بازنشستگان سینما؛ از ناصر تقوایی تا محمد متوسلانی

تبلیغات بنری


تینو: به استثنای نسل اول فیلمسازان، تعداد زیادی از کارگردانان دهه 60 مجبور به کناره گیری از سینما شدند. کارگردانانی که شاید سن زیادی نداشته باشند اما عملا از سینما کنار گذاشته شده اند، مانند مجید جوانمرد، تهیه کننده موفق فیلم های اکشن دهه 60 که در دو دهه اخیر در بهترین حالت خود نبوده یا محمدعلی سجادی که … اگرچه هنوز درگیر فعالیت های هنری بود و از سینمای حرفه ای فاصله گرفت. در میان فیلمسازان بازنشسته، ناصر تقوی بی‌تردیدترین نامی است که به ذهن می‌رسد.

ناصر تقوی
اولین نسل سینمای ایران که در اواخر دهه 40 یا اوایل دهه 50 وارد سینمای حرفه ای شد یا مرد یا مهاجرت کرد. از موج نوی سینمای ایران، ایران مسعود خیمی، بهمن فرمان آرا و ناصر تجوایی را دارد. کیمیایی و فرمان آرا همچنان به عنوان هنرمند فعال هستند اما تقوایی سال ها پیش عملا بازنشسته شد. این کارگردان 83 ساله سینمای ایران که در دهه 60 دو فیلم ساخت و در طول دهه 70 نتوانست روی صندلی کارگردانی بنشیند، آخرین بار در اوایل دهه 80 فیلم “کاغذ کتان” را اکران کرد و پس از آن 2 فیلم شکست خورده و ناتمام. فیلم‌های «زنگی و مولانا» و «چای تلخ». این سوال این است که چرا تقوایی فیلم نمی سازد؟ این یکی از سوالات متداول است که مدتی است زیاد پرسیده نشده است. تاکی در سال های اخیر از نظر بدنی در شرایط خوبی برای فعالیت در سینما نبوده است. البته ماجرای کار نکردن تقوی در سینما به سال ها قبل برمی گردد. سال‌های در خانه ماندن با تقوا حاصل ترکیب مدیران دوره‌های فیلم، تهیه‌کنندگان و وسواس معلم بود. وسواس هنری که ناخدا خورشید را به نگین درخشان سینمای پس از انقلاب تبدیل کرد، به تدریج در سایه تقوا چنان شدید شد که فیلمسازی را متوقف کرد. اینها به یک دهه قبل برمی‌گردد و شاید در سال‌های اخیر «تقوا» چیزی بوده که او به ساخت فیلم دیگری فکر نکرده است. مایه تاسف است که تقوی ما را از «آرامش در حضور دیگران» محروم کرد، «صادق کردی» و دیگر سروان خورشید یا دیگران نگذاشتند در سال‌های شکوفایی ذهن خلاقش و در زمانی، فیلمی شگفت‌انگیز بسازد. زمانی که او سال ها هنوز از نظر جسمی قوی بود و کشتی اش لنگر انداخته و بازنشسته شده بود.

محمد متسلانی
بازیگر و کارگردان قدیمی سینمای ایران که فعالیتش به دهه 30 برمی گردد، چند سالی است که فعالیت هنری نداشته است. محمد متسلانی 88 ساله سالهاست که از سینما دور بوده است. آخرین ساخته میتوسلانی در مقام کارگردان «هار چی تو باخوی» در سال ۲۰۱۸ بود که موفقیتی به دست نیاورد. این کارگردان و بازیگر باسابقه فیلم های «کفش های میرزا نوروز» و «پژوهشگر» را در دهه 60 کارگردانی کرد که اولی پرفروش ترین فیلم کمدی و دومی در جشنواره فجر شد. میتسولانی که در سال های پس از انقلاب در بابل به عنوان فیلمبردار فعالیت می کرد، اکنون با تعطیلی سینمای خود بازنشسته می شود. «کارهایی پیشنهاد می شود که جذابیت چندانی ندارند، از طرفی من از سینما امرار معاش نمی کنم، حقوق بازنشستگی دارم و زندگی ام خیلی فشرده است، اهل مهمانی نیستم و این گونه زندگی می کنم. میتسولانی در این باره می گوید که من نیازی به پذیرش چیزی ندارم.

بازنشستگان سینما از ناصر تقوی تا محمد متسلانی

محمد بوزرونیا
کارگردان «کشتی آنجلیکا»، فیلمی که در دهه 60 مورد تحسین منتقدان قرار گرفت، بیش از یک دهه است که در سینما فعالیتی نداشته است. وی در سال 1323 در سن هشتاد سالگی متولد شد و به نظر می رسد بازنشسته شده است. پوزورنیا، متخصص فیلم های بزرگ دریایی که آثارش همیشه مرحله سخت و طولانی را پشت سر گذاشته اند، در دهه 70 فیلم های «جنگ نفتکش» و «توان» را کارگردانی کرد. در دهه 1980 فیلم «جایی برای زندگی» را کارگردانی کرد و سپس درگیر پروژه دشوار «جاده ابریشم آبی» شد. این فیلم در سال 1987 تولید شد، اما در اوایل دهه 1990 در سینماها اکران شد. محمد بورگورنیا 16 سال است که فیلمی نساخته است. به نظر می رسد کارگردان قدیمی تلویزیون که سال ها پیش از کار در رادیو و تلویزیون بازنشسته شده بود، در هشتاد سالگی از سینما کناره گیری کرد. یکی از حرفه ای ترین کارگردانان بعد از انقلاب که با تسلط فنی خود چشم منتقدان را به خود خیره کرد، سال ها بود که فیلمی نساخته بود.

بازنشستگان سینما از ناصر تقوی تا محمد متسلانی

محمدرضا اصلانی
محمدرضا اصلانی کارگردان 81 ساله سینمای ایران سال هاست که فیلمی مقابل دوربین نبرده است. کارگردان شطرنج در باد، یکی از عجیب ترین فیلم های دهه 1950 که بیشتر به عنوان فیلمنامه نویس و تهیه کننده فیلم های کوتاه و مستند فعالیت می کرد. اصلانی در فیلمنامه‌نویسی بسیاری از فیلم‌های موج نو از جمله «روز چهارم» ساخته کامران شردل و «تنگنا» امیر نادری حضور داشت و «کودوک و بهره‌برداری» از مهم‌ترین مستندهای او در دهه 60 به شمار می‌رود. . محمدرضا اصلانی در دهه 80 فیلم آتش سبز با بازی عزت الله تعظمی را جلوی دوربین برد. این فیلم در اکران با استقبال خوبی مواجه نشد. اصلانی سالهاست که فعالیت عمده سینمایی نداشته و آخرین حضورش در سینما مشاوره و نگارش فیلمنامه فیلم مستند پسرش امین اصلانی 5 سال پیش بوده است. اصلانی از آن دست کارگردانانی است که شانس حضورش در مقابل دوربین بسیار کم است.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *