بزرگترین پاشنه آشیل آموزشی وزارت بهداشت در دوران کرونا | خودمراقبتی به صرفه‌ترین برنامه بهداشتی جهان

تبلیغات بنری


تینو – مریم سرخوش: سلامت انسان بیش از ژنتیک و نژاد به مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی افراد، خانواده ها و جامعه ای که در آن زندگی می کنند بستگی دارد. خودمراقبتی نیز در این زمینه نقش مهمی دارد. دکتر فرشید رضایی، مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درباره اهمیت خودمراقبتی می گوید: وقتی از خودمراقبتی صحبت می کنیم در واقع یکی از مهم ترین بخش ها را مطرح می کنیم. خودمراقبتی، سواد سلامت این به معنای توانایی فرد برای کنترل سلامت خود، خانواده، جامعه و گروهی است که در آن زندگی می کند. سواد تبلور عملی آموزش و آگاهی از سلامت فرد است و دامنه وسیعی دارد. به طور کلی خودمراقبتی اولین گام برای مشارکت اجتماعی و مسئولیت فردی برای ایجاد سلامت در خانواده و جامعه است.

به گفته این مسئول، 40 درصد سلامت متاثر از مسائل ژنتیک، نژاد، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، 30 درصد سلامت متاثر از خودمراقبتی، سبک زندگی و فرهنگ سلامت جامعه، 20 درصد سلامت متاثر از ساختمان ها، اماکن است. و محیط زندگی، تحصیل یا کار و 10 درصد سلامت. تحت تأثیر خدمات بهداشتی، تیم بهداشت به طور منظم مراقبت، معاینه، واکسیناسیون و درمان بیماری ها را دریافت می کند.

سنگ بنای سلامتی

رضایی با بیان اینکه خودمراقبتی سنگ بنای سلامتی نیز نامیده می شود، می گوید: این مقوله دانش و مهارتی است که به انسان در تصمیم گیری ها و دوراهی های زندگی کمک می کند و فایده آن سلامت جسمی و روانی فرد و خانواده است. و حتی ابعاد گروهی که به آن تعلق دارد.

وی در توضیح بیشتر می گوید: اگر خواب و بیداری فرد زمان و رژیم مشخص و مناسبی داشته باشد، روز با فعالیت بدنی و خلق و خوی خوب آغاز می شود و شامل ارتباط سالم با دوستان و اطرافیان و غذاهای مضر و مضر است. عاداتی مانند سیگار کشیدن و پرهیز از نوشیدنی های ناسالم، در واقع گامی در راه مراقبت از خود است.

اقتصادی ترین طرح سلامت در جهان

رانندگی ایمن و سواد ترافیکی بخشی دیگر از خودمراقبتی است که عدم موفقیت آن سالانه میلیاردها تومان به خانواده ها آسیب می رساند. این نکته دیگری است که مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت به آن اشاره می کند و می گوید: با رعایت نکات مهم و ساده می توان از بسیاری از تصادفات و اختلافات خیابانی جلوگیری کرد. دستیابی به سلامت از طریق مراقبت از خود برای خود، خانواده و دوستانتان مقرون به صرفه ترین برنامه بهداشتی در جهان است. به همین دلیل درمان این قشر و افزایش نیروهای آموزشی در معاونت وزارت بهداشت برای ترویج رفتارهای سالم صرفاً هزینه نیست، بلکه سرمایه گذاری برای آینده ای سالم تر است.

دنیای امروز دنیای پدیده های جدید و بیماری های نوپدید است و در زمان های مختلف نام های جدیدی به گوش مردم می رسد و به همین دلیل باید مطالب آموزشی لازم و صحیح را بلافاصله و به راحتی در اختیار عموم قرار دهند.

به گفته رضایی ظرفیت زیادی در این زمینه وجود دارد. از جمله شبکه ای متشکل از ده میلیون داوطلب سلامت و سفیران سلامت از خانواده ها، مدارس، دانشگاه ها گرفته تا ادارات، پادگان ها، کارخانه ها و غیره که به عنوان مربی و مروج سبک زندگی سالم نقش مهمی در ارتقای خودمراقبتی ایفا می کنند.

چالش های موجود

بزرگترین پاشنه آشیل آموزشی وزارت بهداشت در دوران کرونا، خودمراقبتی برای اقتصادی ترین طرح سلامت در جهان است.رضایی با بیان اینکه در دهه گذشته از طریق رسانه های ملی و سایر رسانه ها موفقیت های ارزنده ای در ارتقای آگاهی از خودمراقبتی حاصل شده است، ادامه می دهد: این مشکل را به ویژه در دوران کرونا که استفاده از خودمراقبتی با کمک به مردم و ماسک به عنوان بخشی از فرهنگ سلامت ترویج شده است. اما چالش های جدی در زمینه ترویج فرهنگ سلامت و ارتقای خودمراقبتی وجود دارد که از آن جمله می توان به نبود ردیف اعتباری مشخص برای این منظور و موانع آشکار و پنهان استفاده از بند ج ( ردیف اعتباری ویژه همکاری صدا و سیما) اشاره کرد. این چالش ها باید توسط مسئولان ذیربط حل شود تا اداره آموزش و پرورش بتواند به ماموریت خود که تولید برنامه های آموزشی مشترک با سازمان های همکار مانند وزارت آموزش و پرورش و رفاه اجتماعی و سایر سازمان ها است، دست یابد.

پاشنه آشیل مراقبت از خود

به گفته مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، اهمیت توجه به خودمراقبتی در دوران همه‌گیری کرونا بیش از گذشته آشکار شده است. بزرگترین ایراد آموزشی وزارت بهداشت در دوران کرونا، نبود مربی، مربی و سفیران سلامت در حوزه آموزش مجازی است.. به همین دلیل لازم است با استفاده از فناوری های روز، انتشار محتوای آموزشی در شبکه های مجازی افزایش یابد. این در حالی است که هم اکنون این مطالب توسط افرادی غیر از دبیران نظام سلامت انجام می شود و در دو سال گذشته تلاش زیادی برای رفع این مشکل داشته ایم.

رضایی با اشاره به ظرفیت 38 هزار شبکه و گروه محلی و مدنی می گوید: در این فضاها بر اساس نیازهای آموزشی و موضوعات روز محتوای مناسب در اختیار مخاطبان قرار می گیرد اما همچنان باید گام های اساسی برداریم. امسال امیدواریم سایت جدید سواد و فرهنگ سلامت تکمیل و در اختیار مردم قرار گیرد. با راه اندازی این وب سایت، تمامی گروه های سنی با سطح سلامت و بیماری های مختلف می توانند محتوای مورد نیاز خود را به صورت طبقه بندی شده و جذاب به دست آورند.

وی ادامه می دهد: به عنوان مثال فرد دیابتی به تمامی مواد مورد نیاز خود دسترسی مستقیم و سریع خواهد داشت یا افراد مسن، جوانان، کودکان و زنان باردار به راحتی می توانند مطالب سبک زندگی مورد نظر خود را پیدا کرده و مطالعه کنند. نسخه موبایلی این وب سایت نیز منتشر خواهد شد و علاوه بر آن بازی های مجازی آموزش مراقبت از خود نیز در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

منابع معتبر

این مسئول با تاکید بر لزوم افزایش آگاهی و توانمندسازی مردم در حوزه سلامت می گوید: گاهی اوقات فرد دچار بیماری های خفیف و بیماری های جزئی می شود که می تواند ناشی از استراحت در منزل و مصرف داروهایی که نیاز به نسخه ندارند بدون مراجعه حضوری داشته باشد. یک دکتر پزشک و مراکز درمانی می توانند یک دوره درمانی را طی کرده و علائم را کنترل کنند. همچنین توانایی مادران در مدیریت بالینی این بیماری های جزئی و تصمیم گیری به موقع برای مراجعه به پزشک بسیار مهم است.

ادامه مطلب

ایرانیان بستر سلامت جدیدی دارند

چگونه تنهایی باعث سکته می شود؟

خودمراقبتی مسائل اجتماعی را جدی بگیرید

رضایی تائید می کند: به همین منظور دفتر آموزش و ارتقای سلامت در سال های اخیر کتاب مناسبی در این زمینه تهیه کرده است و علاقه مندان می توانند آن را از سایت آموزش و پرورش دانلود و استفاده کنند. آدرس سایت iec.behdasht.gov.ir است که علاوه بر مطالب خودمراقبتی و سبک زندگی، دارای انیمیشن ها و مطالب آموزشی متنوعی است که خانواده ها می توانند از آنها استفاده کنند.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *