شهروندی آنلاین – مجید الجعبری: سگ گزیدگی و مرگ و میر ناشی از هاری در ایران در ماه های اخیر افزایش یافته است. فقط در دو ماه گذشته 6 نفر بر اثر هاری جان خود را از دست داده اند که 3 نفر از آنها کودک زیر 10 سال هستند. با وجود افزایش موارد سگ گزیدگی و هاری در کشور، وضعیت ایران در مقایسه با آمار بالای مرگ و میر ناشی از هاری در برخی کشورها بهتر است. اما مشکل سگ های ولگرد و بی صاحب در ایران به دلیل ناهماهنگی در اجرای برنامه و نبود دستورالعمل یکسان هنوز حل نشده است. در حالی که سال هاست موضوع سگ های ولگرد در بسیاری از کشورها حل شده است، اما حتی یک سگ ولگرد در خیابان های کشوری مانند هلند دیده نمی شود.
در قرن نوزدهم با شیوع گسترده هاری در هلند و مرگ تعداد زیادی از مردم، دولت این کشور برنامه ریزی دقیقی برای حل این مشکل به اجرا گذاشت که شامل 4 مرحله جمع آوری، عقیم سازی، واکسیناسیون و رهاسازی حساب پناهگاه های حیوانات). این راه حل سپس در بلژیک، آلمان، آمریکا، دانمارک و سایر کشورها اجرا شد و موفقیت آمیز بود. در حال حاضر، اکثر کارشناسان بهترین راه برای مقابله با جمعیت سگ های ولگرد را اجرای مداوم این چهار مرحله (CNVR) می دانند. این در حالی است که برخی کشورها علاوه بر اجرای این چهار مرحله، مازاد سگ های ولگرد را با تیراندازی معدوم می کنند و برخی از کشورها سگ های بیمار، پیر و مهاجم را جز با اجازه دامپزشک با تزریق مواد مخدر نمی کشند.
تنها راه مقابله با سگ های ولگرد
دبیر اجرایی سازمان مردمی دفاع از حقوق حیوانات در ایران با اشاره به اقدامات کشورهای موفق در موضوع کنترل سگ های ولگرد گفت: تنها راه حل توصیه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت برای مبارزه با بیماری هاری و تمام بین المللی سازمانها و مسئولین نیز این موضوع را تایید میکنند که برای سگهای ولگرد واکسیناسیون سگهای ولگرد بهعنوان یکی از راهحلهای موثر برای هاری بسیار ارزانتر از هزینه واکسن هاری انسانی است، اما متأسفانه سالانه میلیاردها تومان هزینه میشود. برای درمان هاری در انسان
فرزاد علیزاده در گفت و گو با شهروندی آنلاین وی افزود: تنها راه حل موثر برای حل معضل سگ های ولگرد اجرای برنامه 4 مرحله ای CNVR (جمع آوری، واکسیناسیون، عقیم سازی و رهاسازی در محل قبلی) است که بسیاری از کشورهای پیشرفته توانسته اند انجام دهند. این مسئله.” روش و اجرای دقیق و منظم آن علاوه بر مبارزه با سگ های ولگرد می تواند هاری را به صفر برساند.
سگ های پرخاشگر در تله نمی افتند
وی ادامه داد: جمع آوری سگ ها و انتقال آنها به پناهگاه ها که سال هاست در ایران اجرا می شود نه تنها منجر به کاهش هاری و سگ گزیدگی می شود، بلکه سگ گزیدگی را نیز افزایش می دهد، زیرا در برنامه جمع آوری سگ های مهاجم نمی توانند جمع آوری شده و فقط “سگ هایی که آرام تر هستند زیرا از انسان غذا گرفته اند قابل کنترل تر و کمتر خطرناک هستند.”
علیزاده در پایان گفت: خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه مدیریت دام شهری به وزارت کشور واگذار شد تا سازمان های مختلف از جمله محیط زیست، وزارت بهداشت، سازمان دامپزشکی و … را وارد عمل کند.

آمار سگ های ولگرد در جهان و راهکارهای کشورهای مختلف برای مقابله با سگ های خیابانی و هاری
hamshahrionline به نقل از تینو