تینو – مجید الجعبری: ابعاد بحران فرونشست زمین که زمین شناسان از آن به عنوان زمین لرزه های خاموش یاد می کنند، روز به روز در حال گسترش است. به طوری که طبق آخرین آمار سازمان زمین شناسی بیش از 49 درصد جمعیت کشور یعنی 42 میلیون ایرانی در مناطق فرونشست زندگی می کنند.
رئیس اداره مهندسی و خطر زلزله وزارت راه، مسکن و شهرسازی وی به بحران فرسایش زمین در کشور اشاره کرد و گفت: آنچه در مورد پدیده فرسایش زمین حائز اهمیت است این است که نسبت به زلزله افراد بیشتری را در معرض خطر و آسیب قرار داده است. بر اساس نقشه های فرونشست زمین در کشور، گزارشی ملی تهیه کردم که آمار آن نشان دهنده آخرین بررسی خطرات ناشی از فرونشست زمین است.
در خانه خدا در گفتگو با شهروندی آنلاین وی افزود: با وجود اینکه مناطق فرونشست 11 درصد از مساحت ایران را در بر می گیرد، اما همین منطقه نیمی از جمعیت ایران را شامل می شود زیرا ساکنان زیادی در آن ساکن هستند که در مناطق فرونشست و یا در مجاورت منطقه زندگی می کنند و فرونشست کشور حل شده است. ” . بر اساس آمارهای جهانی، ایران از نظر میزان نزول و خطر افول در رتبه اول جهان قرار دارد و شهر اصفهان به دلیل قرار گرفتن تماماً در منطقه افول مهمترین شهر ایران محسوب می شود.
تاسیسات شهری و آثار تاریخی ترک خورده
وی با بیان اینکه فرونشست زمین شهرهای بزرگ کشور را تهدید می کند، ادامه داد: با گذشت زمان آثار این پدیده به صورت ترک خوردگی ساختمان ها، آسیب به لوله های سوخت، آب و فاضلاب و شکنندگی بناهای جدید و تاریخی نمایان شد. باستان شناسی. تفاوت فرونشست با خطر زلزله در این است که فرونشست تدریجی است و اثرات آن به ناگهانی زلزله نیست، اما این پدیده خطرناک گسترش بیشتری دارد و می تواند مناطق وسیعی از ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
زمین فوتبال بلعیده شد بچه ها خوش شانس بودند!
هشدار او نشسته برای زیرساخت های شهری چه مناطقی از تهران و اصفهان در وضعیت بحرانی قرار دارند؟
مهاجرت داخلی 25 میلیون ایرانی در 24 سال! | این مناطق تهران سالانه بین 10 تا 30 سانتی متر بارندگی دارند که 7 استان بدترین وضعیت را دارند او نشسته آنها زمین دارند
فرونشست زمین که دلیل اصلی آن برداشت بی رویه آب های زیرزمینی است، روز به روز بدتر می شود و شکنندگی شهرها و روستاها علاوه بر خسارات جانی غیرقابل جبران هزینه های زیادی را به دولت تحمیل می کند. به گفته محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، حوادث و بحرانها سالانه بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان برای کشور هزینه دارد و بخش بزرگی از منابع دولت را مصرف میکند. در حالی که این مبلغ می تواند صرف پروژه های عمرانی و زیربنایی برای کشور و رفاه مردم شود.
دامنه انحطاط گسترده در ایران
امیر شمشکی، مدیرکل دفتر زمین شناسی، مهندسی و محیط زیست سازمان زمین شناسی کشور: بحران فرونشست زمین در اکثر دشت های کشور با سرعت متفاوتی در حال پیشرفت است و طی چند سال گذشته فرونشست زمین توسط این سازمان، سازمان نقشه برداری کشور و چندین دوره دیگر به طور کامل رصد شده است. سازمانها و برای گفتن اینکه کدام مناطق خطرناکتر هستند، باید به مسائل خطر و آسیبپذیری مجزا توجه کنیم. ممکن است خالی از سکنه باشند یا از تاسیسات خطوط انتقال برق عبور نکنند و به همین دلیل ریسک و آسیب پذیری آن مناطق کمتر است، اما از طرفی با مناطقی مواجه هستیم که ممکن است سطح ریسک بالا نباشد، اما این ریسک در جایی قرار دارد که به تاسیسات شهری، شریان های حیاتی و تمرکز جمعیت مرتبط است که عواملی هستند که می توانند سطح خطر را در آن منطقه افزایش دهند. در دشت های ایران که کشاورزی در سطح وسیع و وابسته به منابع آب زیرزمینی انجام می شود، پدیده فرونشست با شدت و وسعت متفاوتی در حال پیشرفت است.
بر اساس آمار سازمان زمین شناسی، مهندسی و محیط زیست سازمان زمین شناسی کشور، آخرین مورد فرونشست در استان های ایران به شرح زیر است:
- کاهش در برخی استان ها مانند: یزد میزان کاهش کاهش یافته است
- در استانداری ها خراسان رضوی، تهران، قزوین، کرمان، فارس و اصفهان نرخ بالایی از کاهش مشاهده می شود
- در برخی از استان ها مانند گلستان از آنجایی که از منابع آبی خوبی برخوردار است، بیشتر مناطق آبرفتی آن دچار فرونشست می شوند
- در بخش کوچکی از شرق استان مازندران پدیده فرونشست با سرعت پایینی مشاهده می شود
- چند دشت سمنان مادغان و دامغان نیز دچار فرونشست شدند و میزان فرونشست در آنها به مرور زمان بسیار تغییر کرد و علت این امر به ماهیت آبخوان و نوع لایه های زیرزمینی بستگی دارد.
- فکر می کرد در استان است خوزستان فرونشست رخ نمی دهد اما در زمان کم آبی سدسازی و فشار بر منابع آب زیرزمینی باعث می شود پدیده فرونشست حتی در این فرمانداری نیز مشاهده شود.
- غول ها تنها فرمانداری است که می توان گفت تا کنون هیچ نرخ نزولی در آن مشاهده نشده است
- بر اساس اندازه گیری های اخیر در استانداری سیستان و بلوچستان این نشان می دهد که در این استانداری نیز افت بالایی وجود دارد
hamshahrionline به نقل از تینو