همشهری آنلاین_فاطمه عسگری نیا:خلاصه تابستان فرصتی برای یادگیری بود، اما نوعی زندگی بود و این تابستان ها آنقدر زیاد بود که وقتی بچه ها بزرگ شدند و وارد جوانی شدند، تکلیفشان مشخص بود.
درست است که تابستان اکنون به زمان استراحت کودکان لوس و فرصتی برای گذراندن اوقات فراغت در ورزش و سرگرمی تبدیل شده است، اما هنوز خانواده هایی در گوشه و کنار شهر ما هستند که به رابطه اوستایی دانش آموزی می چسبند. و سعی کنید برنامه را دنبال کنید و برنامه ریزی دقیق برای بچه ها آنها را به سمت آینده ای مطمئن هدایت کند. برای تهیه گزارشی از این موضوع به سراغ بچه های قد بلند و نیم قد رفتیم که این روزها به عنوان مکانیک شهری کار می کنند یا در کنار والدین خود کار می کنند یا علاوه بر آموزش هایی که می بینند، با معلمان خود مشغول هستند جیب ها نیز سالم هستند
بیشتر بخوانید: یخ فروشان در جهنم!
چند ساعتی از آغاز روز خبر می گذرد و مهدی با لباس های زیتونی و مشکی جلوی مغازه مشغول آب و جارو زدن است. درسته که هنوز کار شروع نشده ولی بخاطر نظافت مغازه و شستن وسایل کار همه دست و بالش چرب و سیاه شده. گویا رنگ شده، اما نه خجالت می کشد و نه پنهان می کند، بلکه با غرور نشان می دهد و می گوید: «پدرم می گوید: مرد باید دست های روغنی و سیاه داشته باشد تازه از گودال بیرون آمده و به دنبال روزی حلال است!» او هر کلمهای را با صدایی مردانه و شیک بیان میکند. لب هایش هنوز سبز نشده است، اما می داند چگونه از ماشین های خراب پول دربیاورد. اسمش مهدی است و از 12 سالگی در کارگاه مکانیک پدرش مشغول به کار است و یکی خبر دارد: «3 سال است که تابستان را در کارگاه پدرم می گذرانم و دو برادر دیگرم مشغول کار بودند. در خانه ی ما هم رسم است که او هم مثل همه ی هنرهایش مکانیک را بلد باشد با شنیدن حرف های مهدی لبخند شیرینی می زند و می گوید : «ما عادت قدیمی را ترک نکردهایم. در تابستان بچه ها باید ورزش های مردانه را نزد والدین خود بیاموزند. برایم مهم نیست در آینده چه رشته ای را انتخاب می کنند. علایق کاندان و دانیل به محض اینکه احساس راحتی کنم، این حرفه را یاد گرفته اند و می دانم که هرگز به آن نیاز نخواهند داشت؟
بیشتر بخوانید: داروی افیونی، ساده و کمی خوشمزه
من در عرض دو سال حرفه ای شدم
بچه های هم سن و سال مهدی کم نیستند که تابستان هایشان با همسالانشان متفاوت باشد، مثل مهدی در مغازه مکانیکی کار می کند، اما کارفرما پدرش نیست، یکی از اوستاهای برادرش است: «برادرم در ماشین کار می کند رشته برق، اما او به من گفت که باید در تابستان به اوستا حسین بروم محله، اما برادرم اصرار داشت که من در تابستان یک حرفه را یاد بگیرم.
کار در کنار استاد منجر به بیکاری می شود
اوستا حسین که 4-5 شاگرد مثل کیانوش دارد، معتقد است که اگر همه خانواده ها در تابستان فرزندان خود را برای حرفه آموزی به اوستاکار تحویل می دادند، نه خبری از بیکاری در جامعه بود و نه از آسیب های اجتماعی: «از ساعتی شروع کردیم. ساعت 8:30 بچهها از صبح تا ساعت 9 شب در فروشگاه هستند و این درآمد کم اما قابل توجه به بچهها انگیزه میدهد که وقتشان را صرف تنبلی نکنند و آیندهای روشنتر داشته باشیم و کار کردن را یاد گرفتیم و حتی یک روز هم بیکار نشدیم و توانستیم خودمان را از آب بیرون بکشیم. .
امروز دو پسرش در رشته مکانیک تحصیل کرده اند و مهندس شایسته ای شده اند. او می گوید: «دو پسرم ابتدا سال ها در کارگاه های مکانیک دوستانم کار را به صورت حرفه ای یاد گرفتند و بعد خودشان هم درس خواندند به آنها اجازه ندهید با من کار کنند، زیرا فکر می کردم اگر آنها تحت رهبری یک غریبه کار کنند، قوی تر و قوی تر می شوند.”
بیشتر بخوانید: پنجه شیر آفریقایی 10 میلیون تومان درخواست تخفیف ممنوع است
مادرم مرا به اوستا سپرد
این روزها تعداد کمی از مکانیک های جوان اما ماهر در شهر وجود دارد که محسن نوجوانی 15 ساله است که از 4 سال پیش به عنوان مکانیک شروع به کار کرده و از این محل درآمد کسب می کند و اکنون در کار خود متخصص است. او البته با همسالانش متفاوت است، چون شغلی در این زمینه دارد که نان آور خانواده اش است: «پدرم 6 سال پیش فوت کرد و وقتی او مرد، خانواده ما راننده کامیون بود من رفتم نتونستم مخارج زندگیمون رو تامین کنم و بعد از یک سال به نصیحت اوستا عباس به من سپرد به علاوه در تابستان در طول سال تحصیلی اوقات فراغت خود را نیز در مغازه مکانیک می گذراندم زیرا باید در مخارج زندگی ام صرفه جویی می کردم و اکنون در کار خود متخصص هستم و در جای اوستا ایستاده ام. کارگاه و مشتریان نیز از کار من راضی هستند.»
محسن با اینکه مکانیک است اما میخواهد در تحصیل موفق باشد، به همین دلیل در رشته ریاضی تحصیل کرده و امیدوار است در آینده مهندس حرفهای شود: «درس و کار آسان نیست، اما وقتی میبینم در مقایسه با همسالانش، چقدر در این سالها پیشرفت کرده ام، از شرایطم راضی هستم.
شاید بسیاری از افراد در سنین پایین با کار کودک مخالف باشند و معتقدند که کودکان باید کارهای دوران کودکی خود را انجام دهند، اما حقیقت این است که صرف آموزش بدون پشتوانه حرفه آموزی از نظر کارشناسان یکی از مهم ترین عوامل بیکاری جوانان است. به همین دلیل احیای سنت اوستایی شاگردی و تربیت نیروی کار ماهر یکی از ضروریات جامعه امروزی است.
hamshahrionline به نقل از تینو