پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اساتید جوان دعوت کرد تا ایده های دانشجویی قابل تبدیل به محصولات فناورانه یا ارائه خدمات نوآورانه را از نتایج پایان نامه ها و پایان نامه های دانشجویی وارد فرآیند ایجاد کسب و کارهای دانش بنیان کنند. از این طریق از مزایای پارک علم و فناوری حمایت کنید.
برای بررسی اینکه اگر دانشآموزی ایدهای دارد که معتقد است تولید محصول یا ارائه خدمات دانشی امکانپذیر است، برای بهرهمندی از حمایت پارک علم و فناوری به کجا باید مراجعه کند، با علی اسدی در این باره صحبت کردیم. پارک علم و فناوری دانشگاه تهران که اولین، قدیمی ترین و بزرگترین پارک دانشگاهی کشور است.
دانشگاه تهران بیش از 50 هزار دانشجو دارد که بیش از 70 درصد آنها دانشجوی کارشناسی ارشد هستند. در گفت و گو با رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران متوجه شدیم که حمایت از این پارک برای توسعه و حمایت از اندیشه های دانشجویان تنها محدود به دانشجویان دانشگاه تهران نیست، بلکه تاکید شد. که حداقل یک دانشجوی دانشگاه تهران در گروه ارائه ایده حضور داشته باشد.
الهمشهری: دانش آموز در کجا باید ایده خود را ارائه کند تا مورد بررسی و آزمایش قرار گیرد؟
علی اسدی، رئیس مجتمع علم و فناوری دانشگاه تهران: به منظور ترویج فرهنگ ایده پردازی و نوآوری در بین دانشجویان و تشویق دانشجویان به ایده پردازی و ارائه ایده، علاوه بر بهره مندی از توانمندی های انجمن های علمی دانشجویی، شعب پارک علم و فناوری در دانشکده های دانشگاه راه اندازی شد. تهران.
همچنین دانشجویانی که ایده ارائه ایده خود را در پارک علم و فناوری دارند می توانند با رئیس شعبه پارک علم و فناوری در دانشکده مربوطه تماس گرفته و از طریق آنها با پارک آشنا شوند و یا ایده های خود را به صورت الکترونیکی در تماس ها ثبت کنند. پس از ارائه ایده، دانش آموز توسط پارک دعوت می شود تا مصاحبه شخصی انجام دهد.
فقط دانشجویان دانشگاه تهران می توانند ایده های خود را به پارک علم و فناوری ارائه دهند یا برای افرادی که خارج از دانشگاه ایده دارند این امکان وجود دارد؟
دانشجویان خارج از دانشگاه تهران و حتی افراد ایده پرداز غیر دانشگاهی می توانند برای ارائه ایده به پارک علم و فناوری دانشگاه تهران مراجعه کنند. البته با توجه به اینکه هدف ما در مرکز نوآوری پارک این است که دانشجویان دانشگاه تهران در صورت درخواست دانشجویان سایر دانشگاه ها یا افراد خارج از دانشگاه بتوانند وارد عرصه نوآوری شوند تا دانشجویان دانشگاه تهران همچنین با مشارکت در فرآیند ایده پردازی و مشارکت در ایجاد دانش مبتنی بر کسب و کار، بر لزوم حضور حداقل یک دانشجو از دانشگاه تهران در گروه خود تاکید می کنیم.
علی اسدی، رئیس مجتمع علم و فناوری دانشگاه تهران
پس از ارائه ایده به پارک، صاحبان ایده برای راه اندازی یک کسب و کار دانش بنیان چه فرآیندی را باید طی کنند؟
ایده ارائه شده برای پارک توسط کارشناسان و هیئت داوران پارک ارزیابی می شود و در صورت مثبت بودن نتیجه هیئت داوران، اولین قدم این است که صاحبان ایده یک «هسته فناورانه» ایجاد کنند. حداقل تعداد افراد برای حضور در مرکز سه نفر می باشد.
به کسانی که این ایده را دارند توصیه می کنیم که یکی از اساتید گروه یا رشته مربوطه سرپرست گروه اصلی باشد. البته این توصیه به این معنا نیست که دانشجو یا غیر دانشگاهی نمی تواند رهبر گروه باشد. در عوض، تجربه نشان داد مراکزی که یکی از اعضای هیئت علمی یا دانشجوی تحصیلات تکمیلی را به عنوان رهبر گروه انتخاب کردند و از مشاوره کارآفرینی نیز استفاده کردند، در رشد خود موفقتر بودند.
چه مدت پس از پیادهسازی «هسته فناوری» تشکیل میشود؟
زمانی بود که تعیین اینکه آیا یک ایده میتواند به هسته اصلی آن منتهی شود یا نه، فرآیندی طولانی بود، اما این هرگز قابل قبول نبود. بنابراین، برای کاهش این زمان، فرآیندها را ساده کرده ایم. سعی کرده ایم در کوتاه ترین زمان ممکن فرآیند بررسی ایده ها و اعلام نظر نهایی در مورد پذیرش، حمایت یا عدم پذیرش ایده را عمومی کنیم. کوتاه شدن زمان بررسی منوط به همکاری لازم از سوی هسته در ارائه مدارک، تکمیل فرم ها، شرکت در کارگاه های توانمندسازی و بهره مندی از خدمات مشاوره بازرگانی است. بنابراین، اگر این مراحل با حمایت و همکاری هسته اجرایی شود، کار تبدیل ایده به هسته فناوری با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت. همچنین امیدواریم به تولید شرکت های دانش بنیان در کشور به صورت کمی و کیفی کمک کنیم.
در صورت موافقت با تأسیس «مرکز فناوری» چه نوع حمایتی از آنها ارائه خواهد شد؟
توانمندسازی، تامین فضای فیزیکی مشترک در دانشکده ها و حمایت مالی از جمله حمایت های پارک علم و فناوری در النواء است. از ابتدای سال 1403 هجری قمری 60 میلیون تومان به هسته رویشی (اثبات مفهوم) و 150 میلیون تومان (برای ساخت نمونه اولیه) برای هسته شکوفا اختصاص یافته است. اگرچه این مقدار کمی است، اما زمانی که به چند صد هسته در سال اختصاص داده شود، تعداد زیادی خواهد بود.
ما این مبلغی که به هسته ها اختصاص می یابد را به هیچ عنوان هزینه نمی دانیم، بلکه معتقدیم نوعی سرمایه گذاری برای آینده کشور است. چرا که محصولات از این هسته ها بیرون آمد و همچنین شرکت های دانش بنیان در اثر فعالیت این هسته ها ایجاد شد که بعدها این شرکت ها ضمن تلاش برای رفع نیازهای کشور، فرصت های شغلی ایجاد کردند و مانع خروج کارگران کشور شدند. . کارشناسان و نخبگان.
اگر گروه اصلی بتواند مراحل رشد را به خوبی طی کند، مرحله بعدی فعالیت اتاق فکر چیست؟
بعد از هسته، شرکت های تولید مثلی هستند که از هسته پدید آمده اند. در گذشته فضای فیزیکی در داخل دانشکده ها به این شرکت ها اختصاص می یافت، اما با رویه هایی که شاهد بودیم، امکان اختصاص فضای فیزیکی مستقل در خارج از دانشکده ها برای شرکت های زایمان فراهم شد. این شرکت ها به عنوان واحدهای فناوری ایجاد می شوند. شرکت های در حال رشد، شرکت های پس از رشد و در نهایت شرکت های توسعه سطوحی هستند که صاحبان ایده از نظر توسعه کسب و کار گام به گام تجربه می کنند. تولید انبوه محصولات در شرکت های توسعه رخ می دهد.
در خصوص اختصاص فضا برای واحدهای فناور تاکید می کنیم که فضای فیزیکی واحدهای فناور مستقل است. فضای مشترک فقط برای هسته ها است. ما فضا را مستقل از مرحله تشکیل واحدهای فناوری اختصاص می دهیم. به این ترتیب که یا دفترشان در پارک علم و فناوری است و فضای تولید محصولشان در جای دیگری است یا حتی فضای تولید محصول و فضای تولید شرکت دانش بنیان در داخل پارک است.
هر کدام از این مراحل و انواع واحدها و شرکت های ذکر شده در کدام ساختار پشتیبانی می شوند؟
مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری عمدتاً از تشکیل هسته های دانشجویی و ایده های فناورانه و نوآورانه اساتید جوان حمایت می کند. مرکز رشد از شرکت های در حال توسعه حمایت می کند و مرکز ارتقا و توسعه کسب و کار از شرکت های در حال رشد حمایت می کند.
حتی پس از تاسیس شرکت، پشتیبانی پارک تقریبا رایگان است، اما با رسیدن شرکت به محصول، پشتیبانی بلاعوض متوقف شده و به صورت تسهیلات کم بهره ادامه می یابد. در این مرحله یکی از مهم ترین حمایت هایی که داریم ارائه ضمانت هایی است که شرکت ها نیاز دارند.
شرکت های دانش بنیان برای دریافت وام از بانک ها و موسسات مالی اعتباری و همچنین عقد قرارداد فروش محصولات دانش بنیان خود به سازمانی خاص نیاز به ضمانت دارند. تمامی این تضمین ها از طریق صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران در اختیار آنها قرار می گیرد.
آیا در این زمینه برآوردی از درصد ایده هایی که موفق به تشکیل هسته می شوند و به محصول می رسند وجود دارد؟
طبق استانداردهای بین المللی، 25 تا 30 درصد ایده هایی که وارد پارک ها می شوند موفق می شوند ایده را به محصول تبدیل کنند. درجه تبدیل ایده به محصول در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز در مرز میانگین جهانی قرار دارد. طبیعتا این استانداردها بیشتر در حوزه استارتاپ ها اعلام می شود و نه شرکت های کوچک و متوسط (MSME).
اگر شرکتی که ضمانت های لازم را از صندوق تحقیقات و فناوری دانشگاه تهران دریافت کرده شکست بخورد، آیا واقعاً صندوق پژوهش و فناوری برای جبران کسری تعهدات آن شرکت وارد کار شرکت می شود؟
بله، صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران به این شرکت کمک و حمایت می کند. اما تلاش در درجه اول بر این است که با تسهیلات و مشاوره های لازم که ارائه می شود، تضمین به مرحله انحلال نرسد. صندوق تحقیقات و فناوری دانشگاه تهران تا جایی جایگاه خود را پیدا کرده است که بانک های دولتی و خصوصی نیز ضمانت صندوق برای اعطای وام به شرکت ها را می پذیرند. این در حالی است که بانک ها و مؤسسات مالی اعتباری در گذشته تمایلی به پذیرش ضمانت نامه پولی نداشتند.