آیا مریخ روزگاری مهد حیات بوده است؟

تبلیغات بنری


تینو – یکتا فراهانی: از زمان کشف مریخ، دانشمندان در تلاش برای یافتن شواهدی از حیات در این سیاره بوده اند. اکنون با کشف جدید ربات چینی جورونگ، فصل جدیدی در تاریخ باستانی مریخ آغاز شده است. شواهد از سطح مریخ نشان می دهد که این سیاره زمانی توسط توده های آبی گسترده پوشیده شده است. اما اکنون سؤالات جدیدی در مورد امکان زندگی در آنجا مطرح می شود.

شواهدی برای یک اقیانوس باستانی در مریخ

کشف جدید چین در مریخ می تواند درک ما از تاریخ مریخ و حتی امکان حیات میکروبی روی این سیاره را متحول خواهد کرد..

ربات جورونگ، اولین مریخ نورد چینی، در سال 2021 در قسمت شمالی مریخ در منطقه ای به نام “Utopia Planitia” فرود خواهد آمد. این منطقه یک منطقه برخورد عظیم است که میلیاردها سال قدمت دارد. جورونگ توانست اطلاعات زیادی را در طول سفر طولانی 1.24 مایلی جمع آوری کند. در میان تصاویر، نشانه هایی از تخت های ساحل مانند دیده می شد.

اهمیت کشف جورونگ

اما چرا این کشف جورونگ مهم است؟ بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده توسط دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ، ویژگی هایی مانند کانال های رسوبی، آتشفشان های گلی و لوله های دهانه در سطح مریخ مشاهده شده است که شواهدی از وجود سواحل در این سیاره است. این یافته ها ممکن است ثابت کند که مریخ زمانی اقیانوسی در درون خود داشته است و اکنون ما به دنبال پاسخی برای این سوال هستیم که آیا حیات میکروبی در این سیاره امکان پذیر بوده است؟

آب و زندگی در سیاره ای بی جان

آب اساس زندگی است. بر اساس یک کشف جدید، محققان شواهدی یافته اند که نشان می دهد در حدود 3.680 میلیون سال پیش، اقیانوس عظیمی در شمال مریخ وجود داشته است که سطحی مشابه سطح اقیانوس های زمین داشته است. این شواهد شامل ذخایر سیلیس آبدار است که نشان دهنده آب های سرد و شور است که در طول زمان یخ زده اند.

یخ زدگی و از بین رفتن آب

ممکن است آب های موجود در عرض 10-100 هزار سال به یخ تبدیل شوند و سپس این اقیانوس به تدریج خشک شود. این نظریه ای است که توسط دانشمندان در این زمینه ارائه شده است برخی از این آب ها به لایه های زیرزمینی نفوذ کرده و باعث تشکیل ذخایر آب زیرزمینی شدند که در نهایت بر اثر نفوذ طوفان های خورشیدی، جو مریخ را از بین برد و آب ها به فضا منتقل شدند..

آیا مریخ تا به حال خانه حیات بوده است؟

حیات میکروبی در مریخ؟ سوالی که هنوز باقی است

به گفته وب سایت Ecoticias، اگرچه شواهد نشان می دهد که ممکن است شرایطی برای حیات میکروبی در مریخ وجود داشته باشد، اما هنوز سوالات زیادی وجود دارد. آیا واقعاً این شرایط برای پیدایش حیات در آن زمان مناسب بود؟ به خصوص برخی از دانشمندان کسانی که به نظریه «نوآوری سطحی» اشاره می کنند معتقدند که ویژگی های یافت شده توسط جورونگ ممکن است طی میلیاردها سال در اثر فرسایش از بین رفته باشد..

بیشتر:

جنگ تئوری ها

آیا واقعاً سواحل در مریخ وجود داشت؟ برخی از منتقدان شواهد را نه به عنوان سواحل، بلکه به عنوان ویژگی های آب و هوای طبیعی می دانند که نمی توان به عنوان شواهدی از سواحل واقعی در مریخ به آنها اعتماد کرد. این اختلاف نظرها هنوز در بین علما باقی است.

نمونه برداری از خاک مریخ و نمونه ماموریت های بازگشت

برای درک دقیق‌تر تاریخچه آب در مریخ، لازم است شرایط موجود در سطح مریخ بیشتر بررسی شود. این تحقیق تنها با استفاده از تجهیزات رباتیک امکان پذیر است، اما با نمونه ماموریت های بازگشت از مریخ می توان اطلاعات دقیق تری به دست آورد. در همین راستا، ماموریت «تیان ون-3» چین در سال 2031، 500 گرم از خاک مریخ را به زمین خواهد آورد.

آیا مریخ تا به حال خانه حیات بوده است؟

نقش نمونه ماموریت های بازگشت در کشف تاریخ مریخ

این ماموریت ها می توانند اطلاعات ارزشمندی در مورد تاریخچه آب و شرایط سطحی مریخ در اختیار ما قرار دهند و به بسیاری از سوالات در مورد احتمال وجود حیات گذشته در مریخ پاسخ دهند. این ماموریت ها می توانند به دانشمندان کمک کنند تا چگونگی تکامل سطح مریخ را درک کنند و داستان های جدیدی از تاریخ این سیاره را باز کنند.

قدم های بزرگ در کشف تاریخچه حیات در مریخ

کشف اخیر جورونگ تنها آغاز راهی است که می تواند درهای جدیدی را به روی درک ما از گذشته مریخ باز کند. اگرچه هنوز سوالات بی شماری درباره احتمال وجود حیات در مریخ وجود دارد، اما این کشف می تواند مبنایی برای تحقیقات بیشتر در این زمینه باشد. این احتمال وجود دارد که در آینده ای نزدیک با بازگشت نمونه هایی از مریخ به حقایق شگفت انگیزی در مورد تاریخچه آب و حیات در این سیاره دست پیدا کنیم.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری hamshahrionline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *