سرباز کوچک نصف جهان تسلیم مهاجمان می‌شود؟ | خطر انقراض در کمین مدافع سلامت مردم اصفهان

تبلیغات بنری


شهروندی آنلاین – مجید الجعبری: «آوانیوس» یا گورخر ماهی، گونه‌ای کمیاب و ارزشمند در اکوسیستم‌های آب شیرین اصفهان، تا چند سال پیش در کل تالاب جافخونی، جاده زاینده، چشمه‌ها و برکه‌های شرق اصفهان زندگی می‌کرد و از لارو حشرات و پشه‌های انسان تغذیه می‌کرد. از مالاریا و سایر بیماری های منتقل شده از حشرات به انسان محافظت می کند. اما طی دو دهه گذشته به دلیل تشدید خشکسالی، زیستگاه های هزار ساله این گونه بومی در اصفهان کاهش چشمگیری داشته است. امروزه رویشگاه قرمهی (آوانیوس اصفهان) فقط به بخشهایی از شرق اصفهان مانند آب انبارهای ورزنه، سد شاهیککنار و چشمه جرقوی علیا محدود شده است. اگرچه کمپین مردمی حمایت از ماهی آوانیوس توسط دوستداران محیط زیست انجام شد، اما زنگ خطر انقراض سرباز کوچک اصفهانی به صدا درآمده است.

در هیچ کجای دنیا ماهی بومی اصفهان وجود ندارد

یکی از فعالان محیط زیست و مدیر کمپین حفاظت از ماهی آوانیوس در اصفهان گفت: این ماهی یک لارو و یک ماهی درنده بومی اصفهان است و هزاران سال است که از مردم اصفهان دفاع می کند اما در گذشته اصفهانی ها این ماهی را خوب می شناختند و همان ماهی گبی بود که اصفهانی ها در زاینده رود و المدیس می دیدند.

فرشتی علمشه افزود: از آنجایی که لارو حشرات بخش مهمی از تنوع غذایی این ماهی را تشکیل می دهد، کنترل بیولوژیکی مالاریا و کاهش جمعیت پشه ها از مزایای آوانیوس است. اهمیت این ماهی برای اصفهان به دلیل بومی بودن این نوع در اصفهان است و در هیچ جای دنیا یافت نمی شود. با وجود اینکه 10 تا 14 گونه آوانیوس در ایران و مناطق مختلف زندگی می کنند، این گونه فقط بومی اصفهان بوده و در معرض انقراض است.

کمپین محبوب برای محافظت از آوانیوس

وی ادامه داد: با توجه به خشک شدن زاینده رود و از بین رفتن زیستگاه آن در زاینده رود و باتلاق های گوخونی، این ماهی یکی از معدود زیستگاه های این ماهی در برخی از مناطق گردکیه علیا محسوب می شود و وجود آن. برای حفظ چرخه آب در رودخانه زاینده رود، کمپینی راه اندازی کردیم و جشنواره نقاشی را برای آشنایی کودکان با این ماهی برگزار کردیم. و پوسترهای نقاشی نیز به عنوان کمک کوچکی به کمپین حمایت از ماهی فروخته شد »

الامشه گفت: ماهی افانیوس عملکردهایی دارد که به سلامت اکوسیستم کمک می کند و ما به آنها نیاز داریم. زیرا این ماهی علاوه بر حفظ سلامت انسان، به کنترل رشد گیاه کمک می کند.»

زیستگاه محدود گورخرماهی اصفهان

یکی از فعالان محیط زیست محلی با اشاره به دلایل کاهش آب زاینده رود گفت: از سال 1386 تغییر اقلیم، برداشت بی رویه و اجرای طرح های انتقال آب بین حوضه ای، رودخانه پر آب زاینده رود را به زاینده رود تبدیل کرده است. ماهی محلی اصفهان. رودخانه ای فصلی و متناوب است و قسمت های زیادی از رودخانه از باتلاق های جوخونی و زاینده خشکیده است. همچنین ورود پسماندهای مایع کشاورزی و نشت فاضلاب به رودخانه از جمله عوامل دیگر باعث کاهش جمعیت گورخری در اصفهان شده است. بر اساس مشاهدات صحرایی، این گونه بومی به جز در چشمه جرقوی، در سد شاه کنار، از ورزان تا جاوخونی و مصب زاینده رود، به صورت محدود زندگی می کند.

ردا الخلیلی در مصاحبه با تینو وی افزود: ماهی گورخری در آب های بی کیفیت و کدر دیده می شود که نشان می دهد این گونه با شرایط نامناسب زیستی سازگار شده و توانسته است در کمپین حفاظت از ماهی آوانیوس که الامشا حمل می کند، زنده بماند برای چندین سال در بهار الجرقاوی علوی، شایسته تشکر و قدردانی است.

سرباز کوچک نصف جهان تسلیم مهاجمان؟  |  خطر انقراض در مدافع سلامت مردم اصفهان است

رهاسازی ماهی قرمز در رودخانه ها بزرگترین آفت ماهیان بومی و محلی است – عکس: خدیجه نادری

عوامل کاهش جمعیت

  • رهاسازی گونه های عجیب و غریب مانند ماهی قرمز در شب عید و ماهی مولی در چشمه ها و رودخانه ها
  • ورود فاضلاب به چشمه ها، کانال ها و پشت بام ها
  • سرزمین جاده زیدنده، چشمه ها و برکه ها

اهمیت ماهی آوانیوس

  • آوانیوس یک گونه بومی اصفهان است و در هیچ کجای دنیا یافت نمی شود
  • ماهی آوانیوس ذخیره ژنتیکی کشور محسوب می شود و در صورت انقراض هیچ جایگزینی برای آنها وجود ندارد.

مشخصات فیزیکی

  • طول ماهی آوانیوس اصفهان بین 4 تا 6 سانتی متر است و نوع نر آن دارای خال های کوچک و بزرگ است و از لارو حشرات و گیاهان آبزی تغذیه می کند.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *