به گزارش تینو، جلسه شورای امنیت امروز سه شنبه با ارائه هجدهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره اجرای قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت که مبنای برنامه جامع مشترک است، آغاز شد. Action که توسط معاون سیاسی او رزماری دی کارلو خوانده شد. این نشست چندی پیش برگزار شد و در میان آنها انگلیس، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی طرف برنامه جامع اقدام مشترک، در بیانیه ای ایران را به افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده خود متهم کردند. سطوح بی سابقه ای که “هیچ دلیل موجهی برای آن وجود ندارد.” آنها پیش از این در نامه ای به شورای امنیت انگیزه خود را از طرح این اتهامات بیان کرده اند و در آن آمادگی خود را برای فعال سازی مکانیسم ماشه ای برای بازگرداندن تمامی تحریم های بین المللی علیه ایران در صورت لزوم اعلام کرده اند.
در ابتدای این نشست، رزماری دی کارلو، دیپلمات آمریکایی، به عنوان رئیس امور سیاسی سازمان ملل متحد، به شورای امنیت گفت: «زمان از اهمیت بالایی برخوردار است». دی کارلو افزود: برای شرکت کنندگان برجام و ایالات متحده، موفقیت یا شکست آنها به همه ما مربوط می شود. منطقه نمی تواند بی ثباتی بیشتر را تحمل کند.» او بر لزوم تعهد واقعی به گفت وگو و دیپلماسی تاکید کرد و گفت: «این راهی است برای بازگرداندن اعتماد به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران… فراتر از آن».
تهدید آمریکا به استفاده از تمام توانش
رابرت وود نماینده آمریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل مدعی شد که ایران در حال دامن زدن به بی ثباتی و درگیری در غرب آسیا است، در حالی که رژیم صهیونیستی بیش از یک سال است که با حمایت واشنگتن منطقه را به میدان کشتار فلسطینی ها تبدیل کرده است. اتهامات مربوط به برنامه هسته ای صلح آمیز تهران. وی تهدید کرد: اگرچه دیپلماسی بهترین گزینه است، اما ایالات متحده به صراحت اعلام کرده است که ایران هستهای به هیچ وجه نمیتواند یک گزینه باشد. در حالی که ایالات متحده طرح های توقف نسل کشی در غزه را در سال گذشته وتو کرد، وود در این نشست نسبت به “تضعیف اعتبار سازمان ملل” هشدار داد. وی مدعی شد: «وقتی ایران آشکارا و بدون عواقب شورای امنیت را به چالش میکشد و قطعنامههای آن را نقض میکند، این امر اعتبار و اقتدار سازمان ملل را تضعیف میکند». بنابراین، ما باید همچنان ایران را پاسخگو بدانیم و به انجام وظایف خود برای ارتقای صلح و امنیت بینالمللی ادامه دهیم.»
– تهدید طرف های اروپایی در برنامه جامع اقدام مشترک با فشار دادن ماشه
در راستای نامه اخیر تروئیکای اروپایی به سازمان ملل، نماینده بریتانیا تهدید کرد که در صورت لزوم از مکانیزم ماشه ای علیه ایران استفاده خواهد کرد بدون اشاره به عدم پایبندی به ادعاهای خود ادامه داد.» کشورش به تعهدات خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک پایبند بود و در حالی که ایران بارها گفته است به دنبال دستیابی به سلاح هستهای نیست، گفت: «ایران به تعهدات خود پایبند نیست. تعهدات بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک». فقط این به خودی خود یک شکست است، اما لفاظی های خطرناک و تحریک آمیزی را در مورد توانایی های هسته ای و دکترین هسته ای خود مطرح می کند و ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در حال حاضر بیش از 32 برابر محدودیت های برجام است. او می تواند در ماه های آینده به تشدید (تنش) ادامه دهد یا دیپلماسی را انتخاب کند.» وی سپس مدعی شد که بریتانیا و شرکای آن در ترویکای اروپایی مصمم به دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک هستند و افزود: با توجه به آن شورای امنیت سازمان ملل به همکاری با ایران ادامه خواهیم داد قطعنامه 2231 در مهرماه منقضی میشود، ما در حال رسیدن به نقطه حساسی هستیم و افزود: همه اقدامات دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای از جمله در صورت لزوم فعال کردن مکانیسم تحریمها را انجام خواهیم داد.
اتحادیه اروپا خواستار مذاکره با مشارکت ایالات متحده شد
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد از همه طرف ها از جمله ایالات متحده خواست تا مذاکرات بر سر برنامه جامع اقدام مشترک را از سر بگیرند. استاوروس لامبرینیدیس در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و اجرای برنامه جامع اقدام مشترک گفت: دیپلماسی بهترین راه است. وی افزود: تایید ماهیت برنامه هستهای ایران و برنامه جامع اقدام مشترک به ثبات کل منطقه کمک میکند، بدون اینکه نشان دهد آمریکا و اروپا به تعهدات خود عمل نمیکنند. در برجام به عنوان نشانه حسن نیت، زیرا این مبنای خوبی برای آن است تا مذاکره را فراهم کند.»
روسیه: فعال سازی مکانیسم ماشه محکوم به شکست است
سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد با انتقاد از رویکرد آمریکا و اروپا در قبال برجام گفت: آنها با محکوم کردن ایران و اظهارات ضد ایرانی به دنبال نادیده گرفتن نقض تعهدات خود در قطعنامه 2231 شورای امنیت هستند. واسیلی نبنزیا هشدار داد که اقدامات قبلی علیه ایران نتیجه معکوس داشته و تلاش برای اجرای مکانیسم ماشه نیز بیثمر و محکوم به شکست خواهد بود. وی از برنامه جامع اقدام مشترک آگاه بود و گفت: دبیرکل سازمان ملل متحد نیز به صراحت اعلام کرد که آمریکا هیچ تلاشی برای جبران اشتباهات خود نکرده است و به گفته این دیپلمات روسی، دولت بایدن، علیرغم ادعای خود، هیچ تلاش واقعی برای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک نبنزیا مبنی بر طرح اتهامات علیه ایران انجام نداده است.
چین: مکانیسم ماشه نباید برای تهدید یا باج خواهی استفاده شود
فو کانگ سفیر و نماینده چین نیز در نشست روز سه شنبه هشدار داد که مکانیسم ماشه نباید توسط تعداد محدودی از کشورها برای تهدید یا باج خواهی استفاده شود. وی درباره سفر اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تهران اطمینان داد که همکاریهای ایران و آژانس ادامه دارد و این تحولات دلگرمکننده است و همه باید از این فرصت استفاده کنند چین توافق برنامه جامع اقدام مشترک را راه حل ایده آلی برای حل موضوع برنامه هسته ای ایران از طریق آن توصیف کرد. دیپلماسی ادامه یافت. وی افزود: واشنگتن به عنوان مقصر اصلی بحران برجام باید از اعمال فشار حداکثری خودداری کند و حسن نیت خود را نسبت به ایران نشان دهد.
فعال سازی اسنپ بک با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد
امیر سعید ایرانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، شب گذشته به شورای امنیت گفت که برنامه هسته ای ایران همیشه کاملاً صلح آمیز بوده و تحت شدیدترین رژیم نظارتی در تاریخ آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است و تحریک کننده . وی افزود: صدور قطعنامه توبیخ علیه ایران در آخرین نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، علیرغم سفر پربار و موفقیت آمیز مدیرکل آژانس به تهران در نوامبر گذشته، نشان می دهد که سه کشور اروپایی و ایالات متحده به دنبال پیشبرد دستور کار “سیاسی با هدف تضعیف دیپلماسی” است. ایروانی همچنین تصریح کرد: اجازه دهید یکبار برای همیشه این موضوع را روشن کنیم: مکانیسم به اصطلاح تحمیل مجدد تحریم ها ابزاری در دست شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوء استفاده کنید با یک پاسخ قاطع و متناسب مواجه شد.