تینو – مریم سرخوش: نسل جدید درمان ها در حالی ایجاد شده است که تنها چند کشور در جهان به آنها دسترسی دارند. ما در مورد ژن درمانی و سلول درمانی (سلول درمانی) صحبت می کنیم که به گفته متخصصان به طور قابل توجهی بهبودی بیماران را افزایش می دهد.
متخصصان تاکید می کنند که با افزایش سن و بروز بیماری های مزمن و دژنراتیو (از جمله سرطان، دیابت، بیماری پارکینسون، آلزایمر، آرتریت روماتوئید و پوکی استخوان)، مجهز بودن به درمان های سلولی و ژنتیکی نیز مهم است ارائه درمان های بالقوه برای شرایط مرتبط با افزایش سن، از جمله بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و بیماری قلبی، که به طور فزاینده ای رایج می شوند. اکنون ایران نیز وارد این عرصه شده و به یکی از 8 کشور دارای سلول درمانی در جهان تبدیل شده است.
داروی «رکالیرسیل» سال گذشته وارد فهرست داروها شد و از آن زمان تاکنون به صورت تجاری تولید و به فروش می رسد. این دارو برای درمان بیماری پوستی Pesce استفاده می شود و از سلول های خود فرد برای تولید آن استفاده می شود. عملکرد آن مشابه جراحی خارجی پوست است، اما اثربخشی آن 50 تا 70 درصد بیشتر از 30 درصد سایر داروها است. دکتر حسن جلیلی از اعضای هیات مدیره گروه بهداشتی و دارویی برکت در گفتگو با خبرنگار همشهری به نکات مهمی در مورد اهمیت سلول درمانی، ژن درمانی و همان دارویی که ارائه شده است اشاره می کند. به جهان کشور با علم مدرن بیمار است.
اهمیت سلول درمانی چیست؟ را
جلیلی درباره اهمیت ورود ایران به حوزه های سلول درمانی می گوید: اگر کشورمان وارد این حوزه ها نشود، باید سهم زیادی از درآمدهای ارزی به کسانی که قصد سفر به خارج از کشور برای دریافت این گونه درمان ها را دارند، اختصاص یابد. چند سالی است که به طور رسمی پدیده اعزام بیماران به خارج از کشور را داریم، اما اگر در این درمان های جدید به اندازه کافی عمل نکنیم، در آینده نزدیک با مشکل سفر به خارج از کشور برای ژن درمانی و سلول درمانی مواجه خواهیم شد.
وی ادامه می دهد: 3000 مطالعه در دنیا در زمینه سلول درمانی و ژن درمانی در حال انجام است و این آمار نشان می دهد که دنیا به این سمت حرکت کرده است، هرچند جزو گران ترین درمان های دنیا هستند. هزینه درمان یک فرد با ژن درمانی حدود چند میلیون دلار است. به همین دلیل باید به این موضوع پرداخت و روی آن سرمایه گذاری کرد. این شرط قانونی است و بر عهده موسسه خاصی نیست. باید امکان انجام مطالعات در ابعاد مختلف و برای موسسات مختلف فراهم شود. در 5 تا 10 سال آینده مطمئناً در دنیایی زندگی خواهیم کرد که با شرایط فعلی کاملاً متفاوت خواهد بود و این موضوع با حضور هوش مصنوعی و حوزه دیجیتال کاملاً قابل پیش بینی است. سلول درمانی یکی از رشته هایی است که دنیا را تغییر می دهد. سی
نجات کودکان با ژن درمانی
این مسئول با تاکید بر اینکه اقداماتی که در کشور ما انجام شده کافی نیست و باید سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد، می گوید: برخی از بیماری هایی که انسان به آن مبتلا می شود ناشی از فلور میکروبی (میکروبی) است که در روده ها زندگی می کنند. دهان، دهان و غیره یکی از موارد اثبات شده در این زمینه، آسم در کودکان ناشی از میکروب ها است. به همین دلیل عملیات تغییر و حذف فلور میکروبی کودکان مبتلا به این بیماری با استفاده از ژن درمانی انجام شده است. یک پروژه تحقیقاتی چند میلیون دلاری در حال انجام است که در صورت موفقیت، میتواند کودکان بیشتری را نجات دهد. به همین دلیل سلول درمانی و ژن درمانی از جمله مواردی است که مسئولان باید به آن توجه کنند.
اعتقاد بر این است که قدرت های کمی برای این توانایی لازم است، به همین دلیل است که دانشگاه ها باید این حوزه ها را داشته باشند. سرفصل های دروس دانشگاهی در رشته های مرتبط نیز باید وجود داشته باشد تا بتواند در آینده نه چندان دور نیاز کشور را برطرف کند.
البته جلیلی تاکید می کند که از نظر نیروی انسانی مشکلی نداریم، اما مسئله مهم کیفیت است و باید آموزش ها به گونه ای انجام شود که وقتی نیروها از دانشگاه فارغ التحصیل شدند بتوانند در این زمینه فعالیت کنند. از نظر کیفیت تا بتوانند با دنیا رقابت کنند.
زیرساخت ها در کشور فراهم شده است
تعداد داروهایی که در حوزه جدید به بازار عرضه شده اند در دهه گذشته دو برابر شده است که هوش مصنوعی، کامپیوتر، بیوانفورماتیک و غیره به این امر کمک کرده است. یکی از اعضای هیات مدیره گروه دارویی و بهداشتی برکت ادامه می دهد: برخی از داروهایی که اکنون به صورت تجاری مورد استفاده قرار می گیرند و پیش بینی می شود تا چند سال آینده به بازار چند میلیون دلاری برسند، با هوش مصنوعی طراحی شده اند. البته یک چالش جدی در این زمینه هزینه بسیار بالای مطالعات بالینی است. به طوری که یک مطالعه بالینی محدود در حال حاضر نیاز به بودجه چند ده میلیارد تومانی دارد و اگر مطالعات بالینی را گسترش دهیم، مقدار هزینه صرف شده گاهی به بیش از 100 میلیارد تومان هم می رسد.
3000 مطالعه در دنیا در زمینه سلول درمانی و ژن درمانی در حال انجام است و این آمار نشان می دهد که دنیا به این سمت حرکت کرده است، هرچند که جزو گران ترین درمان های دنیا محسوب می شوند.
وی تایید می کند: در خارج از کشور قانونی وجود دارد که اگر شرکتی توسعه یابد و وارد بازار شود، هزینه تحقیق و توسعه در قیمت گذاری نهایی لحاظ می شود، اما به مرور زمان قیمت کاهش می یابد، زیرا دیگر متحمل هزینه تحقیق و پژوهش نیستند و توسعه و هزینه های تولید به تدریج کاهش می یابد. اگر قرار است صنعت وارد این عرصه شود باید امکانات و تمهیدات لازم اندیشیده شود. در این راستا باید لزوم ورود به این عرصه مطرح شود و آسیب های عقب ماندگی کشور مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این، درمان سل و ژن درمانی باید به عموم مردم ارائه شود.
جلیلی با اشاره به اینکه در چند سال گذشته زیرساختها را در زمینه درمان سل و ژندرمانی در کشور فراهم کردهایم، میگوید: مطالعات بالینی زیادی در این زمینه انجام شده است و یکی از محصولات در این زمینه است که Recalresal (دارویی برای درمان بیماری سل) در کشور ما در حال حاضر یکی از 8 کشوری است که دارای مجوز برای درمان بیماری سل است کره و ژاپن رتبه های بالایی دارند و ایران در حال حاضر تنها کشوری هستیم که چنین ظرفیتی ایجاد کرده ایم. زیرساخت ها به حدی رسیده که منجر به ایجاد این سازمان شده است. چرا باید تلاش کنیم تا در سال های آینده این جایگاه اول را از آن خود کنیم زیرا کشورهای دیگر در این زمینه گام ها و سرمایه گذاری های بزرگی برمی دارند.
ژن درمانی چیست؟
ژن درمانی شامل تغییر ژنهای درون سلولهای فرد برای درمان یا پیشگیری از بیماری است و به دلایل متعددی از جمله درمان اختلالات ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک، هموفیلی، انواع خاصی از نابینایی یا درمان سرطان مهم است. با پیشرفت تحقیقات، ژن درمانی برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها از جمله بیماری قلبی، دیابت و اختلالات عصبی مانند آلزایمر نیز نویدبخش است.
سلول درمانی چیست؟
سلول درمانی پیوند سلول های زنده از خود یا فرد سالم دیگر با هدف بازسازی بافت های بدن است که می تواند شامل انواع مختلفی از سلول ها از جمله سلول های بنیادی، سلول های ایمنی یا سلول های تخصصی مشتق شده از سلول های بنیادی باشد. سلول درمانی همچنین برای درمان اختلالات خونی، درمان سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع نیازهای پیوند اعضا با بازسازی بافت ها یا اندام های آسیب دیده و درمان بیماری های عصبی کاربرد دارد. تحقیقات برای استفاده از سلول درمانی برای درمان بیماری های تخریب کننده عصبی مانند پارکینسون، آلزایمر و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک در حال انجام است.
hamshahrionline به نقل از تینو