شهروندی آنلاین: محمود دینی شاید نامی ناشناخته برای جوانان امروزی باشد، اما در سال ۱۳۷۰ یکی از مشهورترین بازیگران تلویزیون بود و به دلیل محبوبیتش وارد سینما هم شد. دنی با حضور در آخرین فصل سریال «عین ابرات» که «برگریزن» نام داشت به شهرت رسید. او اکنون قصد دارد با فیلم «بلش» با بازی و کارگردانی خودش به سینما بازگردد. او آخرین بار در اواخر دهه 1470 در یک فیلم ظاهر شد. اما آیا بازگشت او به سینما موفقیت آمیز خواهد بود؟
1.
محمود دینی در آبان ماه 1342 در شهر بیجار متولد شد و در سن 17 سالگی با فیلم تیغ و ابریشم ساخته مسعود کیمیایی وارد سینما و تلویزیون شد. دنی با «عین ابرات» به شهرت زیادی دست یافت. اگرچه این سریال داستانی پیش پا افتاده و ساده دارد، اما در آن زمان که مردم گزینه های زیادی برای سرگرمی نداشتند، «عین ابرات» موفق بود. مدت هاست که تصویر معتاد در این سریال به کلیشه رسمی تصویر معتاد در فیلم ها و سریال های ایرانی تبدیل شده است. معتاد کاریکاتوریست که اعتیادش در همه رذیلتها و فعالیتهایش نمایان میشود و در هر جنبهای از زندگی و هر زمان که بخواهد شکست میخورد، سیگار را ترک میکند و زندگیاش به روال عادی برمیگردد و بر بدفهمی جامعه از مسائل اعتیاد میافزاید.
2.
خود دینی درباره علت محبوبیت این زنجیره می گوید: «محله ما منار، کوچه اوپمنگل، محله حسینی نجوی ها و دیگر محله های مشابه بود به پدرش خلاصه در این فضا: سریالی را که اتاقی لباس خواب پوشیده بود و کنار علاءالدین روی زمین نشسته بود، فیلمبرداری کردیم و در همان زمان من در مصاحبه هایم به این فضا اعتراض کردند از روشنفکران سریال ما را می بیند، بعد تلویزیون را خاموش می کند، دوش می گیرد، برای خودش یک فنجان شیر می ریزد و پشت میز می نشیند و یک نظر در کانال می نویسد به علی آبگشتی و خیابان مند بازگشت، اما این مرد که جنوب شهر را از پشت دفترش نمی بیند و هنوز خانه های یک اتاقه است، اگر نیمه شب دزد وارد این اتاق شود، دیده می شود. هفت هشت نفر با هم می خوابند و تشک هایشان را حتی نمی توان دزدید.
3.
دنی با این سریال ریاضی بین مردم معروف شد. خودش در مورد محبوبیتش گفت: بعد از انقلاب اولین بازیگری بودم که کاراکتر علی را ساده و مودب طراحی کردیم و حتی دنی هم اینطور گفت با توجه به اسناد موجود در آن سال ها، پس از پخش سریال «آینه عبرت» تعداد ملاقات با زندانیان مواد مخدر افزایش یافت، شاید نتوان صحت یا نادرستی این ادعا را اثبات کرد، اما آنچه می توان گفت این است که سریال در آن سالها در بین مردم بسیار پرطرفدار بود، مخصوصاً زمانی که تبلیغات رسمی دائماً به مردم در مورد مسائل و مشکلاتی که یک پرنده آورده است، هشدار می داد.
4.
فروش فیلم های مذهبی در سینما چگونه بود؟ خلاصه تعریف زیادی نداشتند. فیلم های تجاری با موج فیلم های اکشن و حادثه ای آن زمان که پر از کلیشه، پیام های اخلاقی، بازی های ضعیف و کارگردانی بد بود. دینی در سه فیلم با قدرالله سهمیرزی، یکی از معروف ترین تهیه کنندگان تجاری سینمای ایران کار کرد. بازیگران سریال نود. فیلم های مذهبی معمولا در اولین نمایش خود در تهران شکست می خورند و در اکران های بعدی در شهرهای دیگر فروش بهتری دارند. با این حساب مذهبی او در سینما موفقیتی کسب نکرد. در کل دینی بازیگر بدی بود که نمی توانست از طریق دوربین احساسات خود را به مخاطب منتقل کند و کافی بود تصویری مردانه شبیه به فیلم های فارسی به مخاطب ارائه دهد.
5.
در سال های غیبت محمود دینی از سینما، جامعه ایران، سیاست، فرهنگ، مصرف محصولات تفریحی و ذائقه مردم تغییر زیادی کرده است. سینما در این دو سه سال اخیر تقریباً هیچ چیز جز کمدی را نادیده گرفته است. فیلم هایی که در آن بازیگرانی مشهورتر از او حضور دارند شکست خورده اند. دین چیزی نیست جز خیال پردازی از تکرار محبوبیت که دیگر هرگز تکرار نخواهد شد. با این همه فیلم و سریال رنگارنگ ایرانی و محلی، دین شانسی برای جلب نظر مخاطب ندارد. اما او سال ها به این فکر می کند که می توان از آن چیزی که به پایان رسید شروع کرد، اما شاید وقتی فیلمش اکران می شود بفهمد که آدم یک دهه پیش است.
hamshahrionline به نقل از تینو