عمل از سال جاری در ایران غیرقانونی شده، در حال انجام آن در عمان هستیم. علاوه بر این، تجهیزات ما در امان پیشرفته تر است. هزینه عمل 5 هزار تومان است. البته اگر مشتری یک رنگ را انتخاب کند 5000 دلار و اگر رنگ مخلوط شود 6000 دلار قیمت دارد.
این کلینیک هزینه بلیط هواپیما و هتل و البته با هزینه مشتری را بر عهده دارد. مجری کلینیک می گوید: نزدیک ترین هتل ها به کلینیک را به شما معرفی می کنیم و حتی یک ماشین برای شما ارسال می کنیم تا شما را از هتل به درمانگاه و بالعکس منتقل کند. علاوه بر این، این روش بیش از 10 تا 15 دقیقه طول نمی کشد و یک روش راحت محسوب می شود.
رئیس این کلینیک در پاسخ به اینکه دیابت و سن مشکلی ندارد، می گوید: دیابت و فشار خون اصلا مشکلی ندارد. سن تاثیری نداره یک مشتری 64 ساله هم داشتیم که می خواست رنگ چشمش را عوض کند!
ادامه اقدامات غیرقانونی / استفاده از لنزهای رنگی موقت
دکتر نجات می گوید: جای تعجب است که معاونت درمان وزارت بهداشت از خرداد ماه امسال این عمل را ممنوع کرده است اما در حال حاضر در برخی از کلینیک ها انجام می شود و زیرزمینی نیست. البته اگر فردی از پزشک یا کلینیک شکایت داشته باشد، قابل پیگیری است. اعدادی که کلینیک ها می گیرند غیر واقعی و عجیب هستند. در واقع تعرفه ای که از مردم می گیرند تنها 10 درصد است که برای سوددهی آنها کافی است، اما چون تب جراحی پلاستیک در جامعه بالاست و مردم از آگاهی کافی برخوردار نیستند، نتیجه این می شود که فرد مبلغی را خرج می کند. مقدار بسیار زیادی دارد و خود را در معرض بیماری ها قرار می دهد.
به گفته این جراح چشم، این عمل خطرات زیادی را به همراه دارد و اصلا ارزشش را ندارد. حداقل الان ارزشش را ندارد. روشهای برگشتپذیر ممکن است در آینده به وجود بیایند، یعنی رنگهایی که در درازمدت به چشم آسیب نمیرسانند و قابل شستشو و برداشتن هستند. آن وقت همه چیز فرق می کند. اما اکنون، اگر کسی مایل به تغییر رنگ چشم باشد، این لنزهای تماسی آرایشی موقت قابل اعتمادتر و ایمن تر هستند. البته از نظر چشم پزشک. برای مثال فردی که خشکی چشم دارد نباید از لنز استفاده کند.
یکی از اعضای انجمن جراحان چشم اتحادیه اروپا تأیید می کند که یک جفت چشم با رنگ طبیعی بسیار بهتر از چشم هایی است که در آینده صاحب آنها را آزار می دهد. این به این دلیل است که در آینده هوش مصنوعی و فناوری بهبود می یابد و بسیاری از کارها با استفاده از Iris Check انجام می شود و این رنگ ها قابل تغییر نیستند. خود شرکت ها ادعا نمی کنند که بازگشتی وجود خواهد داشت. بعید است که این چیزها به مشتریان گفته شود. آنها فقط کار خود را تبلیغ می کنند و هزینه را می گویند و مردم هزینه را ارسال می کنند و به هر حال پرداخت می کنند.
ادامه مطلب؛
عوارض جبران ناپذیر این عمل/این تب در بین اروپایی ها هم زیاد است
تب جراحی تغییر رنگ چشم مختص ایران نیست و در کشورهای اروپایی نیز طرفداران خود را دارد. دکتر نجات میگوید اینطور نیست که فکر کنیم این عمل فقط در کشورهای در حال توسعه رایج است. در کشورهای اروپایی به خصوص اروپای غربی مانند اسپانیا طرفداران زیادی دارد.
این جراح چشم می گوید: مانند ایران و سایر کشورهای آسیایی رنگ چشم را از قهوه ای تیره و مشکی به آبی، سبز و سایر رنگ های روشن تغییر می دهند و در آنجا نیز دوست دارند چشم و حتی رنگ مو را تیره کنند. بسیاری از مردم آنجا چشمان خود را سیاه و نه حتی قهوه ای می کنند. او واقعاً طرفداران زیادی دارد. به هر حال، اعداد بسیار بالا و غیر منطقی هستند.
او می گوید: البته در اروپا اکثر سلبریتی ها این کار را می کنند. مثلاً طرف مقابل مجری تلویزیون، خواننده یا بازیگر است. افراد عادی معمولا این کار را نمی کنند. من قصد ندارم این اقدام را برای سلبریتی ها توجیه کنم. منظورم این است که این اقدام ممکن است در راستای توسعه کسب و کار آن سلبریتی باشد. اما هیچ منطقی پشت عمل افراد عادی وجود ندارد.
رنگ چشم مردم شرقی کاملا اروپایی نیست
دکتر نجات درباره روش های متداول تغییر رنگ چشم به همشهری می گوید: این جراحی در حال حاضر چند روش دارد. در یک روش متداول 10-12 سال پیش، یک ماده رنگی در داخل چشم و روی قسمت رنگی آن کاشته می شود. این روش بسیار پیچیده بود و در بسیاری از موارد باعث افزایش فشار چشم، گلوکوم و نابینایی می شد و به همین دلایل منسوخ شد. روش رایج در حال حاضر این است که ضخامت میانی لایه جلویی چشم را که لایه ای شفاف و بی رنگ است و بیش از نیم میلی متر ضخامت ندارد با لیزر یا با چاقوی مخصوص باز می کنند و آن ماده رنگی داخل آن ضخامت اضافه شده تا وارد چشم نشود. اما چون این بافت زنده است و متابولیسم به طور مداوم اتفاق می افتد، به مرور زمان رنگ – بسته به نوع و غلظت رنگ – محو می شود اما به طور کامل حذف نمی شود. این رنگ برای همیشه ماندگار خواهد بود.
این جراح چشم می گوید: آنها معمولا رنگ را ضخیم تر می کنند. دارای 5-4 ویال هستند که معمولاً با ترکیب آنها به رنگ دلخواه می رسند. اما از آنجایی که چشم های شرقی ما پایه تیره ای دارند، طبیعتاً به اندازه چشم های اروپایی روشن نیستند.
hamshahrionline به نقل از تینو