به گزارش همشهری، ایران درگیر تنش آبی است و تامین آب آشامیدنی با هزینه های بالا و عوارض زیادی مواجه است. ضریب نفوذ آب سالم و سالم در کشور در 45 سال پس از انقلاب روند مثبتی داشته است. اما بخشی از این آب سالم، بهداشتی و تصفیه شده برای چیزهایی استفاده می شود که می توان از آب خاکستری به جای آب آشامیدنی استفاده کرد.
آب خاکستری چیست؟
آب خاکستری یا بازیافتی فاضلاب تصفیه شده است و با آب سیاه غیر قابل بازیافت متفاوت است. همانطور که در مورد آبی که برای استحمام و شستن ظروف و لباس استفاده می شود، در دنیای امروز و در کشورهای موفق، در مجتمع های مسکونی، از این آب بازیافتی برای مصارف دیگر استفاده می شود نه برای مصرف آشامیدنی و خوراکی.
هاشم امینی، مدیرعامل آبوای ایران می گوید: استفاده از آب خاکستری گام مهمی در مدیریت بهینه مصرف آب در ساختمان ها است. به طوری که پساب تصفیه شده مورد استفاده در حمام ها و سینک ها قابل بازیافت، تصفیه در ساختمان ها و استفاده در نظافت مخازن و آبیاری فضای سبز همان ساختمان ها می باشد. به گفته وی، در این حوزه سازمان نظام مهندسی ساختمان باید تلاش کند تا این مهم با محوریت قانونی و قابلیت های مبحث 16 و 19 آیین نامه ساختمانی اجرایی شود.
آب خاکستری در کجا استفاده می شود؟
سوال اینجاست که در چه مواردی می توان از آب خاکستری استفاده کرد؟ آبیاری فضای سبز، گیاهان و درختان، پر کردن فلاش تانک و استفاده از آنها در سرویسهای بهداشتی، شستشوی محوطه، پارکینگها و شستشوی خودروها از جمله موارد استفاده آب خاکستری و مزایای آن مانند استفاده مجدد از آب، استفاده مجدد از آب تصفیه شده، صرفهجویی در مصرف آب آشامیدنی، صرفهجویی در مصرف آب است. هزینه مصرف، امکان آبیاری خودکار فضاهای سبز را با برنامه زمانی مشخص به ارمغان می آورد که از گرفتگی آب و لوله ها به دلیل غلظت کم مواد آلی جلوگیری می کند.
احیای طرح بعد از 5 سال
برای اولین بار در سال 2018 طرح استفاده از آب خاکستری توسط وزارت نیرو در اولویت قرار گرفت که هدف آن حفاظت از آب شیرین و آب آشامیدنی، حفاظت از منابع آب سطحی و زیرزمینی و تامین آب سالم برای شهروندان است. بر اساس تحقیقات انجام شده، سیستم بازیافت زباله خاکستری می تواند بهترین راه برای صرفه جویی در مصرف آب آشامیدنی تا 60 درصد باشد. آب مازاد تصفیه شده نیز می تواند منبع مناسب و ارزانی برای استفاده در فضاهای سبز شهری باشد. البته اجرای چنین طرحی آسان نخواهد بود و نیازمند همکاری و اراده جدی نهادهایی مانند شهرداری ها، سازمان های نظام مهندسی و تغییر مدل توزیع آب است. به طوری که توزیع آب بدون سرویس بهداشتی متوقف و مشوق هایی برای متقاضیان در نظر گرفته می شود.
hamshahrionline به نقل از تینو