آتشکده‌هایی که تبدیل به مسجد شدند | دلیل شهرت مسجد صورتی چیست؟

تبلیغات بنری


به گزارش پایگاه اینترنتی تینو: مساجدی که تاج گلهای فیروزه ای آنها شبیه دو درخت بلند است، بر شهر سایه افکنده اند و صدای اذان، موسیقی ملایم شهر می شود. مساجد با کاشی‌های آبی و فیروزه‌ای، شبستان‌های بزرگ، صحن وسیع با حوضی که نقش وضو را دارد و گنبدی با کنده کاری‌هایی که آسمان را زیباتر می‌کند، محل زندگی مردمی است که می‌خواهند به آغوش امن خدا پناه ببرند. زندگی روزمره شلوغ

مسجد نصیرالملک

136 سال از اولین روزی که نماز جماعت در مسجد معروف شیراز اقامه شد می گذرد. مسجد نصیرالملک که به دلیل استفاده از کاشی و شیشه های رنگی به نام مسجد صورتی شهرت جهانی یافت، در سال 30 ساخته شد. خرداد 1358 با شماره 396 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این مسجد با هزینه شخصی میرزا حسنعلی خان ملقب به نصیرالملک و در مدت 12 سال از سال 1255 تا 1267 ساخته شده است و کاشی کاری های صورتی رنگ و نقوش گل و نیلوفر قرمز تصاویر فراموش نشدنی از این مسجد ایجاد کرده است.

در کنار سنگفرش صورتی مسجد، همزیستی ویترای شبستان با نور خورشید، این مسجد را به یک جاذبه گردشگری تبدیل کرده و احساس آرامش و اتصال به درگاه الهی را افزایش داده است.

آتشکده هایی که تبدیل به مسجد شدند چرا مسجد صورتی اینقدر معروف است؟

مسجد گوهرشاد

زائرین حرم امام رضا (علیه السلام) خاطره دعا و نیایش را در این مسجد تاریخی در ذهن خود ثبت کرده اند و کمتر کسی به حرم امام هشتم می رود.

این مسجد یکی از بناهایی است که به دستور یک سیاستمدار زن در عصر تیموری ساخته شد و به نام او نامگذاری شد. گوهرشاد خاتون دو مسجد ساخته است که یکی در مشهد و دیگری در هرات به نام «مسجد گوهرشاد» شناخته می شود. می توانید در صحن و صحن این مسجد بنشینید و ساعت ها به تماشای گنبد طلایی حرم امام رضا بنشینید.

آتشکده هایی که تبدیل به مسجد شدند چرا مسجد صورتی اینقدر معروف است؟

4 مسجد ایوان اردستان

اولین مسجد دو طبقه در تاریخ اسلام و دومین مسجد دو طبقه در جهان اسلام از جمله خصوصیاتی است که به نام مسجد اردستان شهر واقع در شمال اصفهان به ثبت رسیده است. همسایگی این مسجد گلی و خشتی با نخلستان های انار بیرون زده از مشبک های دیوار مسجد بر زیبایی آن افزوده است. می توانید ساعت ها در بالکن طبقه دوم این مسجد بنشینید و از آسمان، باغ های انار و معماری بی نظیر آن لذت ببرید.

بنای اولیه این مسجد به عنوان آتشکده مورد استفاده قرار می گرفت، اما در دوره های مختلف تاریخی با تغییراتی در معماری همراه بود. لایه اول این اثر مربوط به 1900 سال پیش در عهد ساسانیان است، لایه دوم بازمانده از دوران آل بویه و لایه سوم به عنوان مهمترین قسمت مسجد به سال 553 هجری قمری مرتبط است. از دوران سلجوقی و آخرین لایه تاریخی عهد صفویه.

آتشکده هایی که تبدیل به مسجد شدند چرا مسجد صورتی اینقدر معروف است؟

مسجد کبود تبریز

کاشی های آبی متمایل به آبی از ویژگی های خاص و کم دیده شده این مسجد باستانی با قدمت تقریبی 600 سال است. مسجد کبود در تاریخ با نام هایی چون مسجد گوی، مسجد شاه جهان و کاخ مظفریه شناخته می شود و زمان ساخت آن به تاریخ حکومت قراقویونلوها در تبریز گره خورده است.

بر اساس گزارش های تاریخی، همسر یا دختر جهانشاه، پادشاه قراقیونلوها، نقش مهمی در ساخت این مسجد داشته و به این ترتیب مسجد کبود در مجموعه بزرگ مظفریه ساخته شده است. 350 سال پس از تأسیس این مسجد، یعنی دقیقاً در سال 1193 هجری قمری، زلزله شدیدی تبریز را لرزاند و تنها درب ورودی و پایه های مسجد باقی مانده است.

مسجد کبود سال ها بدون بازسازی تنها ماند و در نهایت بازسازی آن در سال 1318 آغاز شد و نزدیک به 50 سال ادامه یافت.

آتشکده هایی که تبدیل به مسجد شدند چرا مسجد صورتی اینقدر معروف است؟

مسجد رنگونیهای آبادان

رنگ و لعاب این مسجد ما را به یاد سبک معماری هند و پاکستان می اندازد و نگاهی گذرا به تاریخچه ساخت این مسجد نشان می دهد که حضور مهاجران هندی، برمه ای و پاکستانی در پالایشگاه نفت منجر به ساخت آن شده است. از این مسجد مسجدی بر اساس توانایی و هنر معماران رنگارنگ هندی.

ساخت مسجد رنگونی آبادان در سال 1290 شمسی آغاز شد و همچنان با معماری خاص خود پابرجاست. در معماری این مسجد از گچ برجسته به رنگ های سبز، نارنجی و قرمز استفاده شده است، سبکی که محراب پر نقش و نگار را به نمونه ای نادر در ایران تبدیل کرده است.

آتشکده هایی که تبدیل به مسجد شدند چرا مسجد صورتی اینقدر معروف است؟

مسجد تاریخانه دامغان

با احتساب تاریخ ساخت این مسجد که قدمت آن به سال های 130 تا 170 هجری قمری برمی گردد، باید گفت که قدمت مسجد تاری خانه تقریباً 1300 سال است.

معماری مسجد تاریخی پس از مسجد جامع فرج و مسجد جامع نایین به عنوان قدیمی ترین مسجد ایران شناخته می شود.

این مسجد تاریخی در 24 دی ماه 1310 با شماره ثبت 80 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و به نام این بنا گفته اند تاری به معنای خدا و از نظر تاریخی به معنای خانه خداست. برخی معتقدند این مسجد آتشکده بوده و پس از مسلمان شدن مردم این منطقه آن را «نارخانا» نامیدند و به مرور زمان به «تاریخانا» معروف شد.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *