تینو – زهرا رفیعی: همه چیز در اسوراد تا اوایل دهه 1970 عادی بود تا اینکه دریای خزر در نوسانی کاملاً عادی و مکرر به پیش رفت. آب تا جایی بالا رفت که ساکنان مجبور شدند منازل و زندگی خود را در قایق بار کنند و در تقسیم بندی سیاسی به شهر ساحلی ترکمن در استانداری گلستان بروند. در ازای خانه های سیل زده این روستا، شرکت مسکن مهر به مردم بندرترکمن زمین اعطا کرد. به استثنای 40 خانواده، بقیه جمعیت غرامت دریافت کردند، اما در مناطق بسیار کوچکتر از آشوراد. سالها همه چیز به همین منوال پیش میرفت تا اینکه دریا دوباره با همان نوسانات طبیعی و مکرر این بار شروع به عقبنشینی کرد.
دریا به جای سابق خود بازگشت و مجموعه ای از اتفاقات مانند «دعوای مالکیت جزیره، توافقات تغییر کاربری عاشورادا، تمایل ساکنان برای بازگشت به جزیره و…» این امر را رقم زد. زمانی روستایی استثنایی در «ذخیره حیاتوحش و تالابهای ذخیرهگاه بینالمللی زیستکره میانکالی» و محل اقامت خدمه ماهیگیری، در سرچشمه باقی میمانند.
یکی از راه های اصلی رسیدن به شبه جزیره میانکالی و روستای آشورادا عبور از تنگه چیباگ اوگلی با قایق (کمتر از 1 کیلومتر) است. این جاده معمولاً به دلیل عقب نشینی آب و همچنین شسته شدن شن و ماسه از رودخانه و رسیدن به دره، درگیر پروژه های لایروبی است که معمولاً برای تأمین معیشت ساکنان است. و از روستای آشورادا تا منتهی الیه غربی این شبه جزیره، محل تخمگذاری ماهیان خاویاری و ماهیان خاویاری دریای خزر، مزارع شنی ساحلی، اراضی باتلاقی و مناطق جنگلی پوشیده از بوته های گاز، جنگل های انار، باغ های توت و سازیلی از مهمترین و امن ترین زیستگاه صدها هزار پرنده، شبه جزیره مهاجر و میانکالی است که تنها بقایای جنگل ها و دشت های ایران در سواحل دریای خزر است که هنوز از بتن، سیمان و آهن دست نخورده است. اما از آنجایی که دریا کمی عقب نشینی کرده، انواع پروژه های عمرانی به نام توسعه گردشگری اینجا سرازیر شده است.
ذخیره گاه میانکالی در محدوده تقسیمات سیاسی استان گلستان قرار دارد اما مدیریت زیست محیطی آن بر عهده اداره کل محیط زیست استان مازندران است. آنچه امروز به عنوان معضل گردشگری در آشورادا می شناسیم رویایی است که هر از چند گاهی تحت عنوان طرح های توسعه گردشگری به اصرار ساکنان محلی از کشوها بیرون می آید. مدیران به ویژه مدیران مناطق گلستان بیرون می آیند و هر بار فعالان محیط زیست، کارشناسان و نمایندگان مجلس با مفاد طرح ها مخالفت می کنند. تفاوت اصلی در مورد شامانی در عاشورا است. حامیان توسعه گردشگری آشوراد که در استان گلستان مستقر هستند، می خواهند به نام گردشگران، مخالفانی که بیشتر آنها دوستدار محیط زیست هستند، در این جزیره مسکن بسازند، اما می گویند آن 1000 متر بندر ترکمن را به شبه جزیره برگردانید و اجازه دهید میانکالا پاک بماند. دست نخورده توسط پرندگان
در ادامه ماجرای توسعه گردشگری آشوراد را به عنوان یک مسیر تاریخی دنبال می کنیم. بخشهایی از این جدول زمانی از گزارش سال 2004 بازرس کل کشور گرفته شده است:
1348: امتناع از ثبت به عنوان منطقه حفاظت شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست.
1353: ارتقاء به پناهگاه حیات وحش
1354: ثبت در کنوانسیون رامسر.
1355: ثبت به عنوان ذخیره گاه زیست کره یونسکو
1379: نقشه «منطقه تفرجگاهی متمرکز» و «منطقه وسیع تفریحی» برای 113 منطقه تحت حفاظت سازمان (از جمله منطقه حفاظت شده میانکالا) تهیه شد.
1372: بالا آمدن سطح آب دریا و خالی شدن سکنه روستای آشورادا (همزمان واگذاری زمین های پرداخت شده به اهالی)
1376: دوره دوم دولت محمد خاتمی + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: معصومه ابتکار
شهریور 1380: بنیاد علوی مدعی مالکیت 1960 هکتار در پناهگاه حیات وحش میانکالا و جزیره آشورادا شد (طبق گزارش سازمان بازرسی کل کشور که چند سال بعد توسط اداره کل ثبت اسناد و املاک کشور منتشر شد). استانداری بدون کسب مجوز از سازمان محیط زیست، سند مالکیت این امر و زمین را بنام بنیاد علوی بر اساس موافقت معاونت عمرانی استانداری گلستان و مدیرعامل بنیاد علوی و بر اساس آن صادر می کند. مبنی بر اینکه با نظر دو نفر از کارشناسان رسمی دادگستری به دعوت بنیاد علوی زمینی در جزیره آشوراده به مبلغ 190 میلیون تومان (متر مربع 50 تومان) به سازمان همیاری شهرداریهای استان فروخته میشود و پس از 40 روز این سازمان به فروش میرسد. به موسسه ای خصوصی به نام سازمان مناطق گردشگری جهان (تحت نظارت مدیریت اجرایی شرکت محمدرضا یزدان پناه) متعلق به شرکت خودروسازی کرمان، شرکت عمران ارج، شرکت مشاور مهندسی آزاد و محمدرضا یزدان بنا. شرکت می فروشد.)
2008: بودجه اختصاص یافته به معافیت های خرید در منطقه حفاظت شده میانکالا (انجام نشد)
1392: بنیاد علوی با هماهنگی نماینده عمران استان گلستان و سازمان همیاری شهرداری های استان گلستان 380 هکتار از عاشورا را به یک شرکت خصوصی به نام سازمان مناطق جهانگردی جهان متعلق به شرکت خودروسازی کرمان، شرکت عمران ارج، آزاد فروخت. شرکت مشاور مهندسی زون و شرکت یسلام محمدرضا یزدان پناه.
دسامبر و فوریه 2003 – سازمان جهانی مناطق گردشگری نامه ای به رئیس دولت وقت ارسال کرد و از دولت برای تبدیل جزیره آشوراد به دهکده گردشگری درخواست حمایت کرد. رئیس جمهور در نامه ای به رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی خواستار بررسی موضوع گردشگری عاشورا با رعایت موازین زیست محیطی شد. فعالان محیط زیست از این پس از واگذاری قسمت هایی از میانکالا مطلع شدند و به حمایت از اداره کل محیط زیست مازندران آمدند.
تیر 1383 – مدیرکل حقوقی سازمان محیط زیست می گوید: تغییر کاربری اراضی در آشورادا ممنوع است و سازمان محیط زیست هیچ توافقی با سازمان میراث فرهنگی ندارد تا پروژه های گردشگری اجرا نشود و با توجه به طبق مصوبات 237 و 249 شورای عالی محیط زیست، پروژه های گردشگری و عمرانی باید در سواحل اجرا شود. مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی
10 مرداد 1383: امضای تفاهم نامه بین رئیس سازمان حفاظت محیط زیست (معصومه ابتکار) و حسین مرعشی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری (در روزهای پایانی دولت هشتم) برای توسعه گردشگری در منطقه. تضمین شرکت میانکالا (متشکل از صندوق محیط زیست سازمان محیط زیست، شرکت توسعه گردشگری سازمان میراث فرهنگی و سازمان مناطق گردشگری جهانی بخش خصوصی) و مخالفت بدنه کارشناسی سازمان با محیط زیست. فعالان
21 مرداد 1383: آغاز به کار دولت نهم + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: فاطمه جوادی
18 اوت 2004: سازمان بازرسی کل کشور وارد پرونده استرداد عاشورادا شد.
مهر 1383: انتشار گزارش سازمان بازرسی کل کشور با این مضمون: (عملکرد غیرموجه و غیرمسئولانه نهادهای ذیربط (استان گلستان – اداره ثبت اسناد و املاک – قاضی هیئت واگذاری زمین – سازمان حفاظت محیط زیست – بنیاد فرهنگی میراث و گردشگری علوی. سازمان – ویرایش توسط بندرترکمن) که به عنوان عوامل کاملاً هماهنگ در این رابطه مشارکت داشتند، در حالی که اقدامات و تصمیمات اتخاذ شده با اهداف حفاظت از محیط زیست مغایرت دارد و منجر به تخریب اراضی می شود که زباله های آنها در فراسوی مرزهای ملی غیر قابل جایگزین شده است و نه به صورت محدود. منطقه) منتشر شده در 2 مهر 1383.
آبان 1383: محمد هاشم مهیمانی استاندار سابق گلستان در نامه ای به وزارت کشور اعلام کرد: جزیره آشوراد هیچ وقت ذخیره گاه حیات وحش نبود!
دی ماه 1383: لغو تفاهم نامه سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری توسط سازمان حفاظت محیط زیست و شکایت در محاکم قضایی.
1385: پایان شکایت سازمان حفاظت محیط زیست در دادگاه و دستور مستقیم رئیس وقت قوه قضائیه (آیت الله شاهرودی) مبنی بر ابطال سند واگذاری شبه جزیره آشوراد به بخش خصوصی و بنیاد علوی و صدور سند جدید به نام جنگل. و مقررات مراتع و واگذاری اختیارات آن به سازمان حفاظت محیط زیست.
1387: آغاز به کار دولت دهم و دوره دوم ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: محمدجواد محمد زاده
تابستان 1392: تلاش سازمان حفاظت محیط زیست برای تحویل آشورادا، این بار با سرمایه گذار شرکت فرآورده های لبنی صباح.
اسفند 1390: تدوین و تصویب طرح کارشناسی «مدیریت تفصیلی ذخیرهگاه حیاتوحش میانکالا» بر اساس این طرح 16 جلدی، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری متعهد به توسعه زیرساختهای خارج از جزیره، یعنی بندر تورکون، بندرگز است. ، بهشهر، نیکا و.. اتفاق افتاد.
آبان 1391 هجری شمسی: تدوین و ابلاغ ضوابط فنی و نحوه اجرای فعالیت های گردشگری طبیعی در جزیره آشوراده بر اساس استانداردهای ده منطقه حفاظت شده جهان توسط کارشناسان این سازمان.
مرداد 1392: سازمان حفاظت محیط زیست اقدام به امضای تفاهم نامه سه جانبه بین سازمان محیط زیست، سازمان جنگل ها و مراتع و استانداری گلستان در خصوص تغییر کاربری آشوراد به منطقه گردشگری متمرکز کرد که با مخالفت طبیعی دولت مواجه شد. سازمان منابع مخالفت معصومه ابتکار با توسعه گردشگری در عاشورا
21 مرداد 1392: آغاز به کار دولت یازدهم به ریاست حسن روحانی + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: معصومه ابتکار
شهریور 1392: معصومه ابتکار به سازمان حفاظت محیط زیست بازگشت.
آبان 1392: اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور درخواست تغییر کاربری آسوراد به منطقه گردشگری و واگذاری این مسئولیت به سازمان میراث فرهنگی را داد.
18 آذر 1393: امضای تفاهم نامه بین سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای تبدیل 380 هکتار از منطقه آشورادا به گردشگری. در فاز اول 280 هکتار و در فاز دوم 100 هکتار از اراضی آشوراد به گردشگری اختصاص می یابد. (طبق آنچه از سوی مسئولان سازمان میراث فرهنگی برای محیط زیست ارائه شد، آشوراد قرار بود شامل هتل، مرکز خرید، بازارهای سنتی، بازارچه صنایع دستی، پارک پرندگان، آکواریوم، زمین تنیس، گلف باشد. پارک بازی، پیست تیراندازی با کمان و جاذبه توریستی دوچرخه سواری، بازی های آبی مختلف مانند قایقرانی و اسکی روی آب اجرا می شود.
آذر 1393: سفر حسن روحانی به عاشورادا و قول توسعه گردشگری در عاشورا
1394: شورای عالی معماری و شهرسازی با هرگونه ساخت و ساز در آنجا مخالفت کرد چهار منطقه
21 مرداد 1396: آغاز به کار دولت دوازدهم حسن روحانی + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: عیسی کلانتری
1397: تصویب طرح گردشگری در کمیته ملی گردشگری طبیعی برای 22 هکتار عاشورادا شامل احداث اسکله، جاده دسترسی، تراس، رستوران و سایر زیرساخت های لازم برای حضور روزانه 500 گردشگر (با تلاش تشکل های محیط زیست) (با احتساب کمیته مردمی نجات عاشورادا برای 380 هکتار و سپس به 22 هکتار (محدود به اراضی روستایی) کاهش یافت.
مارس 2018: دستور توقف پروژه گردشگری آشوراد توسط دادستانی بندرترکمن
پاییز 2018: بیش از 50000 پرنده مهاجر بر اثر مسمومیت غذایی در تالاب های میانکالی تلف می شوند.
2019: دستور توقف طرح گردشگری تا نماینده قضایی دادستان کل کشور
مرداد 1400: تصویب طرح پنج ساله تالاب میانکالا (توسعه توریستی بدون اقامت شبانه) بر اساس قوانین کنوانسیون رامسر، شبانه روزی در تالاب ها انجام نمی شود و در نتیجه سرمایه گذار تنها قادر به ساخت و ساز خواهد بود. هتل ها شهرهای اطراف به گردشگران امکان دوچرخهسواری و پیادهروی را میدهند و روی با قایق در مسیرهای چوبی تعیینشده و تماشای پرندگان بر روی سکوهای از پیش طراحیشده وارد منطقه میشود. تنها سازه های موجود توالت و سایه چوبی برای استراحت است.
شهریور 1398: اعلام نظر مرکز تحقیقات شورا مبنی بر اینکه این منطقه قابلیت بهره برداری فشرده و متمرکز از قبیل کاربری های تفریحی و گردشگری را ندارد و اجرای طرح گردشگری مذکور مطابق قوانین و مقررات مربوط ارزیابی می شود.
فروردین 1400: شورای عالی شهرسازی با هرگونه ساخت و ساز در آشوراده مخالفت کرد
آگوست 1400: آغاز به کار دولت سیزدهم به ریاست ابراهیم رئیسی + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: علی سلجا
اسفند 1400: جناب رئیس جمهور از آشوراده دیدن کردند و ضمن گذراندن یک شب در جزیره، قول توسعه گردشگری آشوراده را دادند.
1401: جاده منتهی به جزیره آشوراد با بولدوزر تخریب شد
7 مهر 1401: علی محمد زنگنه، استاندار گلستان: قرارگاه خاتم الانبیاء در جزیره آشوراد سرمایه گذاری کرد.
5 مرداد 1402: سفر غیر رسمی محسنی اجایی رئیس قوه قضائیه به گلستان و صدور دستور ویژه رئیس قوه قضائیه برای حل و فصل ابعاد حقوقی و قضایی «طرح گردشگری جزیره آشورادا».
11 شهریور 1402: تصمیمات و تجدیدنظرهای بدوی در فرمانداری مبنی بر استرداد اراضی آشوراد از منابع طبیعی به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی صادر شد. حیدر آسیاسی رئیس کل دادگستری گلستان درباره نحوه حل معضل حقوقی گفت: تنها راهی که به گردشگران اجازه اقامت شبانه در طرح گردشگری آشورادا می دهد، بازگرداندن سند ملی 19 هکتاری روستای آشورادا به سازمان مسکن و انقلاب اسلامی است. و در صورت رفع نشدن این مانع، اجرای طرح گردشگری آشورادا نادرست می ماند.
ازهر 1402: اجرای پروژه گردشگری جزیره آشوراده به دستور ابراهیم رئیسی آغاز شد.
آذر 1402: درگیری لفظی مدیرکل گردشگری استان گلستان با محیط بان جزیره آشوراد.
9 اردیبهشت 1403: ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط بالگرد در آذربایجان شرقی به شهادت رسید.
16 مرداد 1403: آغاز به کار دولت چهاردهم به ریاست مسعود مازیکیان + رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: شینا انصاری.
آبان 1403 هجری قمری: دستور توقف پروژه های عمرانی در عاشورا از سوی سازمان حفاظت محیط زیست صادر شد. شینا انصاری رئیس سازمان با قاطعیت گفت: استانداردها و کنترلهای مربوط به اجرای طرحهای گردشگری طبیعی در مناطق حفاظتشده مشخص است و در مورد پروژه گردشگری طبیعی در اسوراد، محدوده کار قبلاً تعریف شده است و اعلام کرد در صورت انجام اقدامات و اقدامات بعدی در جزیره مطابق با استانداردها و مقررات و در قالب طرح مدیریت منطقه، جای نگرانی نیست.