تمدن فراموش شده – تینو

تبلیغات بنری


الهمشهری آنلاین – محمد البیریکانی: به گفته مورخان و باستان شناسان، ماناس ها، کاسی ها، گوت ها، لوپیس ها، اباداس ها، تابور، میتانی ها، سامری ها و سکاها اولین اقوام بومی ایران قبل از مهاجرت آریایی ها به فلات ایران بوده اند که از جمله آنها می توان به کاسی ها، سکاها و سکاها اشاره کرد. ماناس. آنها توانستند بر خود حکومت کنند و حکومت کنند

ماناها 2824 سال پیش یعنی 800 سال قبل از میلاد مسیح در ایران حکومت کردند. آنها 300 سال بر فلات ایران فرمانروایی کردند و آثار معماری و تزئینات هنری بسیاری در سراسر ایران به جای گذاشتند. هنر اصلی آنها تزیین بناها، کاخ ها و کاخ های چند هزار ساله بوده است، اما مهم ترین نشانه های تمدن مانا که قبل از هخامنشیان در ایران حضور پررنگی داشته در کدام نقاط ایران است؟

پراکندگی تمدن مانا در ایران

علی هژبری، باستان شناس: رشته کوه های زاگرس بخش عمده ای از تاریخ ایران و تاریخ بشریت در دوره های مختلف را تشکیل می دهد. یکی از حکومت هایی که میراث آن در بخشی از این جغرافیا به امانت سپرده شده است، پادشاهی منها در حدود 3000 سال پیش است. متون آشوری در قرن نهم پیش از میلاد، مانها را به عنوان حکومتی مستقل در جنوب دریاچه ارومیه معرفی کرد که ایالت های مهم آن ایزبیا/زبیا و زکرتو و شهر سلطنتی آنها ایزیرتو بودند. اطلاعات زبانی دیگری از جمله نام تعدادی از پادشاهان مانا مانند آوالکی، ایرانزو، آزا، اولوسونو و آکساری از متون آشوری معلوم است که عموماً گزارشی از لشکرکشی آشوریان به این سرزمین است. از نظر سیاسی، مانایی‌ها با تکیه بر معادلات سیاسی موقعیت خود را حفظ کردند، به این معنا که هرگاه یکی از همسایگان قدرتمندشان، اورارتو یا آشور، در راس قرار داشتند، با آنها قرارداد سیاسی امضا می‌کردند و از این طریق قدرت خود را حفظ می‌کردند. تنها کتیبه منایی از قلایشی بوکان نیز گواه این مدعا است. پس از قدرت یافتن مادها، سرانجام ماناس بخشی از پادشاهی مادها شد و شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد که هنر ماناس در دوره‌های بعدی، به‌ویژه دوره هخامنشی ادامه داشته است. بقایای تمدن مانا در ایران نشان دهنده جوهره فرهنگی بسیار قوی مانا است. کاوش های باستان شناسی تا به امروز تنها چند مکان مهم از این پادشاهی به دست آورده است. محوطه زندان سلیمان در نزدیکی تکاپ و قالیشی در بوکان شامل سازه‌های معماری برای استفاده مذهبی، قلعه ذفیه در نزدیکی سقز برای استفاده نظامی، محوطه‌های کول تاریکی در نزدیکی دواندر، چنگبر، ملامچی (قبرستان) در نزدیکی زوی و مکان‌هایی مانند رباط در سردشت و کانی زرین. در وسط سقز و زیویه قرار دارند که مطالعات آنها هنوز در ابتدای راه است و نتیجه آن مشخص نشده است.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *