تینو – الهام مصدقی راد: نبض زندگی در شهرهای مختلف ایران با جریان آب زیرزمینی و مسیر زلال و حاصلخیز کانال آب در سال های گذشته تپنده بوده است. نهرهای پر آب در قلب شهر، شهرها را مانند رگ های خونی در بدن زنده نگه می داشت. این روش آبرسانی و بهره برداری از منابع آبی به دلیل دارا بودن بیشترین تعداد کانال های آب در جهان به ایران نسبت داده می شود. تعداد مجموع کانالهای آب در ایران بیش از 50000 کانال تخمین زده میشود که 87 درصد آن در فلات مرکزی و مناطقی که بارندگی کمتر از 300 میلیمتر است، ساخته شدهاند کانال های آب زیادی هستند شهرها در اطراف آنها شکل گرفت. این دانش منحصر به فرد در مدیریت آب در دوران فتوحات ایرانیان در دوران هخامنشیان و ساسانیان به کشورهای دیگر منتقل شد و اکنون به ۲۷ کشور جهان مانند عمان، چین، اسپانیا، مصر، الجزایر، شیلی، آمریکا، افغانستان و غیره منتقل شد. آنها شکل یک کانال آب را دارند. از دهه 1950 همزمان با ورود فناوری حفاری چاه، آسیب های شدیدی به کانال های آب کشور و مرگ بسیاری از کانال ها وارد شد. چاه های مجاز و بدون مجوز که هنوز در حال حفر هستند، به زور از کانال و سطح آب می کشند و نه تنها زندگی شهری، بلکه سطح آب را نیز از بین می برند. در حال حاضر بخش بزرگی از کانالهای آب ایران با کمآبی یا تخریب عمدی یا سهوی مواجه هستند، اگرچه در سالهای بارندگی شدید، نشانههایی از جریان آب در برخی از کانالهای غیرفعال دیده میشود و کانالهای کمآب نیز برای مدتی زنده شدهاند. در حالی که آب می تواند به رنسانس و زندگی دوباره امیدوار باشد.
قانونی برای احیای کانال های مرده نداریم
محمدمهدی جوادیان زاده، رئیس مرکز بین المللی قنات ها و سازه های آبی تاریخی : در قانون توزیع عادلانه آب مقرر شده است که در صورت خشک شدن کانال و موافقت کارشناسان مربوطه، به اصطلاح «مرگ قنوات» اعلام می شود و وزارت نیرو امکان صدور مجوز را فراهم می کند. در محل کانال چاه حفر کنید. در واقع به جای کانال چاه ساخته شد. این ماده قانونی باعث شد که برخی از کانال ها متروکه یا به طور مصنوعی تخریب و تخریب شوند. اما در سالهای اخیر به دلیل کاهش سفرههای زیرزمینی و تخلیه چاهها، بازگشتی به کانال ایجاد شده و برخی از مالکان علاقمند به احیای کانال هستند. متاسفانه هیچ راه حلی در قانون برای احیای کانالی که در گذشته مرده اعلام شده و برای آن گواهی فوت صادر شده است وجود ندارد. اگرچه آبیاری پل ها در سال های پرباران ممکن است موقتی باشد، اما این موضوع حکایت از امکان احیای این پل ها دارد که البته نیاز به تجربه و بررسی ویژگی چاه ها و ظرفیت جذب مخازن زیرزمینی دارد. اما این نقص قانونی باید مورد بازنگری قرار گیرد و در فصل دیگری از قانون توزیع عادلانه آب به صرفه جویی در قنوات اشاره کرده است، سپس مجوز حفر چاه را در صورت احیا نشدن کانال ذکر کرده است، اما فقط در در این سالها به قسمت دوم قانون پرداخته شده است و مرکز بین المللی کانال ها چشم انتظار است که برق آبی منجر به احیای بند اول قانون شود و در بین کانال هایی که احتمال احیاء آنها وجود دارد مواردی وجود ندارد. به دلیل اخذ مجوز چاه پیگیری شد. برخی از کانالها در داخل شهر قرار دارند و مالک ترجیح میدهد برای کسب سود بیشتر، زمین کشاورزی را به یک منطقه مسکونی تبدیل کند.
امکان احیای کانال ها نیز نیازمند کار کارشناسان است و در حال حاضر تیمی متشکل از کارشناسان دانشگاهی و همچنین کارشناسان تجربی، پیشکسوتان و کارشناسان مجرب داریم که به عنوان مثال در حال بررسی امکان احیای آن ها هستیم نحوه احیای کانال در قاسم آباد یزد هستیم که تا چند سال پیش آبرسانی داشت و در این بررسی ها علت خشک شدن یا کم آبی بودن کانال نیز بررسی می شود. در برخی موارد، بسیاری از چاه های دارای مجوز و بدون مجوز در منطقه ام القنات حفر شد و سطح آب های زیرزمینی کاهش یافت. اگر سطح آب زیرزمینی به میزان قابل توجهی کاهش یابد، متأسفانه دیگر امکان احیای قنات های آن منطقه وجود ندارد، زیرا کانال از ابتدا بر اساس سطح حوضه ای که آن را تغذیه می کند، طراحی و اجرا می شود. اما اگر سطح آب کمی پایین بیاید، امکان ترمیم کانال وجود دارد. اگر چاه های غیرمجاز در مسیر کانال وجود داشته باشد، می توان آنها را مسدود کرد، اما چاه های مجاز را نمی توان دستکاری کرد. اما زمانی که مجوز چاه داده می شود، وجود کانال تایید می شود مگر اینکه کارشناس اشتباه کند و کانال را تشخیص ندهد. به طور کلی چاه های بدون مجوز آسیب شدیدی به کانال های آب وارد کردند.
بر اساس طرح احیا و تعادل بخشی آبخوان ها، اصلاح و اصلاح پروانه چاه های کشاورزی بر اساس ظرفیت آبخوان در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. احیای کانال های آب و حتی چشمه ها می تواند به این مشکل کمک کند. قرار بود در برنامه ششم توسعه قنوات موجود کشور به میزان سالانه 5 درصد و در سال های اجرای برنامه 25 درصد احیا، احیا و لایروبی شود. در برنامه هفتم توسعه نیز در طول سال های اجرای برنامه، احیا، نوسازی، احیا و لایروبی قنوات کشور در نظر گرفته شده است، اما تخصیصی که به این موضوع اختصاص داده شده اندک است و وزارت جهاد کشاورزی این اعتبار را ترجیح می دهد و اعتبارات کافی را صرف نمی کند. برای حفظ کانال های موجود که در معرض فشار چاه ها و برداشت های غیرمجاز قرار دارند و نمی خواهد در احیای کانال های خشک اقدام کند.
به جز مواردی که در حال حاضر برای احیای احتمالی در حال بررسی است، هیچ پروژه بتنی تحت عنوان احیای کانال انجام نشده است. البته پروژه هایی برای احیای برخی قنوات در کشور شناسایی شده است که شاید مرکز بین المللی کانال از آن بی اطلاع باشد.
کانال زرک، طولانی ترین کانال آبی جهان در یزد
50 یک هزار یک سری کانال در ایران وجود دارد
30 یک هزار کانال های آبی فعال در کشور وجود دارد
3.7 میلیارد متر مکعب میزان تخلیه آب از کانال ها
2707 قنات فعال در یزد، شهر پر قنوات، زمین وجود دارد
27 این کشور یک کانال دارد
11 کانال ایران در فهرست یونسکو ثبت شده است
کانال های ایرانی ثبت شده در فهرست یونسکو :
شهر کانال گنبد : عمیق ترین قنات ایران مادر چان 350 متر عمق دارد
کانال روستای فردوس : هندسه اکثر کانال های مربوط به دوره ساسانیان
کانال زرخ یزد طولانی ترین کانال آبی ایران به طول 80 کیلومتر و بیش از هزار میله، دارای آسیاب آبی آرد گندم است که قدمت آن به دوران ساسانیان می رسد.
کانال مشیر حسن آباد 40 کیلومتر طول دارد و کانالی زنده است
کانال گبار کرمان : قدمت آن به دوران صفویه می رسد و آب آن از طریق شکاف تامین می شود
شبکه های اکبرآباد و قاسم آباد برات بام : کانال دوقلو و پرآب ترین کانال ایران
کانال ماه در اردستان : کانال دوطبقه این کانال چاه های مشترک دارد اما مادر و ظاهر چاه ها متفاوت است. در هر طبقه، این کانال آب به طور مستقل جریان دارد، به طوری که آب از طبقه ای به طبقه دیگر نفوذ نمی کند.
کانال وزوان در اصفهان : کانال های آب با سدهای زیرزمینی
کانال مزدآباد اصفهان قدمت آن به دوران صفویه می رسد و بیش از 3500 متر طول دارد
کانال ابراهیم آباد اراک : سابقه طولانی دارد که مربوط به قرون اولیه اسلامی است
بیشتر بدانید :
تصاویر شگفت انگیز از بزرگترین کانال آبی جهان در ایران
فیلم | رسم عجیب ازدواج کانالی
تهران کانال دارد
hamshahrionline به نقل از تینو