به گزارش تینو، اگرچه چین همچنان بزرگترین واردکننده کالا از ایران است، اما عمده صادرات ایران به چین شامل محصولات معدنی و مواد اولیه است.
در حالی که عراق در درجه اول خریدار کالاهای تولید شده در ایران است. یعنی کالاهایی که در ایران ارزش افزوده بالاتری دارند، سپس به صورت محصول نهایی با قیمت بالاتری به عراق صادر می شوند و طبیعتاً درآمد بیشتری برای ایران به همراه خواهند داشت. از این رو می توان گفت عراق بزرگترین خریدار کالاهای تولیدی در ایران است.
عراق از همه کشورهای اروپایی بزرگتر است
بر اساس آمار گمرک، عراق سال گذشته ۹.۳ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده است. این در حالی است که بزرگترین خریدار کالای ایرانی در بین کشورهای اروپایی آلمان است که تنها 157 میلیون دلار کالا از ایران وارد کرده است. یعنی عراق ۵۶ برابر آلمان سود ارزی به ایران داد.
در مجموع 20 کشور اروپایی که بیشترین واردات را از ایران دارند، سال گذشته 672 میلیون دلار از ایران کالا خریداری کرده اند که معادل 7 درصد از تعداد کالاهایی است که عراق به تنهایی از ایران کالا خریداری کرده است.
رشد تجارت ایران و عراق
مبادلات تجاری ایران و عراق در پنج ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۲۹ درصد و از نظر وزنی ۲۷ درصد رشد داشته است.
حجم مبادلات تجاری ایران و عراق در 5 ماهه نخست سال جاری بالغ بر 4 میلیارد و 825 میلیون دلار بوده است قیمت آن 943 دلار بود.
از نظر وزنی، تجارت ایران و عراق در پنج ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 27 درصد رشد داشته است.
فرصت های همکاری بین دو کشور
ساخت سدها:
اگرچه رودهای دجله و فرات از عراق می گذرد، اما مساحت عراق هموار است، اما امکان سدسازی کمتر است و در حال حاضر یکی از نیازهای این کشور پهناور، ساخت سد و تولید برق با احداث نیروگاه است. . با توجه به تجربه مهندسان ایرانی در ساخت سد و نیروگاه، امکان صادرات این خدمات فنی و مهندسی به کشور عراق وجود دارد.
کشاورزی:
یکی دیگر از زمینههای همکاری ایران و عراق، کمک به تولید گندم و احیای باغهای عراق توسط مهندسان ایرانی، بسیاری از باغهای عراق که زمانی در تولید خرما رتبه اول را در جهان داشت، زهکشی تالابها و قطع درختان نخل است. . در زمان جنگ تحمیلی برای عبور تجهیزات نظامی، اکنون با همکاری مشترک، فضایی برای احیای باغات وجود دارد.
بازیافت:
مواد بازیافتی از جمله خودروهای خارج از کلاس و تصادفی، انواع پلاستیک، لاستیک و سایر مواد قابل بازیافت در شهرهای عراق رها شده و زندگی شهروندان خود را با مشکل مواجه کرده است، اما این فرصت برای شرکتهای بازیافت ایرانی فراهم شده است. با عراق همکاری کند و آن را به ثروت تبدیل کند.
ساختمان:
با توجه به آثار جنگ داعش در عراق و ساختمان های نیمه ویران یا تخریب شده، امکان بازسازی ساختمان ها و همچنین بهسازی جاده ها، احداث بزرگراه و ساخت پل در عراق وجود دارد و این فرصت برای ایرانیان فراهم است. مهندسان و شرکت ها
نفت و گاز:
ایران و عراق دارای میادین نفتی مشترک هستند. با توجه به روابط سالم سیاسی بین دو کشور، برخلاف سایر همسایگان، به جای رقابت در تخلیه سریع این ذخایر، امکان دستیابی به توافقاتی برای خروج ایمن از این میادین وجود دارد.
hamshahrionline به نقل از تینو