چرا به کبد چرب مبتلا می‌شویم؟ | لاغرها هم مراقب خود باشند

تبلیغات بنری


تینو – عطر بندابی: بیماری های کبدی یکی از پنج عامل اصلی مرگ و میر در ایران است و یکی از این بیماری ها که به دلیل نداشتن علائم بالینی به بیماری خاموش معروف است، «کبد چرب» نام دارد.

کبد چرب به معنای تجمع چربی اضافی در کبد است. یک کبد سالم همیشه حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی مشکل ساز می شود که بیش از 10 درصد وزن کبد چربی باشد. این عضو به عنوان یک فیلتر برای تمام غذاها و نوشیدنی ها قبل از ارسال آنها به سایر قسمت های بدن عمل می کند. اگر به طور مداوم چربی های مضر مصرف کنیم، کبد نمی تواند آنها را فیلتر یا از بین ببرد و اگر این چربی ها به مدت طولانی در کبد باقی بمانند، به مرور زمان بر عملکرد آن اثر گذاشته و آسیب های مختلفی به کبد وارد می کنند.

بر اساس آخرین آمار بیش از 30 درصد مردم ایران به یک درجه از کبد چرب مبتلا هستند و بسیاری از آنها از این موضوع اطلاعی ندارند. زیرا این بیماری علائم خاصی ندارد و فرد با ابتلا به آن متوجه آن می شود. بنابراین پزشکیان بر لزوم انجام آزمایش خون و سونوگرافی سالی یک بار برای اطمینان از سلامت کبد تاکید دارند.

یک بیماری جدی که هیچ علامتی ندارد

بسیاری از افراد در مورد عملکرد کبد، نقش و اهمیت آن و همچنین عوامل آسیب رسان آن چیزی نمی دانند و به دلیل همین ناآگاهی گاهی آسیب های جبران ناپذیری به این اندام مهم وارد می کنند. باید بدانیم که کبد یکی از اندام های حیاتی بدن است و وظیفه بسیار مهمی را بر عهده دارد و آن تصفیه خون است بیماری کبد چرب زمانی رخ می دهد که کبد به دلیل انباشتگی قادر به انجام وظیفه خود نباشد چربی اضافی در این اندام .

به گفته کارشناسان، تغذیه ناسالم مانند مصرف زیاد چربی های مضر، فست فود، سوسیس، کالباس، پنیر پیتزا و…، کم تحرکی، چاقی، عوامل ژنتیکی، دیابت، مصرف برخی داروها، کلسترول و تری گلیسیرید خون بالا از مهمترین آنهاست. عواملی که منجر به کبد چرب می شود.

دکتر ایرج خسرونیه فوق تخصص گوارش و کبد در گفتگو با خبرنگار تینو وی به نکته مهمی اشاره می کند و آن این است که بیماری کبد چرب هیچ علامتی ندارد و اگر فردی آزمایش خون و سونوگرافی انجام دهد بیماری او کشف می شود.

دکتر خسرونیه بیماری کبد چرب را به زبان خیلی ساده توضیح می دهد: چربی هایی که وارد بدن ما می شود باید سوزانده شود. اگر این چربی ها بیشتر از نیاز بدن باشد، در کبد تجمع می یابد و فرد به مرور زمان دچار بیماری کبد چرب می شود.

بیشتر بخوانید؛

چرا 30 درصد مردم ایران به کبد چرب مبتلا هستند؟

اما علل و عوامل ایجاد کبد چرب که 30 درصد ایرانیان به آن مبتلا هستند چیست؟ دکتر خسرونیه در این زمینه توضیح می دهد: این بیماری مختص ایرانیان نیست، بیماری شایعی در سراسر جهان است و عوامل بروز آن رژیم های غذایی اشتباه، مصرف چربی های مضر، عدم فعالیت بدنی منظم و مناسب، چاقی، و استفاده از برخی مواد غذایی داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها و مسکن ها، الکل، خواب نامنظم و ناکافی و دیابت.

این متخصص بیماری های گوارشی و کبدی تایید می کند: مصرف زیاد و طولانی مدت آنتی بیوتیک ها و مسکن ها بر سلامت کبد و کلیه ها تاثیر می گذارد. کبد به عنوان یک فیلتر برای بدن عمل می کند و تمام مواد سمی و مواد مفیدی که وارد بدن می شوند باید از طریق کبد وارد سیستم بدن شوند. اگر این مواد مضر باشند، اولین چیزی که تحت تأثیر آنها قرار می گیرد کبد است. بنابراین باید از مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها، مسکن ها و الکل خودداری کرد. می گوید: چاقی هم مشکلی است که باید به آن رسیدگی شود. آمار چاقی در ایران در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است و هر سال در حال افزایش است.

10 راه برای دوری از کبد چرب

بسیاری از افراد معتقدند بیماری کبد چرب قابل درمان نیست، اما دکتر خسرونیا تایید می کند که این بیماری درمان دارد و درمان آن با ورزش کافی، کاهش وزن و تغذیه مناسب است. ما موارد زیادی از بیماران خود داریم که به طور کامل بهبود یافته اند. فقط اجازه ندهید خیلی دیر شود و کبد شما را خیلی درگیر کند.

این فوق تخصص گوارش و کبد می گوید: کبد چرب مانند دیابت و فشار خون نیست که خوب نشود و برای همیشه در کنار فرد بماند. فرد مبتلا به دیابت دیگر 100 درصد بهبود نمی یابد یا فردی که فشار خون بالا دارد، اگر کنترل نشود، ممکن است دچار خونریزی مغزی یا حمله قلبی شود و به طور ناگهانی بمیرد. اما کبد چرب مدت زیادی طول می کشد تا به درجه 1، 2 و 3 برسد.

این پزشک البته پیشگیری را بهتر از درمان می داند و می گوید: تغییر سبک زندگی اولین قدم برای پیشگیری از این بیماری است. افراد باید ورزش و فعالیت بدنی را به برنامه روزانه خود اضافه کنند، از چاقی پرهیز کنند، تغذیه مناسب و سالم داشته باشند، مصرف فست فودها و مصرف سبزیجات، میوه ها و لبنیات کم چرب را کاهش دهند و از مصرف زیاد و طولانی مدت آنها پرهیز کنند. آنتی بیوتیک ها و آنتی بیوتیک ها مسکن ها الکل ننوشید، خواب منظم و کافی داشته باشید، سالانه قند خون خود را چک کنید تا مطمئن شوید دیابت ندارید و همچنین حداقل سالی یک بار چکاپ (آزمایش خون و سونوگرافی) برای بررسی کبد انجام دهید. سالم شود

آیا افراد لاغر مبتلا نمی شوند؟

بیماری کبد چرب 4 مرحله یا درجه دارد و درجه چهارم سیروز است. در این مرحله بافت آسیب دیده جایگزین بافت سالم کبد شده و عملکرد کبد را به شدت کاهش می دهد. بنابراین می تواند به طور کامل عملکرد کبد را مختل کند. حتی نگران‌کننده‌تر این است که سیروز می‌تواند منجر به نارسایی کبد و حتی سرطان کبد شود.

دکتر خسرونیا می گوید: سیروز کبدی در مراحل پایانی خود رخ می دهد و نباید اجازه دهیم به آنجا برسد. اگر هر 6 ماه یا سالی یک بار معاینه کامل انجام دهیم به این بیماری مبتلا نمی شویم یا حداقل به موقع متوجه آن می شویم و از پیشرفت آن جلوگیری می کنیم.

یک متخصص گوارش و کبد با بیان اینکه زنان بیشتر در معرض ابتلا به کبد چرب هستند و یا مردان می گوید: با توجه به اینکه چاقی و تجمع چربی در زنان بیشتر است، بیشتر زنان به این بیماری مبتلا می شوند. به طور کلی افراد چاق بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. اگرچه به گفته پزشکیان، این بدان معنا نیست که افراد لاغر تحت تأثیر قرار نمی گیرند. افراد لاغر ممکن است به دلایل ژنتیکی و همچنین مصرف الکل و سبک زندگی نامناسب دچار کبد چرب شوند. بنابراین، رعایت تمام نکات مراقبت از خود برای داشتن کبد سالم ضروری است.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *