تینو – عطر بندابی: درست است که نمک غذا را لذیذ می کند، اما زیاده روی در مصرف آن باعث بیماری ها و عوارض بسیاری از جمله بیماری های قلبی و عروقی می شود.
بیماری های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر در سراسر جهان است که سالانه جان بیش از 17 میلیون نفر را می گیرد و با مصرف بیش از حد نمک مرتبط است. یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا است که یک سوم مردم ایران از این بیماری جدی رنج می برند و البته نیمی از آنها اطلاعی از آن ندارند.
بر این اساس سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط با آن تهیه شد که یکی از اسنادی است که از سال 1394 تا 1414 هجری شمسی در حال اجراست. چهارمین هدف این سند کاهش 30 درصدی مصرف نمک در کشور بود که بر اساس گزارش های موجود این هدف نه تنها محقق نشد بلکه بین سال های 1394 تا 1395 به میزان 2 درصد افزایش یافت.
ادامه مطلب؛
16 توصیه مهم در مورد مصرف نمک
در این گزارش 16 توصیه بسیار مهم در مورد مصرف نمک وجود دارد که بسیاری از افراد آن را نمی دانند و دانستن آنها به ما کمک می کند سبک زندگی بهتری داشته باشیم و از انواع بیماری ها دور بمانیم.
1. میزان مصرف نمک در ایران 2 تا 3 برابر استاندارد جهانی است.
2. تنها طی سالهای 1395 تا 1401 شیوع مصرف بی رویه نمک در بین ایرانیان 2 درصد افزایش یافته است.
3. بیماری های قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، عامل اصلی مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر است که سالانه جان بیش از 17 میلیون نفر را می گیرد که بروز آن ارتباط مستقیمی با مصرف بی رویه نمک و رژیم غذایی ناسالم دارد.
4. به گفته محققان میزان نمک مصرفی در ایران حدود 10 تا 15 گرم در روز است که بسیار بیشتر از میزان استاندارد مصرف نمک (حداکثر 5 گرم در روز / معادل تقریباً یک قاشق چایخوری) است.
5. سرانه مصرف سالانه نمک توسط ایرانیان 6 کیلوگرم است. در حالی که در دنیا هر سال 3 کیلو نمک می خورند.
6. یکی از اهداف سند ملی پیشگیری از بیماری های غیرواگیر کاهش 30 درصدی مصرف نمک در کشور بود که بر اساس گزارش های موجود این هدف نه تنها محقق شد، بلکه 2 درصد نیز افزایش یافت. .
7. هر فرد باید روزانه 5 گرم نمک مصرف کند و همین مقدار کم نمک را فقط باید تصفیه کرده و به آن ید اضافه کرد. نمک تصفیه شده نمکی است که در آن ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین و همچنین ناخالصی های محلول مانند آهک، ماسه و ماسه در طی فرآیند گیاه حذف شده است.
8. در هنگام خرید نمک همیشه به «اعلامیه ساخت وزارت بهداشت» روی بسته نمک یددار تصفیه شده توجه کنید و در صورت نداشتن این برچسب از خرید آن خودداری کنید.
9. مطمئن شوید که روی بسته نمک نوشته شده است: «نمک یددار تصفیه شده» و از خرید نمک با برچسب «صادرات صنعتی» یا «نمک دریا» خودداری کنید.
10. نمک مصرف شده را نباید بیش از 6 ماه در خانه نگهداری کرد. زیرا نگهداری نمک یددار برای مدت طولانی (بیش از 6 ماه) منجر به از بین رفتن بخشی از ید آن می شود.
11. برای حفظ ید در نمک، نمک را باید دور از نور و رطوبت در ظرف دربسته ای از پلاستیک، چوب، سفال یا شیشه های تیره نگه داشت تا در هنگام پخت به غذا اضافه شود، در پایان پخت نمک اضافه می شود تا ید خود را در حداکثر مقدار حفظ کند.
12. هنگام خرید هر محصول غذایی، برچسب اطلاعات تغذیه ای روی آن را بخوانید. سعی کنید غذاهایی با برچسب کم نمک و بدون نمک انتخاب کنید.
13. مصرف زیاد نمک به معنای نمک زدن غذا نیست. درصد بالایی از نمکی که ما روزانه مصرف می کنیم «نمک پنهان» موجود در غذاهای مختلف مانند نان، پنیر، گوشت های فرآوری شده مانند همبرگر، سوسیس، کالباس، و همچنین پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده، سس گوجه فرنگی، کنسرو، ترشیجات، سوپ های آماده و… موجود.
حتما این سه نکته را رعایت کنید
بیماری های قلبی عروقی مهم ترین عامل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر در جهان است و مهم ترین و شایع ترین بیماری قلبی عروقی فشار خون است. در ایران 50 درصد افراد بالای 60 سال از فشار خون بالا رنج می برند. اگرچه ژنتیک مهمترین نقش را در ایجاد فشار خون دارد، اما تغذیه و رژیم غذایی نامناسب نیز در آن تاثیر دارد. در این میان، کاهش مصرف نمک نیز نقش مهمی در سلامت قلب و پیشگیری از فشار خون دارد.
دکتر منوچهر قارونی، متخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تینو در این خصوص می گوید: علاوه بر ژن، سبک غذا خوردن نقش مهمی در ابتلا یا عدم ابتلا به فشار خون دارد. این در حالی است که مصرف نمک در ایران ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی است.
قارونی میگوید افرادی که در ژنهای خود فشار خون بالا ندارند، نیازی به نگرانی در مورد این عوارض ندارند. اما حتی این افراد نیز باید به 3 نکته توجه کنند. مصرف کم نمک، تغذیه سالم و پرهیز از کم تحرکی.
hamshahrionline به نقل از تینو