تینو – مریم سرخوش: نسل جدید باتری های کاردیو عمر طولانی ندارند. حدود دو سال از زمانی که فناوری کاشت باتری های بی سیم بدون نیاز به عمل باز و ارسال آنها از طریق ورید پا به قلب در آمریکا آغاز شد و به کشورهای اروپایی رسید، می گذرد.
فناوری ای که جراحان ایرانی از ابتدا روی آن تحقیق می کردند، اما به دلیل ممنوعیت و موانع بین المللی ناشی از آن، تقریباً به همان اندازه زمان برد تا برای اولین بار به عنوان یک عمل علمی ارزشمند در کشور محقق شود.
دکتر مسعود اسلامی رئیس گروه قلب و عروق مجتمع پزشکی امام خمینی و دبیر انجمن تصلب شرایین ایران به همراه دکتر رضا ملازاده اولین کسانی بودند که دوره های آموزشی این فناوری را در یک کشور خارجی گذراندند و توانستند برای تسهیل ورود آن به کشور، زیرا بدون این مدرک آموزشی، هیچ شرکت آمریکایی این فناوری را در اختیار ایران قرار نمی داد.
سرانجام اولین عمل جراحی کاشت نسل جدید باتری قلب در روز سه شنبه 9 مرداد 1403 برای بیمار 72 ساله ای که به دلیل عفونت با باتری قدیمی در خطر بود، در بیمارستان امام صبح انجام شد.
رئیس گروه قلب و عروق مجتمع پزشکی امام (ره) در گفتگو با همشهری به نکات جالبی درباره تحقق این فناوری در کشور با کمک پزشکیان ایرانی وابسته به شرکت آمریکایی (تنها شرکت های صاحب این فناوری در جهان) پرداخت. ، بیمارانی که در حال حاضر در اولویت دریافت این خدمات هستند و… ژست می گیرند
ویژگی های نسل جدید باتری های کاردیوئید نسبت به تجهیزات قدیمی چیست؟
برای درمان بیماران مبتلا به آریتمی شدید (خیلی سریع یا خیلی کند)، باید یک باتری زیر پوست قرار داده شود و سرب آن از طریق ورید وارد قلب شود. این کار 30 سال است که در کشور انجام می شود. وزن این باتری ها بین 20 تا 30 گرم و طول عمر آنها در بدن بیماران بین 7 تا 10 سال است. اما نسل جدید باتری های قلب بی سیم هستند و وزن آن 2.5 گرم است و از طریق وریدها و وریدهای پا وارد قلب می شود و در داخل عضله قلب کاشته و نصب می شود. طول عمر آنها بین 10 تا 20 سال است. در پایان عمر، آنها به راحتی میتوانستند باتری دیگری را در قلب یک فرد بکارند و قلب تا 20 سال دیگر به طور منظم به تپش ادامه میدهد. پزشکیان می توانند این باتری ها را از طریق امواج رادیویی کنترل کنند.
آیا این فناوری گران است؟
باتری های بی سیم کاردیو یکی از گران ترین تجهیزات هستند و حدود 10000 یورو قیمت دارند. اما با تلاش وزارت بهداشت و تامین ارز دولتی با قیمت کمتری وارد کشور می شود و در اختیار بیماران تحت پوشش بیمه قرار می گیرد در حالی که کشورهای دیگر چنین پوشش بیمه ای نمی گیرند. دو سال است که حوزه پزشکی دنیا به این فناوری دست یافته است و ما از ابتدا سعی کرده ایم آن را وارد کشور کنیم، زیرا برای برخی بیماران بسیار مفید است. اما مشکل اینجاست که تنها دو شرکت آمریکایی این باتری ها را تولید می کنند و به دلیل تحریم ها در دسترس ما نبود. اما نکته جالبی در این شرکت ها وجود داشت، 5 نفر از 8 مدیر ارشد آنها ایرانی بودند و به ما کمک کردند تا این فناوری را دریافت کنیم.
می توانید در مورد حمایت این پزشکیان بیشتر توضیح دهید؟
مهندسان پزشکی ایرانی مستقر در خارج از کشور چندین شرکت پزشکی را مدیریت می کنند. چه در تهیه پروژه ها و چه در سمت مدیریت. باتری های قلبی که دیروز در بیمارستان امام برای یکی از بیماران کاشته شد، فناوری بسیار پیشرفته ای محسوب می شود و تنها در اختیار دو شرکت آمریکایی است. برخی از مدیران آنها متخصص ایرانی هستند. آنها ایران را بسیار دوست دارند و همیشه سعی کردند به بیماران و مردم ایران کمک کنند. با پیگیری و همکاری با مهندسان پزشکی در ایران، توانستیم این فناوری جدید و فوق العاده را در ایران به دست آوریم. این کار در حال گسترش است و تعداد بیمارانی که از این فناوری جدید استفاده می کنند روز به روز در حال افزایش است.
آیا از این فناوری در کشورهای دیگر استفاده می شود؟
این موضوع در کشورهای اروپایی نیز انجام می شود و ما از ابتدا از دو سال پیش توانایی انجام این کار را داشتیم اما به دلیل تحریم ها برای ورود به کشور با مشکل مواجه شدیم. مراکز آموزشی ویژه ای در خارج از کشور برای این فناوری وجود دارد و من و دکتر مولزاده درخواست کردیم که زمان آموزشی برای ما تعیین کنند. پس از گذراندن دوره آموزشی گواهینامه گرفتیم و در نهایت به ما اجازه دادند در داخل کشور انجام دهیم. اگر گذراندن این دوره نبود چنین فرصتی را به کشور ما نمی دادند.
بیماران قلبی که با این تکنیک می توانند به آنها کمک کنند چه کسانی هستند؟
فناوری باتری بی سیم قلب برای بیمارانی که ضربان قلب بسیار آهسته دارند مفید است. بنابراین 20 تا 30 ضربه در دقیقه نامیده می شود. این افراد دچار سرگیجه، عدم تعادل و گاهی ایست قلبی می شوند. باتری های معمولی را نمی توان به دلایل مختلف در آن قرار داد. مثلاً عفونت خون دارند. برای این افراد باید از طریق جراحی باز که روشی قدیمی و بسیار خطرناک است، باتری در قلب آنها قرار می گرفت. با کاشت باتری های بی سیم از طریق ورید پا در قلب این افراد، احتمال عوارض کمتر از یک درصد می شود و بیمار در کمترین زمان (یک روز پس از نصب باتری) بدون یک بخیه از بیمارستان مرخص می شود. .
آیا شخصی که اولین باتری وایرلس را در قلبش گذاشتم همین شرایط را داشت؟
برخی از بیماران به دلیل جراحی های قلبی که در گذشته بر روی آنها انجام شده، دچار عفونت شده اند. به همین دلیل نمی توان همان روش قدیمی را برای آنها پیاده سازی کرد. بیماری که برای اولین بار باتری نسل جدید کاشته شد 72 ساله است و باتری او قبلا تمام شده بود. اما در خونش عفونت بود. ابتدا این سیم ها با استفاده از فناوری خاصی از بدن بیمار خارج شده و پس از مصرف آنتی بیوتیک و رفع عفونت ها، یک باتری بی سیم در بدن وی قرار داده شد. باتری تحت بی حسی موضعی در حالی که بیمار کاملا بیدار بود کاشته شد. در این روش نه احتمال عفونت وجود دارد و نه باتری قلب دیده می شود.
آیا ظرفیت کامل به نفع همه بیمارانی که نیاز به باتری بی سیم در کشور دارند در دسترس است؟
این موضوع زمان می برد. شاید بیش از هزار بیمار در سراسر کشور در حال حاضر به این نوع باتری نیاز داشته باشند. امکان واردات هزار باتری به صورت همزمان و یا داشتن تیمی که شبانه روز برای این بیماران کار می کنند در حال حاضر وجود ندارد. اما این نیاز می تواند به تدریج با آموزش تیم های پزشکی و انتخاب بیماران مناسب برطرف شود. این باید در حال حاضر برای بیمارانی که بیشتر در معرض خطر هستند انجام شود.
آیا دسترسی به فناوری باعث افزایش جایگاه ایران در حوزه پزشکی به ویژه بیماری های قلبی و عروقی می شود؟
ضمن اینکه در زمینه قلب و عروق جزو بهترین های دنیا هستیم. نکته مهم اینجاست که اگر امکانات در اختیار همکاران ما در این زمینه بود، برای هر فناوری جدیدی که در آمریکا ایجاد میشود، میتوانیم ظرف یک هفته آن را در ایران داشته باشیم. اما مشکل اینجاست که به دلایل مختلف در اختیار ما قرار نمی گیرد یا می توانیم با تاخیر به آن دسترسی پیدا کنیم.
وقتی در مورد این عمل صحبت می کنید، خوشحالی عجیبی در صدا و نگاه شما وجود دارد؟
من ایران را خیلی دوست دارم و مردمش برایم بسیار ارزشمند هستند. ما مدیون این افراد هستیم و هر اقدام مثبتی که آنها را وادار به ارائه جدیدترین روش های درمانی کند برای من ارزشمند است و با تمام وجود این کار را انجام می دهم.
hamshahrionline به نقل از تینو