به گفته هامشاهری آنلاین ، نمودار شاخص بورس اوراق بهادار تهران در پنج سال گذشته به خوبی نشان داده شده است که بازار سرمایه این کشور چقدر تحت تأثیر تحولات غیر اقتصادی است. از توافق هسته ای و تغییر دولت ها به وقایع سیاسی منطقه و شهادت چهره های برجسته ، همه در مسیر پیشرو نقش مهمی داشته اند. تجربه برنامه ریزان اقتصادی برای ده سال گذشته درسی برای به دست آوردن اهمیت ثبات سیاسی و اقتصادی در توسعه بازار سرمایه بوده است.
آغاز آرامش و اثر Brjam (1 تا 2)
در ابتدای دهه 1980 ، شاخص بورس اوراق بهادار تهران با یک نوسان جزئی در سطح نسبتاً کم حرکت می کرد. امضای یک قرارداد جامع هسته ای به نام Brjam در تاریخ 9 ژوئیه امید به بهبود محیط اقتصادی کشور داشت. اما واکنش کلی شاخص به این رویداد خیلی قدرتمند نبود و سرانجام از یک روند خفیف از محدوده 6000 واحد به محدوده 4000 واحد صعود کرد. اما روند صعودی تا 6 اوت ادامه داشت ، که همچنان بر سایر فداکاری ها مانند دلار و نرخ بهره تأثیر گذاشت.
صعود آهسته و شروع رشد (1 تا 2)
در سال 4 ، بازار سرمایه به تدریج توسط مرحله رشد وارد شد. عواملی از قبیل افزایش نرخ ارز ، کاهش ارزش ارز ملی ، تورم و همچنین عدم وجود گزینه های قابل اعتماد سرمایه گذاری برای عموم باعث شده است که برخی از نقدینگی جامعه در بورس سهام باشد. این روند سرانجام منجر به آغاز یکی از مهمترین دوره های رشد در تاریخ بازار سهام ایران شد.
شکوفایی تاریخی و فروپاشی ناگهانی (1 تا 2)
شاخص کلی در سال یک جهش بی سابقه را تجربه کرد و در ماه آگوست به اوج تاریخی خود بیش از دو میلیون واحد رسید. این صعود سریع به شرایطی رسید که بسیاری از کارشناسان در مورد حباب های بازار هشدار داده بودند ، اما نکته این است که در این دوره نرخ بهره تحت تأثیر تاج و کاهش تقاضا برای پول قرار گرفت که تأثیر عمیقی بر شاخص های بورس سهام داشت. شهادت فرمانده قسیم سلیمانی نیز در ژانویه تأثیر کوتاه مدت بر بازار داشت ، اما روند صعودی ادامه داشت.
با شروع کاهش شدید در اواخر ماه اوت ، این شاخص به سرعت بخشی از رشد خود را از دست داد. این دوره که به عنوان “سقوط تاریخی بورس سهام” شناخته می شود ، سرمایه میلیون ها سهامدار را نابود کرد. اختلالات بازار سرمایه این دوره آغاز شد و سالها ادامه داشت.
سایه سیاست در بازار (1 تا 2)
در دهه 1980 ، بازار سهام ایران دیگر تحت تأثیر عوامل اقتصادی قرار نگرفت. در عوض ، تحولات سیاسی منطقه ای و داخلی نیز نقش عمده ای در رفتار بازار داشت.
در ماه آوریل ، حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق باعث نوسانات در بازار شد. همچنین ، عملیات “طوفان AQSA” در ماه اکتبر و شهادت چهره های سیاسی و نظامی مانند سید حسن نصرالله ، ابراهیم ریزی و اسماعیل هانیا هر کدام به شکلی خاص بر این نمودار تأثیر گذاشتند.
عملیات “Sadegh One” و “Sadegh 2 Promise” نیز در نمودار مشخص شده اند. مباحثی که نشان می دهد انتظارات سیاسی و اقتصادی دولت ها تأثیر زیادی بر رفتار سرمایه گذار دارد.
فهرست در سال 2 ؛ در انتظار یک شوک بزرگ
در سال 2 ، شاخص کلی با نوسانات بالا و عدم اطمینان زیاد به سطح نزدیک به دو میلیون واحد بازگشت.
شهادت ابراهیم ریزی در سال 6 یکی از مهمترین رویدادهای بازار بوده است که تأمل قابل توجهی در بازار داشته است. این نشان می دهد که بازار سرمایه ایران هنوز به شدت به تحولات سیاسی پاسخ می دهد.
در روزهای جاری ، بورس اوراق بهادار بار دیگر تحت تأثیر مذاکرات ایران قرار می گیرد و انتظار می رود اگر شاخص بورس سهام تهران موفقیت آمیز باشد ، بیشتر رشد می کند. از آنجا که بلند کردن تحریم ها می تواند اثرات اقتصادی عمیقی بر شرکت های بورس داشته باشد و درآمد شرکت های بورس را افزایش دهد.