تینو – لیلا شریف: چند روز پیش خبری در فضای مجازی و رسانههای رسمی منتشر شد مبنی بر اینکه مدیر یک مدرسه، مادر دانشآموز را مجبور به انجام کار نظافتی کرده است. اخباری که پس از آن توسط جزئیات منتشر شد، نشان داد که هیچ اجباری در کار نبوده و مدیر مدرسه چنین درخواستی را از آن مادر (در طول مدت طولانی همراهی و کمک به او و دختر دانش آموزش) ارائه کرده است که البته در اوج فحاشی در این بین مدیر مدرسه متهم برکنار شد اما کسی به این سوال نپرداخت که منشأ این درخواست چیست؟ ماجرا به کمبود 40 هزار نظافتچی برمی گردد یا پدر مدرسه که وظیفه نظافت و نگهبانی روزانه مدرسه را بر عهده دارد و حالا مدیران به دلیل در دسترس نبودن او یا مجبور شده اند از نظافت مدرسه صرف نظر کنند. که ارتباط مستقیمی با سلامت دانش آموزان دارد و یا برای این کار باید با والدین همکاری کنند.
مشکلی به نام پاکیزگی
اینها روایت بسیاری از مدیران مدارس دولتی است که علاوه بر اینکه از کمبود مدرسه به ویژه کمبود معلم رنج می برند، باید به فکر نبود نظافتچی و اولیا در مدرسه باشند.
«تا چند سال پیش، اگر کمبود معلم داشتیم و مجبور بودیم از پلههای اداری بالا و پایین میرفتیم تا به آقای یا خانم مدیر منابع انسانی بگوییم چند کلاس مدرسه ما معلم ندارد، اکنون باید به دنبال سرایدار و کارگران خدماتی میگشتیم. و از همه التماس می کنیم که به ما کمک کنند.
دستکاری در مدرسه
غیبت سرایدار در مدرسه تنها محدود به کلاسهای کثیف نیست، بلکه شامل مسائلی مانند امنیت مدرسه نیز میشود. زمانی که مدرسه سرایداری نداشته باشد که در آنجا زندگی می کند و از اموال مدرسه محافظت می کند، احتمال سرقت و حتی ماشین خواب افزایش می یابد، به ویژه در محله هایی که فقر و بحران های اجتماعی مانند اعتیاد و اعتیاد به مواد مخدر گسترده است و این امر باعث می شود که منطقه اطراف. مدرسه زشت و محیط ناامن برای عبور و مرور دانش آموزان برای جلوگیری از سرقت از مدرسه، مجبور شدم چراغ خانه کوچک سرایدار را روشن کنم تا مردم متوجه نشوند که هیچ کس در مدرسه نیست. حتی مجبور شدم با پول خودم مدرسه را به دوربینهای مداربسته مجهز کنم.»
توصیه سخنگوی رسمی وزارت آموزش و پرورش
برای اطلاع از آخرین وضعیت «والدین مدرسهای» در مدارس کشور میتوان به صحبتهای علی فرهادی، سخنگوی رسمی آموزش و پرورش تکیه کرد. او به دو نکته مهم پاسخ داد.
چرا کمبود نظافتچی وجود داشت؟ در سال های گذشته برخی از نیروهای موجود پس از اخذ مدرک لیسانس و بالاتر به سمت های اداری و آموزشی منتقل شدند و نیروی جدیدی به جای آنها منصوب نشد.
برای حل مشکل چه کاری انجام شد؟ آموزش و پرورش با سازمان اداری و استخدامی مذاکره می کند.
آگهی های استخدام روی دیوار در زیر باز شد
شاید عجیب باشد، اما مدیران مدرسه در جستجوی سرایدار مدرسه به دیوار زده اند، فقط کافی است کلمه سرایدار مدرسه را در این سایت جستجو کنید تا تعداد زیادی آگهی سرایدار مدرسه را ببینید. داستان زمانی پیچیده تر می شود که بسیاری از این تبلیغات در 48 ساعت گذشته باشد. یکی از مدارس منطقه 18 در توضیح آگهی استخدام سرایداری نوشت: «سرایدار با حداقل یک سال سابقه کار از ساعت 7 صبح تا 18 به 12 میلیون تومان حقوق نیاز دارد. در عین حال، چنین روشی برای استخدام سرایدار برای مدرسه ای که دانش آموزان و نوجوانان جوان در آن تحصیل می کنند خطرناک است، زیرا سرایدار برای حضور در مدرسه باید از حداکثر صلاحیت اخلاقی و رفتاری برخوردار باشد.