به گزارش تینو، در راستای حفظ حریم هوایی کشور، سامانه های پدافندی بسیاری در سال های پس از جنگ تحمیلی ساخته شد که نشان از خودکفایی در این زمینه داشت.
در این میان لازم به ذکر است که دفاع از کشور با سامانه های پدافند موشکی ایران شیرینی خاصی دارد. سیستم های تولید شده توسط دانشمندان و مهندسان ایرانی مایه مباهات ماست.
در اینجا به ویژگی های برخی از مهم ترین سامانه های دفاع موشکی کشور اشاره کرده ایم.
ایمان 373
نوع سیستم: پدافند هوایی دوربرد
شرکت سازنده: وزارت دفاع
تاریخ ورود به خدمت: 2018
برد: حدود 300 کیلومتر و به ارتفاع 32 کیلومتر می رسد
موشک: صیاد-4
رادار: رادار نمایش فازی با قابلیت جستجو و ردیابی اهداف دوربرد
ویژگی ها: این سامانه اولین سامانه دفاع موشکی دوربرد ساخته شده در کشور است. تمامی اجزای سامانه پدافند هوایی باور 373 بر روی خودروهای ظفر و ذی الجنه نصب شده و متحرک است. این سامانه می تواند هدف را از فاصله 450 کیلومتری شناسایی و رهگیری کند. سامانه باور 373 با نام S300 ایرانی نیز شناخته می شود.
15 ژوئن
نوع سیستم: پدافند هوایی متوسط تا بلند
شرکت سازنده: سازمان صنایع هوایی ایران
تاریخ ورود به خدمت: 2018
برد: 75 تا 120 کیلومتر
نوع موشک: صیاد-2 و صیاد-3
نوع رادار: جستجوی برد متوسط و رادار ردیابی
ویژگی ها: این سامانه توانایی درگیری موثر با اهداف هوایی با قابلیت های دفاعی بالا مانند هواپیماهای شناسایی، بمب افکن ها و جنگنده های تاکتیکی را دارد. 15 خرداد بسیار متحرک است و شناسایی و رهگیری همزمان را تنها با استفاده از یک رادار انجام می دهد و تا حدودی یک سیستم با حداقل قطعات است. از دیگر مزایای این سیستم سرعت واکنش بالا است. بنابراین در عرض 5 دقیقه آماده کار است.
مسد
نوع سیستم: دفاع هوایی برد کوتاه و متوسط
شرکت سازنده: سازمان هوانوردی وزارت دفاع
تاریخ ورود به خدمت: 2009
برد: 45 کیلومتر
نوع موشک: شلمچه
نوع رادار: رادار جستجو و رهگیری
وسیله نقلیه قاتل: کامیون و تریلر تاکتیکی
ویژگی ها: این سامانه موشکی هوا به هوا می تواند هواپیماهای مدرن را در ارتفاع کم و متوسط نابود کند. مارساد در مقایسه با سامانههای دفاعی میانبرد مشابه، ویژگیهای برتری مانند فالکونها دارد. این سامانه پدافندی تحرک بالایی دارد و توانایی مقابله با جنگ الکترونیک و ارتباط با سایر سامانه های راداری و پدافندی را دارد.
3 ژوئن
نوع سیستم: دفاع هوایی برد متوسط
شرکت سازنده: نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
تاریخ ورود به خدمت: 1393
برد: 75 کیلومتر تا 30 کیلومتر ارتفاع
نوع موشک: Tayer-2
نوع رادار: رادار ردیاب سه بعدی
ویژگی ها: این سامانه از فناوری نمایش تاری استفاده می کند و قابلیت فوکوس روی 4 هدف را به صورت همزمان و شلیک 8 موشک به سمت آنها را دارد. «سوم خرداد» یک سامانه مستقل است و برای استفاده از آن نیازی به همکاری همزمان با سایر سامانه ها نیست. این سامانه پهپاد آمریکایی RQ-4 Global Hawk را که در 30 ژوئن 2018 وارد حریم هوایی کشور شده بود، هدف قرار داده و سرنگون کرد.
تندر-2
نوع سیستم: دفاع هوایی برد متوسط
شرکت سازنده: نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
تاریخ ورود به خدمت: 1391
برد: از 50 کیلومتر تا ارتفاع 22 کیلومتر
نوع موشک: تایر
نوع رادار: رادار ردیابی و هدف گیری
ویژگی ها: Raad-2 نسخه پیشرفته تری از سیستم Raad-1 است که موشک های دفاعی قدرتمندتری را پرتاب می کند. این سیستم دفاعی همچنین حاوی یک پرتابگر حامل تجهیزات ارتباطی و سیستم های نمایش وضعیت هدف است که به هر یک از پرتابگرهای درگیر در تمام سیستم های پردازش آتش و راداری اختصاص داده شده است.
بیشتر بخوانید: