تینو – علی الله سلیمی: هفته دفاع مقدس یادآور رشادت های بی نظیر دلیرمردان و زنان غیور است که با ایثار و از خود گذشتگی از مرزهای ایران اسلامی پاسداری کردند و یاد و نامشان برای همیشه در تاریخ این سرزمین ماندگار است. یکی از این دلیرمردان شاهزاده عباس دوران است که با 103 سورتی رزمی در دوران دفاع مقدس و حماسه های شگفت انگیز به ویژه در عملیات های مروارید و بغداد به عنوان یکی از قهرمانان این دوران شناخته می شود. . . شهید دوران سحرجه در 9 تیر 1361 در حالی که هدایت گروه هوانوردی را بر عهده داشت به پایتخت عراق حمله کرد و پس از قدرت نمایی و شکستن دیوار صوتی در آسمان بغداد و در حین بازگشت هواپیمایش مورد اصابت قرار گرفت. یک دشمن اگرچه او با استفاده از چتر نجات توانست به سلامت فرود بیاید، اما صاعقه او و هواپیمایش را در قلب بغداد انداخت و مانع از برگزاری «نشست رهبران کشورهای غیرمتعهد» به ریاست صدام در بغداد شد. کتاب «مثل افسانهها» با الهام از داستانهای زندگی و رشادتهای شهید عباس دوران بهنویسندگی مجید ایزدی توسط انتشارات سوره مهر منتشر شد. در مورد شهید دوران با ایزدی ها صحبت کردیم
- شما عنوان «قصه» را برای کارتان انتخاب کرده اید که داستانی درباره خلبان سرلشکر شهید عباس دوران است. این عنوان به کدام یک از صفات بارز شهید دوران اشاره دارد؟
ریشه نام گذاری این کتاب با عنوان «مثل افسانه ها» از جمله بیانات مقام معظم رهبری درباره شهید دوران است که در بازدید از پایگاه هوایی همدان فرمودند: اگر داستان شهید دوران را در کتاب ها خوانده بودیم یا اگر داستان شهید دوران را در کتابها خوانده بودیم یا اگر و چه کسی امروز آن را خوانده بود، احتمالاً افسانه است، اما اگر آن را به چشم خود نمیدیدیم، میگفتیم افسانه است. اما از سوی دیگر و در بسط وصف این رهبر عزیز شهید دوران می توان گفت که شهید عباس دوران در طول دو سال حضور خود در دوران دفاع مقدس رشادت و رشادت از خود نشان داد که فقط می دانیم که چنین شخصیت هایی در دوران دفاع مقدس ظاهر شده اند، اما عباس دوران یکی از شاخص های دفاع مقدس ما در کتب کهن است.
- نام شهید خالد در تاریخ دفاع مقدس به دلیل عملیات بزرگ بغداد و تامین نشدن جلسه سران غیرمتعهدها در این شهر، بر اساس تحقیقات شما، شکل این حادثه چگونه بوده است؟
اولاً باید روشن شود که اگر عباس دوران برای آن مأموریت ویژه انتخاب شد، حاصل شهامت دو ساله او از روزهای اول جنگ تا آن زمان بود، زیرا مأموریت، همان طور که موفقیت، مأموریت ویژه ای بود. این عملیات می تواند معادلات نظامی و سیاسی را در جنگ به سمت تغییر به نفع ایران تغییر دهد، شکست و عدم موفقیت این روند تاثیر بیشتری بر شرایط ایران در صحنه جنگ خواهد گذاشت و قدرت و قدرت آن را به نمایش خواهد گذاشت. . نیروی دفاعی و امنیت عراق برای جهان مهمتر است. بنابراین لازم بود برای این ماموریت خلبانان انتخاب شوند تا احتمال موفقیت آمیز بودن عملیات تا حد امکان افزایش یابد، هرچند احتمال بازگشت از این عملیات تنها 5 درصد بود. کار به پایان رسید و دو تن از بهترین خلبانان ایرانی برای این مأموریت انتخاب شدند، عباس دوران و مرحوم محمود اسکندری که تا آن زمان با انجام موفقیت آمیز سخت ترین و پیچیده ترین عملیات ها جزو اسطوره های نیروی هوایی ایران بودند. نکته بعدی این است که این عملیات نظامی پس از یک سلسله فعالیت های دیپلماتیک ناموفق انجام شد که اخیراً به عنوان رابط بین دیپلماسی و میدانی مطرح شده است. از زمانی که بغداد میزبانی اجلاس سران غیرمتعهدها را دریافت کرد، چند ماه است که ایران فعالیت دیپلماتیک خود را در بین اعضا افزایش داده است تا از برگزاری این اجلاس در بغداد جلوگیری کند که متأسفانه در آن زمان نتیجه ای نداشت اجلاس بغداد دست کمی از خرمشهر ندارد و می دانید که با اقدام نظامی می توان سرنوشت محل قله را روشن کرد! بنابراین اجرای عملیات نظامی برای لغو اجلاس سران غیرمتعهدها با توجه به مسافت و کمبود زمان بر سر میز جنگ بود و امکان نفوذ و عملیات چریکی از زمین وجود نداشت. برای ناامن ساختن بغداد، تمرکز بر عملیات هوایی است و فرماندهان نیروی هوایی و برنامه ریزان عملیات، عملیات سنگین و پیچیده ای را برای این منظور برنامه ریزی می کنند، اما در نهایت به سه هواپیما بسنده می کنند، اما در عمل تنها دو هواپیما به سمت بغداد پرواز می کنند.
- موفقیت های چندگانه این عملیات نظامی برای ایران چیست؟
اولین موفقیت این بود که این دو جنگنده دفاع چند لایه را با موفقیت پشت سر گذاشتند و به راس بغداد رسیدند و دیوار صوتی را شکستند. جنگندههای ایرانی از مرز تا بغداد باید از میان جنگندههای عراقی مجهز به آسمان عبور میکردند و باید از سه حلقه پدافند هوایی که در اطراف بغداد امتداد داشتند و مدرنترین موشکهای پدافند هوایی جهان را میگذراندند. سه دیوار آتش در اطراف بغداد ایجاد شد و بر اثر آتش سنگینی که بر روی این دو هواپیما ریخته شد، از این دیوارهای آتش گذشتند و به بغداد رسیدند. دومین موفقیت زمانی بود که دشمن نتوانست حضور جنگنده های ایرانی در حریم هوایی بغداد را انکار یا نظارت کند. رزمندگان ایرانی در عملیات بغداد باید پس از عبور از دیوار دفاعی حضور خود را اعلام می کردند. به همین دلیل مجبور شدند ابتدا دیوار صوتی شهر بغداد را بشکنند تا خبرنگارانی که به دعوت بغداد برای پوشش خبری جلسه آمده بودند متوجه حضور این رزمندگان شوند و ثانیاً جایی را هدف قرار دهند که رژیم بعثی در آن قرار دارد. حضور داشت. نمی توانم انکار کنم و این پالایشگاه بغداد بود که با موفقیت توسط جنگنده های ایرانی بمباران شد. با انفجار مخازن نفت، دود سیاهی شهر بغداد را فرا می گیرد که همه خبرنگاران داخلی و خارجی آن را رصد و تصویر می کنند و رژیم بعث نمی تواند منکر این موضوع شود.
- بازگشت رزمندگان ایرانی از بغداد که با شهادت عباس دوران همراه بود چه تاثیری بر نتیجه این عملیات داشت؟
بازگشت نیمی از جنگنده ها و خلبانان ایرانی موفقیتی برای این عملیات تلقی می شود. دو جنگنده و چهار خلبان از ایران برای مأموریت بغداد اعزام شدند و در نهایت یک جنگنده به ایران بازگشت. دو خلبان از چهار خلبان به ایران بازگشتند و یکی از آنها عباس دوران اسیر شد و به شهادت رسید. اگر عراق می توانست این دو جنگنده ایرانی را ساقط کند، دستش پر بود و از آن به عنوان تبلیغ استفاده می کرد که ایرانی ها به بغداد نفوذ کرده اند، اما در دفاع از بغداد اسیر و منهدم شده اند. در اینجا نقش خلبان فقید محمود اسکندری نمایان می شود، اگرچه او و کمک خلبانش مجروح شدند و هواپیمایش مانند لوله تخلیه سوراخ شد، اما دوباره از باند بغداد گذشت و به مرز بازگشت. حتی در بین راه، هواپیما با تفنگ دماغه ای مقر خودروهای دشمن را شخم زده و به سلامت در پایگاه هوایی همدان فرود می آید و این موفقیت عملیات شهید دوران در بغداد را تکمیل می کند.
- یکی از ویژگی های عملیات بغداد حرکت چشمگیر شهید دوران در انجام عملیات استشهادی است که منجر به لغو آن شد. نشست سران کشورهای غیرمتعهد در بغداد برگزار شد. می توانید در این مورد توضیح دهید؟
بله، یکی از مهم ترین ویژگی های عملیات بغداد، عملیات استشهادی شهید دوران و سرنگونی هواپیمای در حال سوختن به ساختمانی در بغداد بود. از شب قبل از عملیات، شهید دوران که به عنوان فرمانده عملیات نقشه عملیات را تشریح می کرد، به خلبان خود آقای منصور کاظمیان دستور داد که در صورت هدف قرار گرفتن هواپیمای وی، به تنهایی خارج شود و از صندلی عباس بیرون نیاید. عباس همانطور که در بین خلبانان نیروی هوایی و جنگنده های ایرانی خلبان معروف و شناخته شده بود، در بین مزدوران بعث نیز زبانزد خاص و عام بود. اسارت معروف ترین خلبان ایران پیروزی برای دشمن است. به همین دلیل ترجیح آن است که رزمنده ای در صورت مجروح شدن رزمنده اش شهید شود. وقتی هواپیمایش در آسمان بغداد مورد اصابت موشک پدافند هوایی قرار گرفت، کمک خلبان را از هواپیما خارج کرد و شهید دوران به تنهایی هواپیمای در حال سوختن را به ساختمانی در بغداد برد که ظاهراً هتل محل حضور افراد غیر خلبان بود. ماندن اجلاس اجباری برگزار شد تا با شهادت خودش تمام حملات تبلیغاتی صدام و عراق مبنی بر امن بودن بغداد کنار گذاشته شود. بزرگترین موفقیت این عملیات نظامی منحصر به فرد لغو اجلاس سران غیرمتعهدها در بغداد و انتقال محل برگزاری آن به دهلی نو هند بود. با توجه به اهمیت اجلاس سران غیرمتعهدها همین بس که بزرگترین گردهمایی جهانی پس از اجلاس سازمان ملل است.
- یکی از نقش های مهمی که شهید دوران در عملیات مروارید ایفا کرد، در مورد حضور ایشان در این عملیات بیشتر توضیح می دهید؟
شهید دوران در ابتدای جنگ در پایگاه ششم شکاری بوشهر مشغول خدمت بود. با شروع جنگ تحمیلی، امنیت خلیج فارس و همچنین امنیت مرزهای آبی و رویارویی با نیروی دریایی عراق به این قرارگاه واگذار می شود. در این مرحله علاوه بر اینکه شهید دوران و همراهانش با بمباران مواضع دشمن، حرکت دشمن را به سمت مرز زمینی در خوزستان کند کردند، هدف قرار دادن و انهدام ناوچه های نظامی دشمن بعثی را نیز آغاز کردند. شهید دوران به همراه همرزمانش علی رضا یاسینی، حسین خلتبری و سایر خلبانان پایگاه ششم شیخاری، ناوچه ها و اسکله های دشمن را پی در پی هدف قرار دادند و سرانجام در عملیات مروارید، موضوع نیروی دریایی عراق با انهدام آخرین ناوچه پیچیده شد. توسط شهید دوران و همرزمانش عراق تا پایان جنگ هیچ نیروی دریایی نظامی در خلیج فارس نداشت.
- ماجرای بازگشت پیکر شهید خلبان عباس پس از دو دهه چیست؟
در سال 1387 فرصتی برای تبادل شهدای ایرانی فراهم شد. اکثر این شهدایی که در این تبادل منتقل شدند شهدایی هستند که یا در دوران اسارت به شهادت رسیده اند یا در قبرستان های عراق به خاک سپرده شده اند. در این مبادله پیکر شهید عباس دوران نیز به ایران تحویل داده می شود و پس از 20 سال قطعاتی از استخوان های این شهید به وطن بازگردانده و در زادگاهش شیراز به خاک سپرده می شود.